vineri, 30 mai 2014

Cum sa cureti pesticidele de pe fructe si legume


In postarea anterioara, la unul din comentarii, spuneam ca nu vreau sa folosesc chimicale in gradina mea, ca oricum cumpar de la magazin legume si fructe cu chimicale pe ele. Absolut intamplator, in aceeasi zi unul din blogurile pe care le urmaresc (http://alternative-energy-gardning.blogspot.com/) a publicat o postare mica despre exact acest lucru. Iata originalul:

How to clean fruits and veggies. soak them in a 1:4 ratio of vinegar and water to help remove toxins and pesticides. leave them soaking for up to an hour, longer with non-organic apples. At the end of the bath, sometimes you can even see cloudy like stuff in the water from the skins and waxes, and dirt on the bottom. And No, it doesn't change the taste.

 si traducerea:
Cum sa curatam fructele si legumele: le scufundam intr-o solutie de otet (o parte otet, patru parti apa) care ajuta la indepartarea toxinelor si pesticidelor. Le lasam in aceasta solutie circa o ora sau chiar mai mult. La sfarsitul "baii" se poate vedea uneori un fel de gelatina in apa, de la cruste si ceara, precum si mizerie pe fundul vasului. Si nu, nu li se schimba gustul legumelor si fructelor.

Eu una o sa incerc cat de curand chestia asta cu merele, pentru ca deja am ajuns sa le cumpar, ale mele s-au terminat de mult. Anul asta a fost prima data cand am depozitat mere pe iarna in beci, in ladite. Am invelit fiecare mar in hartie de ziar. Cam o treime din ele mi s-au stricat pana in ianuarie-februarie, dar cele care nu s-au stricat s-au deshidratat, s-au stafidit. Oare astia de la magazine cu ce le tin asa frumoase? :)))

6 comentarii:

simf spunea...

nu numai la magazin se tin frumoase, secretul consta in temperatura si umiditate. beciul nostru e un pic mai cald decat ar trebui, dar are umiditatea necesara merelor (nu si borcanelor, ca asa fain ruginesc capacele...) alt secret - nu trebuie tinute alaturi de cartofi sau ceapa/usturoi, isi fac rau reciproc.

cristina spunea...

usturoiul langa mere eu stiam ca-i bun, le ajuta sa nu se strice.

Ella spunea...

Alta varianta, la apa cu otet, este apa cu bicarbonat. Asa am citit eu pe undeva, si asa am facut toata vara trecuta.
O sa incerc si cu otet. :)
Te pup!

ina spunea...

Astia de la magazine poate le tin asa frumoase cu chestiile alea ce raman in apa cu otet :)

Anonim spunea...

Acum 50 de ani, atunci nu gaseai chimicale si nici supermarket, treceau codrenii cu carele cu mere:
Hai la mere, hai la mere!
Dadeau o masura de mere contra o masura de cereale. Cum le conservau codrenii, de le tineau proaspete si gustoase, peste iarna, fara chimicale?
Aveau desigur pivnite cu microclimat corespunzator, mai aveau, probabil si alte secrete, precis nu aveau chimicale...

martamag spunea...

Sigur, nimeni nu doreşte să mănînce fructe şi legume cu chimicale, totuţi nu cred că putem să evităm să trăim în zilele noastre. UE va aproba în cele din urmă OMG-urile spre disperarea unora.