duminică, 7 august 2011

Flori si salbaticiuni

Pentru inceput o sa va arat cateva dintre florile mele de casa, care in ghivece, care in gradina.
 Daca va uitati cu atentie, o sa vedeti niste floricele albe si mici. Este floarea miresei, din semintele puse de mine anul trecut. Acopera solul si se inmulteste de la sine anul urmator, deci cred ca e perena.
 Astea sunt petuniile care m-au facut sa inceapa sa-mi placa petuniile, pe care nu puteam sa le sufar. Au inflorit permanent, ca si panseluta aia cu galben si mov pe care o puteti observa in mijlocul lor. Nu sunt pretentioase si cred ca merg si la umbra.
 Cosmosul meu drag, din semintele adunate anul trecut de la  mama de acasa, unde cosmosul traieste de cand eram eu mica si imi faceam unghii lungi din petalele lor.

 Gladiole din bulbi cumparati. Sunt lesinata dupa ele, la anul o sa-mi umplu gradina numai cu gladiole.


 Si cu zorele, ca si dupa ele sunt moarta, chiar daca nu pare sa le mearga grozav de bine la mine.
 O muscata curgatoare cu o culoare ce ma unge la suflet.
 Begonia de care iti spuneam, Simona, ca am primit-o anul trecut.
Si alta petunica, la ghiveci.
De salbaticiuni va spun maine, ca mi-au venit musafirii.

10 comentarii:

CCristinaC spunea...

Frumoase florici. Sa-ti bucure sufletul si privirea! Vezi, insa, ce faci cu zorelele ca am inteles ca semnitele lor intra in categoria etnobotanicelor. :)

Vasi Dubreu spunea...

Frumoae, frumoase, am si eu cam din toate, dar nu aceleasi nuante. Imi place mult begonia si vezi ca zorelele sunt nemaipomenit de invazive.Pe mine m-au adus la disperare, cresc peste tot si se catara pe orice gasesc, rosii, varza, ardei, vinete. Trebuie sa fii foarte atenta pe unde vezi pui crescuti din semintele lor si nu sunt la loc potrivit, sa ii scoti ca iti sufoca celelalte plante. Iti spun din experienta mea :))
Si mie imi place cosmosul, atat de rustic si nepretentios, chiar daca si el este cam invaziv, dar nu deranjaza ca zorelele. Pupici!!

Dani P. spunea...

Uite, ce flori frumoase !
Petuniilor, sa le pigulesti nitel virfurile, sa se ramifice. Cu zorelele, am avut si eu o experienta, ca si Vasi. Au devenit niste monstrii, si nu numai pe deasupra solului, dar, si radacinile lor, mi-au sufocat un trandafir. Plus, ca era si un cuib de viespi in jungla de zorele ... Cu gladiolele esti linistita, nici nu sint invazive si bulbul se pastreaza usor, pentru anul viitor !

Mihaela spunea...

Foarte frumoase gladiolele tale. Si eu am avut cu ani in urma, dar s-au corcit si din mai multe culori ramasesem numai cu rosu si galben. In cele din urma m-am si saturat de ele sa le scot in fiecare toamna din pamant si sa le plantez in fiecare primavara, asa ca le-am cam neglijat si ...nu mai stiu ce s-a intamplat cu ele, cred ca s-au uscat.
Si mie imi cresc zorelele in solar printre rosii si eu le tot smult , ele tot cresc. Si la tine mult va fi pana or sa faca seminte si apoi an de an nu mai scapi de ele.

simf spunea...

se vede ca petunia e iubita.
imi creste mie inima cand vad asa betie de culori la tine.

cristina spunea...

CCristinaC, noroc ca m-am lasat de fumat1 :)) Sau vine politia si ma aresteaza? hi hi hi, ce tare ar fi!
Vasi, eu le-am pus la baza vitei de vie. Ar putea sa-mi invadweze vitza sau trandafirii. Vad eu la anul.
Dani, mai e bine si la vremea asta sa le rup varfurile? Oare pana in ce luna rezista petuniile astea?
Mihaela, eu sunt in primul an de experienta fericita cu gladiolele si sunt in extaz, iti dai seama.

cristina spunea...

simona, maar betie de culori sa fie, daca de alcool nu se mai poate :))))

Dani P. spunea...

Acum le cureti de florile ofilite, sa nu faca seminte - la petunii ma refer. Infloresc, cit e cald.

Ella spunea...

superb,dar am si eu o intrebare,ce ai fåcut pt. a påstra begonia de la an la an? la mine cum vine toamna mor,chiar dacå le-am bågat in caså de cum a scåzut temp. noaptea la 10`C.

cristina spunea...

Ella, ai sa razi, dar n-am facut nimic. La mine inainte mureau florile pe capete. Acum, cand nu le mai caut atata in coarne, vad ca a inceput sa le mearga. Asadar, toata iarna am udat-o numai in castronelul pus pe post de farfurioara de scurgere a apei. Ea a continuat sa infloreasca, dar mai putin.
De la Vasi stiu ca trebuie lasate sa moara in toamna si trebuie puse la loc intunecat (in camara), apoi in primavara trebuie reluata udarea si ele isi revin. Incearca si tu asa.