luni, 8 august 2011

Salbaticiunile promise

Am facut o pasiune pentru florile salbatice, de camp. Imi place sa le culeg de cate ori am ocazia si sa le pun in vaza, acasa. Practic e de fapt o obsesie, pentru ca nu ma simt vinovata de crima cand le rup si pe deasupra ele nici nu-s pretentioase. Am tot zis eu ca o sa ma apuc de cultivat buruieni, ca as avea sigur succes cu ele, dar m-am lamurit rapid ca nici cu ele nu ma descurc usor. Pana atunci, fac aranjamente florale din flori pe care consider ca nu-i pacat sa le rupi.

 Astea sunt flori de brusture, sau cine stie cum le zice tufelor inalte si mari si care fac niste bobite negre ulterior. Nu, nu brusture, altfel de balarie este, dar nu-mi amintesc acum numele ei. Bozie?

 Culoarea florii de cicoare ma fascineaza. Am incercat sa-mi aduc de pe camp o planta si s-o prind la mine in gradina. Daca as fi avut rabdare, as fi reusit, caci ea, desi se uscase la suprafata, facea un puiut direct din radacina, dar mi-am dat seama abia dupa ce am smuls-o din pamant, crezand ca e moarta. Oricum, nu prea se preteaza ca floare de vaza, are nevoie de muuuult soare si e si cam ciufulita, asa ca renunt s-o mai aduc in curte, o s-o admir la fata locului.
 Iar asta este o buruiana care infloreste pe camp zilele astea, dar care imi aminteste de o floare de gradina din copilarie, de la bunici. Sunt sigura ca exista si varianta ei domestica, dar pana acum n-am vazut-o.
UPDATE: gratie Daianei, am aflat ca floarea asta se numeste muscata dracului (Knautia arvensis). Varianta ei mov o aveau bunicii mei in gradina, imi amintesc perfect de asta si arata cam asa (sursa):
La magazinul asta se pare ca exista seminte din varianta grena, iar la o simpla cautare pe google, gasim si o varianta mov inchis, superbe  toate.
 Si asta este o buruiana care a crescut singura intr-un ghiveci unde am o salvie. Vazuta de aproape, floarea seamana cu o orhidee in miniatura.
Vasiiiiiiiii, de cand ma chinui sa-ti arat! Asta este o tataneasa, adusa de pe camp, unde statea singurica si stinghera. Cand am pus-o la loc in pamant, s-a uscat, dar din radacina s-a regenerat. Am si eu tataneasa mea acum :))

11 comentarii:

Dani P. spunea...

Si eu adun asa flori si frunze si crengute . Sint frumoase, poate nu impresionante, ca florile de gradina, dar au frumusetea lor. Acum am in vaza o crenguta de maslin, inainte aveam o iedera ...
Frumoase florile de brusture - bozii. Nu le-am mai vazut. Si, daca se transforma in bobite negre, cu atit mai mult.

Vasi Dubreu spunea...

Uraaa, facuram rost de tataneasa!!!
Bravo!
Cand am sa ajung acasa am sa postez o floare care a ajuns la mine in curte din fanul cosit pe care il aduc de pe camp. Creste mai mult in mlastina. Pe camp creste cate un fir, iar la mine s-a aciuit langa pompa de apa si a devenit o tufa luxurianta, ca nu o pot cuprinde cu bratele. Pupici!

cristina spunea...

Dani, in fata curtii, peste drum, am un teren viran. In fiecare vara acolo creste o padure de bozie din asta. O uram. Anul asta o tufa de bozie a scapat peste gard si asa am putut sa-i vad floarea mai de aproape si gata, a fost brusc dragoste.
Iedera si rochita-randunicii am pus si eu in vaze. Maslin n-am :)

Vasi, daaaa, am tataneasa mea! Abia astept sa-mi arati si tu buruiana!

simf spunea...

ieri am aflat ca frumoasa floricica e cicoare. azi am vazut cum arata tataneasca. yupyyy.

cristina spunea...

simona, ieri ai aflat de cicoare si eu am postat-o azi? coincidentele astea sunt teribile.
asteapta sa vina anul viitor, sa ii vezi si floarea tatanesei si asa o vei invata bine de tot. cand o vei vedea pe camp nu vei mai avea nici un dubiu si o vei lua si tu acasa :)

daiana spunea...

buruiana de dupa cicoare se numeste muscata dracului.se pare ca anul asta e anul ei. si langa mine e un camp plin cu asa ceva. sa mai spun ca eu am luat un plic cu seminte? daca stiam ... sunt albe si mov. si sunt dragute.

Dana spunea...

Frumoase "salbaticiuni"... si imi place cum le-ai aranjat, ca un fel de ichebana. Toate cele bune!

cristina spunea...

daiana, mii de multumiri pentru informatie, cu care am actualizat postarea, ca sa fie mai vizibila.
te inteleg ca ti-ai luat seminte. cumva de la magazinul din postare? sau de unde? ti-au iesit?

cristina spunea...

Dana, toate cele bune si tie! Te mai astept pe la mine.

Elena spunea...

Bozia nu este acelasi lucru cu brusturele .Au aspecte diferite atat la frunze cat si la flori .La brusture frunza este mare lata si lunga,cate o data poti face umbrar din ea iar bozia are frunzele subtiti dispuse palmat pe aceeasi tija( asa ca la feriga ,)numai ca frunzele sunt lungi si subtiri .Florile la brusture sunt ca ciulinii,iar la bozie sunt buchet.

cristina spunea...

Elena, asa este, cred ca era vorba despre bozie, dar la acea vreme nu imi aminteam eu prea bine numele boziei.