joi, 31 octombrie 2013

De toamna calda ...

 Un locatar sta pe balcon, iar celalalt e bagat in pat :))
 
 Aceste minunatii colorate jumi-juma au iesit din niste floricele colorate superb, intr-un fel de ciclam. Abia astept sa se coaca!
 Ultimul mohican, care a ramas mic mic mic. Confratii lui au fost mai mari ca palma din poza, dar n-au avut viata prea lunga ...
Aici am pus poza mai mult ca sa va cer un sfat: ce boala credeti ca are marul asta al meu, de-i putrezesc fructele pe ram, asa? Am pierdut mai mult de jumatate din mere din cauza asta.

14 comentarii:

Anonim spunea...

daca nu faci stropirile la pomi fructiferi tot asa vei pati,eu zic ca e monilioza!!!mirela

Ella spunea...

Stii ce am vazut fain? Poate tu deja faci asa, dar iti spun oricum, just in case... Sora mea a plantat langa pomi, in jurul trunchiului mai bine-zis, tufe de busuioc. Pe langa faptul ca arata foarte frumos, am inteles ca protejeaza pomii de daunatori.

Vasi Dubreu spunea...

Monilioza o data, monilioza de doua ori :(((
Pup!

cristina spunea...

mirela si vasi,
monilioza? pai am stropit foarte regulamentar pomii anul asta :((
adevarul este ca nu cred in puterea tratamentelor la pomi, nu mi s-a parut ca ar avea vreun efect, fie ca am stropit, fie ca nu.

ella, am un mar in jurul caruia am plantat lamaita si ai dreptate, ii merge bine, dar de viermi n-am scapat. merele lui, desi frumoase, au pe ici pe colo cate un vierme. oricum, am inteles ca astia se formeaza deja de cand are pomul flori, cand lamaita nu e inca iesita, deci s-ar putea sa aiba efect la alti daunatori.

Mihaela Dămăceanu spunea...

Eu am crezut că frumuşelele acelea colorate juma-jumi sunt căpşune. Dar din imensa mea ştiinţă, căpşunul nu avea floarea albă?
La pomi nu mă pricep deloc. Dar când mă voi muta, am de la cine învăţa. Nici măcar nu am auzit de boala aia. Te pup şi o zi bună!

cristina spunea...

mihaela, capsuni sunt. si la mine e prima oara cand vad flori ciclam la capsuni ...

Dani P. spunea...

Pacat de mere ... trebuie sa cauti un tratament, ca sa nu patesti la fel si anul viitor.
Capsuni cu floare ciclam ? Am auzit de ei, dar acum ii vad prima data, la tine. Sunt tare frumosi si roditori :)

ghemulet spunea...


freaca usir cu degetul pustulele acele aalbicioase care se vad pe fructul bolnav si daca "se intind" sau iti raman oarecare urme pe dehet..ca un praf..inseamna ca este fainare..asa se numeste boala.AM facut pomicultura doar un semestru in facultate dar ca simptome(repet..in special acele brobonele albe) am vazut pe frunzele de grau si orz.Eu zic 90% ca este vorba de fainare.
uite aici:
http://agroromania.manager.ro/articole/vegetal/program-de-protectie-la-mar-impotriva-aparitiei-fainarii-12003.html

cristina spunea...

da, de fainare la mar nu stiam. am citit articolul, dar din pacate nu imi amintesc daca am avut probleme cu frunzele in primavara, cum scrie acolo. in schimb, stiu sigur ca am fainare in gradina la o tufa de flori din acelea mov, am uitat acum numele lor, si la buruiana aia "rochita randunicii". acestea sunt intr-adevar in imediata apropiere a marului ...
multumesc!

martamag spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cristina spunea...

marta, diferenta de varsta nu poate fi niciodata un impediment pentru mine. consider ca daca omul are bun simt, am o mare placere de a sta de vorba cu el, oricati ani ar avea. mereu e cate ceva de invatat de la fiecare.

martamag spunea...

Scuze!
Repostez:

Salut Cristina. Nici eu nu mai ştiu cînd am descoperit blogul tău, dar îl urmăresc de ceva vreme şi-mi place foarte mult. Acum, cu similitudinile, îmi place şi mai mult, deşi cred că există o mare diferenţă de... vîrstă între noi, ceea ce nu poate fi un impediment, nu-aşa?

Anonim spunea...

http://www.pomifructiferi.com/boli_si_daunatori/monilioza-mar.html

cristina spunea...

da, monilioza e. o am si la pruni. merci.