duminică, 1 aprilie 2012

Spovedanie

Trebuie sa recunosc: mie nu-mi place ziua de duminica. Dupa ce vineri, cand vin mai devreme de la serviciu, imi iau avant pionieresc spre treaba, sambata plec in plina forta spre tot felul de activitati, dar duminica pun frana brusc si toata energia mea fierbe in suc propriu, degeaba.
Sambetele de dinainte de sarbatorile astea mari sunt dedicate, vreau - nu vreau,  in buna parte curateniei. Nimic placut in asta, dar necesar. Daca e primavara, e nevoie si de ceva lucru in gradina. Apoi, neobisnuita cu efortul, simt nevoia sa ma mai si odihnesc un pic, chiar daca nu am stare. Cos ceva la goblen si fug inapoi la treburi. De pilda ieri, sambata, am facut asa: de dimineata am cusut, ca era prea devreme si destul de rece afara. Am bagat o masina de rufe la spalat, apoi am iesit si am facut inca doua straturi, unde am semanat de data asta morcov, patrunjel de radacina, ceapa, leustean si o serie de flori.
 M-am intors in casa, am scos rufele, am iesit afara si le-am intins. Am intrat inapoi in casa, m-am apucat de spalat geamuri, dupa ce am pus perdelele la masina. A trebuit sa scot si aspiratorul, normal, asa ca am luat de pe pereti praful si panzele, chestie care a deranjat locatarii lor si acuma imi e frica sa nu se razbune :)
Intre timp s-au spalat si perdelele, am iesit afara sa le intind, nu inainte de a pune niste cartofi la copt in dry cooker. Am bodoganit eu cand am  primit tigaia asta de ziua mea, dar acum trebuie sa recunosc ca imi place.
Cat timp se coceau cartofii, am mai sapat cu harletul in gradina proaspat incercuita de un gardulet anti - Max.
 (aici se vede garduletul - dintr-o plasa din metal plastifiat verde, cu ochiuri mari, ca sa nu agreseze privirea)
(locuitorii din gips ai gradinitei imprejmuite sunt veseli acum, ca nu-i mai da nimeni cu picioarele-n sus)
A trebuit sa sap ieri, pentru ca plouase cu o zi inainte si pamantul era cat de cat penetrabil. Daca e uscat, e beton armat. S-a facut asa de la cat l-a batatorit Max si de la faptul ca e si un pamant prost.
Am intrat in casa ca sa mancam, iar pe urma m-a pocnit o crunta oboseala, asa ca am ramas in casa sa cos. Cand mi-a trecut cat de cat oboseala, am iesit din nou sa-l perii pe Max, ca ii cade blana ca la balamuc. Cu ocazia asta am descoperit si o mare mare mare - imensa - uriasa capusa, desi abia ce-l dadusem cu Advantix. Acuma, e drept ca nu prea mai parea vie, dar daca e moarta, n-ar trebui sa cada singura? Oricum, m-a ingrozit si chiar nu stiu ce sa-i fac. Voi stiti?
Am intrat inapoi in casa si pana seara am cusut la goblen, ca nu mai aveam forta de altceva. In tot timpul asta, sotul meu a sapat cu noua lui achizitie - motosapa, pamantul dintre pomi unde candva crestea o minunata lucerna, pe care a terminat-o Max.
 Pe acolo pamantul arata a desert, suprafata era destul de mare, pamantul destul de tare, asa ca in loc sa dam 300 de lei unor vecini sa ni-l sape, am preferat sa mai punem niste bani si sa ne luam o motosapa, care sa ne foloseasca si in alti ani. Am fost zgarciti, stiu, dar cand nu te scalzi in bani, ai mare grija pe ce ii cheltuiesti si mi-am facut rapid un calcul: cu banii de pe motosapa plateam doar doi ani, maxim trei niste oameni. Asa, daca nu se va strica, poate ca motosapa ne va sluji mai multi ani.

Bun. Dupa toate astea care mi-au solicitat rezistenta fizica ieri, dar mi-au facut atat de bine la psihic, azi e duminica. Nu pun la socoteala ca m-am chinuit sa dorm mai mult, dar odata trezita, n-am voie sa fac mai nimic din ceea ce ar fi de facut. Stiu, stiu, azi ar trebui sa ma odihnesc, asa este, dar pentru mine a sta degeaba cand e atata treaba de facut e chinuitor. As prefera sa am spatele indoit de munca decat sa ma plimb fara rost prin casa.

