duminică, 23 septembrie 2012

Saculeti pentru plante aromatice

Mi s-a pus pata de ceva vreme sa-mi fac si eu saculeti brodati pentru plante aromatice, de pus in sifonier. Stiam ca voi gasi sigur de cumparat lavanda, asa ca am cusut pe unul un buchetel de levantica:
si cand m-am intors din concediu, mi-am adus si niste pelin. Am cautat de mi-au iesit ochii un sablon de flori de pelin si n-am gasit, asa ca am cusut asta:
Impreuna ele arata cam asa:
 Am cumparat de la second hand o multime de servete si fete de masa cu dantela aplicata, pentru ca cea noua costa de te indoaie. Unul dintre ele arata astfel, dupa spalare, albire si calcare:
 
 Asa ca am descusut dantela si am aplicat-o la saculetii cusuti deja la masina:
 
 
 Am crosetat un snur din fir alb si subtire din bumbac, pe care l-am aplicat cu acul in partea de sus a saculetilor:
Asa arata pelinul uscat, care urmeaza sa fie bagat in saculeti. Are o aroma absolut delicioasa, dar nu e bine sa umblam prea mult cu el, caci este toxic. Din el am inteles ca se fabrica absintul. De altfel, denumirea in latina a pelinului este Artemisia absinthium. 
 
 Si saculetul umplut cu pelin ...
 Aici este levantica. Am cumparat cateva buchetele, dar s-au scuturat.
Cei doi saculeti brodati si umpluti fiecare cu floarea de pe ei:
Pentru ca mi-am facut damblaua cu broderia in cruciulite, restul de pelin si de levantica l-am pus in saculeti simpli, de tifon:
Am inteles ca produsele antimolii din comert ar contine arsenic, lucru foarte daunator pentru sanatate. Daca exista si varianta asta, de ce sa nu o folosim? Ce parere aveti? Voi ati mai aplicat-o? V-a ferit cu succes de molii?

12 comentarii:

simf spunea...

am pus intre haine levantica, rozmarin, busuioc, pelin, slavie, izma. toate in saculeti din panza sau prosop, unii - huse de la diverse, altii cumparati la bucata si 6 buc luati la set, la oferta de la kaufland. si mai am un snop consistent de pelin in camera, drag imi e de el. pe saculeti nu scrie ce contin, identificarea fiind pur olfactiva.
in dulapurile de bucatarie am pus in pungi de hartie cimbru, busuioc, marar.

Dani P. spunea...

Foarte frumosi si romantici saculetii cu broderie. Bravo, pentru rabdare !
Pelin n-am pus niciodata, doar levantica si busuioc, dar ma bate capul, sa adun intr-o vara petale de iasomie si sa le pun printre albituri, imi place la nebunie aroma ei ...
Eu folosesc saculeti de tul adunati de pe la nunti si botezuri - aici se impart niste bomboane cu migdale la ocazii si invitatii primesc bombonicile astea in saculeti decorativi legati cu panglicute, numai buni de pus plante aromatice in dulapuri :)

cristina spunea...

Somona, rozmarinul si salvia au miros puternic? Ca daca-i pe-asa, o sa le dau mai multa atentie pe viitor. In dulapuri la bucatarie de ce, pentru miros, nu?

Dani, rabdare am, nimic de zis. Mi-ai dat o idee cu saculetii aia. Aici se numesc marturii si intr-adevar, se dau pe la nunti si botezuri, numai ca eu nu-i prea luam :(

Unknown spunea...

Drăguţi, dulcei şi unici săculeţii tăi. Eu am pus doar levănţică şi frunze de nuc(de la bunica citire). Da săculeţi nu am! Poate mă inspir de la voi şi mă fac şi eu dibace. O săptămână frumoasă!

cristina spunea...

Mihaela, frunze de nuc? Asa, uscate? Ia sa pun si eu.

Unknown spunea...

Da, bunica pusese frunze intregi, in dulap si deasupra.

simf spunea...

orice planta aromatica - inclusiv marar, leustean, sovarv, cimbrisor, izma - e eficienta impotriva insectelor. taninul din frunzele de nuc e si el respingator pentru molii et comp, petalele de trandafir, chiar daca nu miros in aparenta, dau un aer fresh (vic m-a invatat). in dulapul cu oale si cratite e un delicat miros de rozmarin si marar, in cel cu farfurii si pahare miroase vag a salvie, in cel cu faina & comp - leustean si menta. combinatii indraznete, dar care suna ok.

cristina spunea...

da, mi-ati dat idei bune, mai ales pentru dulapurile de bucatarie. in cel de haine nu am molii, dar la bucatarie, la faina si malai se fac niste ganganii mici si negre. poate le starpesc cu aromaticele astea.

ina spunea...

De cand zic ca-mi fac si eu niste saculeti din astia... nici nu stiu ce ma opreste, poate lenea? :)

ghemulet spunea...

sunt foarte draguti saculetii...ce ai brodat in locul pelinului pare a fi sunatoare?sau poate nu vad eu bine...Bunica mea punea pelin printr-e saltelele umplute cu lana...tot anti molii...nu aveau atunci naftalina si alte minuni....Imi pare bine de cunostinta....

cristina spunea...

ghemulet, imi pare bine si mie, te mai astept pe aici.

Sanda Nestor spunea...

Buna dimineata,

caut persoane capabile sa lucreze pe panza topita, motive florale sau geometrice. Este careva interesata?
Ma puteti contacta la sanda_nestor@yahoo.com sau sandanestor@gmail.com