duminică, 27 mai 2012

Garofite chinezesti

N-am mai postat de mult. N-as fi facut-o nici acum, caci tare necajita sunt: in curtea mea nu mai crestea nimic pana sa inceapa ploile. Stagnau toate. Nici nu traiau, nici nu mureau. Dupa ploile astea voi mei vedea. Azi m-au determinat sa scriu garofitele chinezesti. Le-am pus samanta din comert acum doua primaveri. Anul trecut au facut 2 flori ciclam, cred, cat sa stiu ca ele sunt acolo si n-au murit. Anul asta am puzderie, de m-am minunat.
 Incercam sa i le descriu unei prietene la telefon.
Am inceput: una e ciclam toata, alta e roz cu ciclam in mijloc, alta e ciclam cu mov ...
Cum sa descrii in cuvinte o asemenea varietate???
Dar cel mai tare m-am blocat la cele doua care urmeaza. Cum sa descrii broderia aceea minunata din mijloc, filigranul acela atat de fin si de maiestrit?
Ele sunt garofitele mele chinezesti - printre primele flori insamantate de mine, care au iesit, au trait, acum le merge bine, nu au fite in cap, imi aduc aminte de gradina bunicii, de copilarie si imi produc o mare bucurie doar pentru ca exista si sunt atat de frumoase, daca stii sa le privesti.

6 comentarii:

Vasi Dubreu spunea...

Cristina, asa e si la noi, toate stagneaza, toate rasadurile sunt ca in ziua in care le-am pus, buruieni cu carul si in rest, asteptam sa treaca ploile si sa poata sa mai vada si ele soarele si sa-si dea drumul.
Garofitele tale sunt, intr-adevar superbe si cred ca miroase incantator.
Si la ora asta se puse o ploie de zici ca ne ia pe sus....
Pupici!

cristina spunea...

Vasi, mie mi se pare ciudata stagnarea asta. Oricum, gradina mea nu se compara cu a ta, dar daca si tu zici ca ai probleme, inseamna ca "e de la ei".
Garofitele nu stiu daca miros, ca n-am bagat nasul in ele, ca deocamdata mi l-a mutat vita de vie (adica miroase asa de tare, de-ti muta nasul).
Cum spuneai si tu, ploua :)

Gradinahobby spunea...

Florile mele preferate,culori care mai de care,musai la anul pun si eu in gradina.
Sa auzim numai de bine!

crestin ortodox spunea...

am pus si eu seminte anul trecut in primavara si au iesit doar niste tufe pitece cu frunze fara sa faca flori. a stat toata tufa asa verde sub zapada toata iarna iar in primavara a inceput sa creasca si acum au si inflorit. ce e ciudat este ca garofitele chinezesti sunt anuale si nu inteleg de ce au mai iesit anul asta! Oare la anul o sa iasa iar?

cristina spunea...

bizman, ele sunt cica bianuale, pui anul asta semintele si ele infloresc peste doi ani.
ele ies an de an din semintele cazute, dar sunt tot mai firave, nu ca cele perene. in timp se duc de tot. trebuie puse seminte in fiecare an pentru o tufa faina.

yo7fws spunea...

Ciudat! In poze nu sint garofite chinezesti, ci garofite turcesti. Semanate anul acesta, infloresc anul viitor. Daca lasi saminta sa cada, aceasta germineaza imediat, trec iarna cu bine, iar vara urmatoare sint pline de flori. Si mie imi plac, sint superbe!