Voi ce faceti duminica?

21 de comentarii:

Unknown spunea...

nici mie nu-mi place ziua de duminica! e ziua de dinainte de luni .. o zi ce trece greu pentru mine.
Duminica e zi de leneveala, nimic special!
motosapa e utila, si parinti mei si-au luat acum vreo 3 ani, si o folosesc fara probleme si batai de cap! si chiar fac econimie! stim bine ca banii nu se fac usor...

Catrinel spunea...

Duminica...hmmm. Şi eu am scris mai demult despre asta. Eu duminica dacă am chef, fac lucruri care mă relaxeaza, adică mă ocup de hobby-urile mele, chiar dacă cineva credincios ar ridica din sprânceană. Decât să mă umplu de nervi şi să repet de 100 de ori că urăsc această zi mai bine mă relaxez croşetând sau făcând ceva asemănător, care pentru mine sunt relaxante şi în nici un caz nu le consider treburi casnice. De când procedez aşa este mult mai fain sfârşitul de săptămână. Cred că păcătuiam mai mult dacă toată ziua boscorodeam nervoasă. În timp ce lucrez uneori chiar spun şi rugăciuni dacă simt nevoia şi mă pot concentra la asta mult mai bine. Ştiu că probabil comentariul meu va deranja pe mulţi, dar aşa procedez eu.
În legatură cu căpuşa: dacă este încă acolo dă-o cu un pic de oţet sau spirt şi ea se va desprinde mai uşor cu o pensetă, apucând-o cât mai aproape de piele sau chiar va cădea singură.
O zi frumoasă!

cristina spunea...

andreea, bine ai venit pe blogul meu!

catrinel, si eu faceam lucru de mana duminica, pe vremea lui ceausescu, pentru ca era singura zi libera. cu toate astea, mi-a intrat in cap ca din cauza asta imi mergea rau pe atunci si sa stii ca de cand n-am mai lucrat duminica, lucrurile s-au schimbat vizibil. sunt de acord cu tine, insa si recunosc ca ai dreptate - decat nemultumit ca mine, mai bine lucrator. mie mi-e frica, insa. la cate belele am, sa mi le mai fac si cu mana mea, n-am curaj.
as lua eu capusa cu o penseta, dar max nu sta linistit nici o secunda, e intr-o continua miscare si mi-e frica sa nu-i ramana capusii capul sub pielea lui. o sa dau cu niste otet si sper sa cada.

CCristinaC spunea...

Cristina ai fost o vrednicuta. Te invidiez pentru munca in gradina. :) Sa folositi sanatosi motosapa! E o investitie buna si ai scapat de adus "vecini" in curte.
Legat de lucratul duminica, eu nu cred ca Dumenzeu sta cu catastiful in mina si scrie acolo de cite ori lucram noi duminica. Asta cu duminica de stat degeaba e cam de la Imparatul Constantin, incoace. Si mai cred ca tu singura ti-ai impus sa nu faci nimic duminica. Eu, astazi voi margeli, de exemplu. O duminica frumoasa iti doresc!

cristina spunea...

CCristina, stiu ca e de la imparatul Constantin si mai stiu si ca mi-am impus singura, mai mult prin autosugestionare, dar nu poti sa stii niciodata ce face Dumnezeu si daca mi se intampla niste belele, nu dau eu vina pe lucratul duminica? :))
Constantin ala putea sa stea si el in banca lui ...

Ella spunea...

Si mie mi-e ciuda cand am mult de lucru sau vreo comanda de terminat musai-musai si imi dau seama ca vine duminica si nu pot lucra.
Cu tot respectul, permiteti-mi sa va contrazic totusi intr-o privinta. Nu imparatul Constantin a "inventat" Duminica ca zi de odihna, zi in care nu se lucreaza ci este pur si simplu una dintre porunci.
"Porunca 4 – Să ţii ziua de odihnă
Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea, şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o. (Exodul 20:8-11)

Cristina, daca ai sti ce mult imi doresc si eu o gradina... Asta din fata blocului nu ma multumeste deloc! :))
Numai bine!

Corina spunea...

Frumoasa gradina! Sa stapaniti sanatosi motocoasa. Si noi verificam ofertele dar cred ca lasam pe la anu...
Nici eu n-am stare duminica. Dar nu spal, nu carpesc si nici nu gatesc pentru toata saptamana.

cristina spunea...

