miercuri, 18 mai 2011

Asta ce-o mai fi?

A aparut o ciudatenie pe plantele mele. N-am facut poze inca, dar pot sa o descriu. Este ca un scuipat pe tulpina plantutei, la nodul frunzelor. Zici ca cineva tot scuipa clabuci pe plantele mele. Cel mai afectat a fost patrunjelul, acum am observat ca au si tufanicile, crinii, leusteanul.
Pe langa asta, m-am trezit ca varfurile trandafirilor s-au pleostit si s-au uscat. Cei care au apucat sa faca boboci au acum puricei.

Ce sa fac? Voi aveti asa ceva?

17 comentarii:

corina spunea...

Deocamdata nu am gradina dar ma intereseaza totul despre ea...
Eu aveam o vecina invarsta, si ea totdeauna isi stropea plantele cu piatra vanata sau cu var.Asta era mai demult dar oricum zic eu ca sunt mai sanatoase decat tot felul de solutii.
Auzi si sa-ti mai dau o idee acum mi-a venit:Inainte sa plantezi orice,fa o rugaciune peste ele si cere binecuvantare de la Dumnezeu peste gradinuta ta...:)

simf spunea...

nici eu nu stiu ce-ar putea fi, dar mi-au spus oameni care se pricep ca zeama bordeleza e sfanta. bine, e posibil sa nu fie de-ajuns, dar macar ajuta. fa poze si pune pe http://intrebari.hobbygradina.ro//

Ninulescu spunea...

80% este de la melci, uitate cu atentie in jur daca nu ai merci in gradina, ori alte vietati, de obicei in acel mucilagiu unele specii depun ouale. Calugharitza, 2-3 specii de fluturi de gradina si limacsi.
In ori ce caz trebuie dat cu ceva toxic, piatra vanata este pentru mana..deci o ciuperca... la tine cred ca e ceva tarator.

Vasi Dubreu spunea...

Pai asa se intampla in fiecare an la mai multe plante,dar nu mi-am facut grija niciodata ca trece de la sine.
La trandafiri sa te uiti la baza tulpinilor sa vezi daca nu cumva sunt roase si apoi imi spui.(am sa postez acusica un articol cu ce am patit eu la rosii)
Pentru pureci eu am facut aseara o solutie de urzica, din aceea fermentata.Am facut un miroooooos prin gradina :(( , de Gioni, fara sa stie de isprava mea, se tot uita pe talpa daca nu a calcat in ceva.....
Dupa ce am stropit trandafirii,s-a pus ploaia, offffff. Azi o iau de la capat.

Ninulescu spunea...

Diagnosticul e grav. Deci fi atenta.. ce ai tu in gradina este o invazie de CICADE Fac perde din ordinul Cicadomorpha si aceea spuma se numeste Scuipatul cucului.
Citeste aici despre ea :
http://www.biologie.uvt.ro/cursuri/CE_9.pdf
Iar dupa ce citesti mergi si cumpara un insecticid.

cristina spunea...

da, se pare ca e rost de insecticid. oare exista posibilitatea sa imi mearga si mie ceva ca lumea in gradina asta??? of.

Vasi Dubreu spunea...

Cristina, nu te speria, ca cicadele nu sunt chiar asa de rele.Unii chiar le-au dedicat cantece si poezii.Ele iti canta frumos prin gradina si rareori fac rau plantelor.Eu zic sa le urmaresti sa vezi daca iti fac rau si apoi sa treci la chimicale.
Parerea mea.

cristina spunea...

nu ma mai sperii, bine.

Dani P. spunea...

Spuma aia arata destul de rau, dar insecta respectiva nu face mari stricaciuni. Daca o sa cauti in spuma , o sa gasesti o mica insecta galbuie. Se ascunde de pradatori in spuma. O poti curata cu jet de apa. Dar, si daca o lasi, nu iti face pagube.

cristina spunea...

am vazut niste puricei prin ea, dar am crezut ca au ajuns accidental acolo. ei, daca voi ziceti asa, nu ma mai supar, desi imi e cam scarba cand ma ating de spuma aia.

Ninulescu spunea...

"imi e cam scarba cand ma ating de spuma aia"

Parca ai fi sora cu fosta mea sotie :)) :))

Corina spunea...

De ce sa dea cu zeama bordeleza? Ala e un fungicid, e bun la mane, la patari, n-are efect la insecte.Doar asa, sa mai bage niste chimicale in gradina.
Nu face mare rau, e mai bine sa-l lasi in pace, intr-o saptamana doua dispare spuma aia si nu mai pune.
E oo spuma alba, nu un mucilagiu. Deci, nu e de la melci. In engleza se cheama insecta scuipat, spittlebug.
E pacat sa aruci chimiale prin gradina and nu e nevoie.

CCristinaC spunea...

Uite ce bine e sa nu te intereseze doar de tine. De mine vorbesc. Ca daca nu as fi citit cu drag blogul tau, as fi intrat ieri in panica. Am gasit si eu aceasta spuma in marar, deocamdata. Pina la urma inteleg ca nu e mare lucru. Multumesc Cristina pentru postarea ta si multumesc celor care te-au ajutat, pentru ca astfel m-au ajutat si pe mine. Sa dea Domnul spor la munca, tuturor!

cristina spunea...

CCristinaC, n-ai pentru ce sa-mi multumesti. Ma bucur ca am putut fi de un oarecare ajutor, postand despre problemele mele.

simf spunea...

de la nea costica specialistul citire: trei zile la rand spalat scuipatul de la insecte cu jet de apa. apoi stropit a 4-a zi cu zeama bordeleza 0.5% si a 5-a zi iar facut dushuletul de rigoare. si a mers, am probat eu. (daca nu postai tu nici ca vedeam ca asta se intampla si la mine).
la-m intrebat daca n utrece singura. a zis ca dupa 2 sapt dispar insectele de pe plantele afectate acum si se muta in preajma.

Corina spunea...

Dar fara zeama bordeleza ai incercat, doar cu dusulet?
O sa ai surpriza ca e tot acelasi efect.

simf spunea...

@corina, daca mai apar zau incerc.