Ella, ai dreptate, nu a inventat-o el, el doar a dat o lege prin care a decretat pur si simplu duminica zi in care nu se lucreaza. Desigur, s-a bazat pe porunca divina, dar si tu stii ca multe lucruri oamenii nu le fac decat daca li se impune. Poate de aceea s-a ajuns sa se respecte acea porunca mai mult, iar altele mai putin. Cat despre gradina ... eu mi-am dorit nu atat gradina, cat casa. S-a nimerit sa aiba si curte si m-am decis sa fac si cate ceva in ea. Ma bucur, nu zic ca nu, dar stii ce mult e de munca? Nu ma plang, dar ma ingrozesc cand ma gandesc ca poate intr-o zi n-o sa mai pot. O gradina neingrijita arata groaznic.

Corina, ma bucur ca iti place si multumim de urare.

Vasi Dubreu spunea...

Noua ne place Duminica, lenevim toata ziua, fara sa ne simtim vinovati ca nu am facut vreo treaba importanta.
Bem cafeluta dimineata si apoi stam in pat si vedem filme multe, Gioni doarme, eu net-uiesc.Mancam bunaciuni si ciocolata. E frumos !
Stim ca de Luni o luam de la capat, asa ca nu avem mustrari de constiinta:)
Pupici si sa nu te mai prind ca boscorodesti la cadouri, da?

cristina spunea...

vasi :))) promit ca nu mai boscorodesc.
bunaciunile cand apuci sa le faci?

si sa stii ca nu vinovata ma simt, ci mi-e ciuda ca pierd un timp zic eu pretios.

Dani P. spunea...

Ce am facut duminica ? Azi am fost intr-o excursie, ne-am intors pe seara, pe urma am udat gradina si rasadurile, am pus o masina de spalat cu hainutele celor mici si-acum stau cu un pahar de vin si citesc ce e nou in blogroll. Nici mie nu-mi place, ca miine e luni ... dar n-am de ales. Incerc, sa incep saptamina cu dreptul. Fac planuri pentru Paste :).

PS - ca sa iasa capusa, o acoperi cu un strat gros de vaselina. O lasi asa citeva ore si apoi o scoti cu grija, daca e moarta se scoate usor.

simf spunea...

- batranii nostri spun ca duminica nu trebuie sa tesi/torci/cosi, sa faci zoaie si nici ce tine un an. deci n-ai voie sa speli geamuri sau rufe, dar poti face curatenia uzuala in casa, poti calca rufe, spala vase, face mancare. tot ei spun ca pamantul nu asteapta, asa ca daca nu- sarbatori mari poti lucra pamantul. duminica nu ai voie sa sapi, sa ari, sa tai pomi, dar poti planta, smulge balarii, da cu var pe copaci.
- capusa lui max trebuie scoasa si ucisa, daca e mare inseamna ca a supt sange la greu, cand va fi plina va cadea singura si va ramane inactiva pana i se termina rezervele de hrana. apoi se va urca iar - pe max, pe fete, pe voi - ca sa se hraneasca. tehnologie de inalturare: dai pe langa capusa cu ulei (ca sa nu mai poata respira prin pielea lui max) si peste 2 minute iei o penseta si ai grija s-o scoti cu totul (capul ii intra sub piele si daca rupi numai pareta din spate se infecteaza locul muscaturii). dupa ce ai scos dihania o pui pe ciment, o explodezi calcand-o cu elan si apoi ii dai lui max pe locul atacat cu unu unguent/crema cu spectru larg de antibiotice - noi folosim asocilin. mai trebuie ca si prin zona de curte unde se face praf sa stropesti cu un insecticid pentru purici si capuse - noi folosim parakill.

duminica poate fi frumoasa cand o transformi in ziua ta: faci o baie cu spumant, iti aplici o masca pe par, te cremuiesti pe tot corpul, iti faci manichiura...

cristina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cristina spunea...

dani, excursie trebuie sa fie funny sa faci duminica :)
vad ca tu speli duminica. cred ca e dupa cum considera fiecare.

simona, asa stiam si eu, ca la pamant poti lucra duminica, dar nu mai gasesc nicaieri unde am citit asta. de calcat mai calcam si eu, mai faceam o mancare, mai niste ordine, baia si cosmeticareala obligatoriu, dar parca tot am o neliniste asa, ca nu e tocmai ce as vrea sa fac. oricum, de cand mi-am mai terminat din treburi, parca nici nu ma mai arde asa sa muncesc duminica, deci problema s-ar putea sa se rezolve. daca imi fac si un loc de plaja in curte, problema va fi rezolvata.

cat despre capusa, eu tot astept sa cada singura. i-am dat cu otet, cu spirt, am inecat-o in crema. n-a cazut inca. cred ca azi ma duc si i-o scot, daca il conving pe zabauc sa stea o secunda nemiscat.

Mihaela spunea...

Apropo de spalatul rufelor duminica. Anul trecut in perioada Pastelui , inainte de paste au fost floriile, apoi in saptamana pastelui nu se spala ca nu stiu ce, o perioada mai lunga a tot fost cu zile rosii inclusiv sambata in calendar si mi-a incurcat mult socotelile cu spalatul. Asa ca a doua zi de Paste am zis: fie ce-o fi! Si am pus masina cu rufe la spalat, ca prea se adunasera. Cand stateam bine merci prin casa asteptand sa se termine , aud ceva mormaiala.Cine sa fie, zic, cainii latrau , se agitau....Cand din ce in ce mai clar auzeam cantand, preotul a venit cu lumina prin cartier si cum fac ei, popii, intra unde gasesc deschis, ne-am trezit cu popa in casa. La mine in baie masina duduia, huruia, rostogolea rufele si apa, a auzit si popa ca n-avea cum sa nu se auda :)).Am tacut si eu, n-am zis nimic (in sinea mea am zis:” ce cauti parinte in casa omului in ziua de Paste?”, dar atat), nici el n-a zis nimic de rufele mele.
Asa si cu duminecile. Daca am ceva de facut, fac si gata. Fac si eu treaba cand am timp , chef, cand imi pica in mana cate ceva si nu dupa program stabilit in urma cu o mie de ani sau doua.

cristina spunea...

mihaela, eu in preoti n-am mare incredere. multi sunt pusi doar pe capatuiala. multi au pareri proprii, multi nu dau doi bani si te si cearta daca tii cont de obiceiuri si as mai departe. n-as lua ca litera de lege comportamentul popii. dupa cum spuneam, cred ca tine de fiecare, cum considera si cum se simte bine, asa face. mie continua sa-mi fie teama sa fac ceva duminica, asa ca tot nu-mi va placea ziua asta in veci.

ba_laura spunea...

Sa speli rufe acum 100 de ani insemna un efort lung si obositor, ce presupunea multe zoaie si aburi de lesie. Acum le bagi in masina de spalat si apesi un bumb. Oare de ce-ar fi pacat sa pun masina sa munceasca?
Nu inteleg de ce, daca in sase zile ale saptamanii am lucrat sezand pe scaun mai ceva ca un rob, iar intr-a saptea ma simt fericita si aproape de cer sapand in gradina, ar trebui sa ma simt vinovata.
Chiar n-as putea crede intr-un Dumnezeu-contabil care imparte pedepse sau bomboane in functie de modul in care respectam niste reguli rigide...

Anonim spunea...

Totul e in folosul omeniri.toate lucrurile sunt facute cu cap.biserica este mult mai influenta decat presedintele in sine.asa zisa odihna de duminica e pusa tot pentru muncitori de rand care se spetesc 6zile din 7.doar ca a 7 zi sa se odihneasca.intelegeti?

cristina spunea...

inteleg. sigur ca e pusa pentru oamenii de rand, dar pana la urma nu putem sti sigur.

Anonim spunea...

Imi place mult ce vad pe blogul tau, esti talentata si muncitoare si personal ma folosesc , invat de aici de la tine. Bine faci ca respecti Duminica, doar ca n-ar trebui s-o faci din frica de necazuri ci, daca nu te supar, din recunostinta fata de Dumnezeu care ti le-a dat in dar pe toate. Ai putea sa te duci la biserica, ti-ar fi bine, apoi sa mancati impreuna, poate si cu rude sau prieteni... Sa mai citesti cate ceva, sa-ti mai faci planuri, dar mai ales sa multumesti Domnului pt toate. Cred ca asa ti-ar deveni dragi Duminicile. Ivona

cristina spunea...

Ivona, iti multumesc pentru vizita si pentru sfaturi, o sa incerc sa tin cont de ele.