duminică, 1 iunie 2014

Continuare la "Un fleac, ne-au ciuruit"

Cred ca am gasit infractorul, dupa cum mi l-a identificat si Nelu Craciun in postarea cu pricina:
Apucase sa-mi manance din cea mai mare capsuna coapta pana acum.
Domnul Nelu, despre ei este vorba, nu-i asa?
Si acum vreau sa va arat o alta planta care mi-a invadat gradina si pe care nu stiu cum sa o starpesc:
Asta se intindecu o asa repeziciune, incat nu-i mai fac fata. Stie cineva ce e?

12 comentarii:

Anonim spunea...

Aceia sunt infractorii! Eu am aruncat la compost kilograme de capsuni, din cei mai buni. Dar au mai si ramas destui. A facut sotia mea dulceata grupa-mare. Ma gandesc sa desfiintez parcela cu plante imbatranite.
Planta cu pricina nu realizez ce e.

nelucraciun spunea...

Cred ca, totusi, le-am gasit, pe site-ul cu plante pentru broaste testoase:
http://i52.tinypic.com/1zxmvyp.jpg
Sunt Drete sau Galbioare.
Numele stiintific este Lysimachia_nummularia. S-ar putea sa fie utila ca mulci viu. Testati. Eu nu am aceasta planta prin gradini.
http://commons.wikimedia.org/wiki/Lysimachia_nummularia

nelucraciun spunea...

Este Lysimachia nummularia. Ar putea fi utila ca mulci viu. Eu nu o am prin gradini. Nu stiu cum se scapa de ea si daca trebuie scapat de ea.
Romaneste ii zice drete (cu tz).
http://commons.wikimedia.org/wiki/Lysimachia_nummularia

CCristinaC spunea...

Ah, limacsii... ii urasc!!! Intrasera si peste fasolea mea, dar am dat cu Optimol si Mesurol. Aceeasi substanta de baza care indeparteaza si coropisnitele. Cand am pus rosiile, vinetele si ardeii, am pus granule pe langa fiecare plantuta.
Iti doresc sa gasesti solutiile bune pentru gradinuta ta!

cristina spunea...

Da, se pare ca este Lysimachia nummularia, multumesc ca mi-ati spus. Din pacate, chiar si daca ar fi mulci viu, am citit ca intra in competitie cu plantele valoroase pentru substantele hranitoare. La cat de mult si de repede s-a extins printre florile mele si la cat de acaparatoare de teren este, mie mi se pare daunatoare. Este adevarat ca pana anul asta n-am incercat sa vad ce efect are asupra florilor, daca le sufoca sau nu, dar parca nici n-as risca sa o las asa, caci e ca o caracatita care ma cam inspaimanta. Unde mai pui ca a crescut si destul de viguroasa anul asta, i-au priit ploile. Voi incerca varianta cu otet a Simonei, cand va veni soarele pe aici.

martamag spunea...

Ai căpşuni?! No, fain! Nu ştiu dacă faci dulceaţă, sau nu, dar eu tocmai am făcut cîteva borcănele. Bun lucru în grădină şi în bucătărie!

simf spunea...

eu o las ca mulci, si pe ea, si pe grasita. nu sufoca, numai ca trebuie ceva mai multa apa la udat plantele folositoare. pentru limacsi am pus coji de oua pisate printre capsune - merge si zatul, dar doar pana la prima ploaie.

cristina spunea...

marta, n-am destule cat sa fac si dulceata. bravo tie ca te-ai invrednicit sa-ti faci!

simona, daca n-ar sufoca, mi s-ar lua o mare piatra de pe inima, ca tare nu-i mai fac fata. o sa ud mai mult, deocamdata nu e cazul ca a plouat, dar o sa ud, daca zici asa.

simf spunea...

incerci, observi, oricum nu trebuie s-o smulgi pe toata, macar mai raresti operatiunile. ea se intinde cuminte printre plante, nu ca volbura, care se urca si sufoca.

Unknown spunea...

Si eu am identific niste pureci pe bob si mazare, multe frunze gaurite si habar nu am de cine, soacra mea zice ca de greieri. Multi daunatori in gradini anul asta!

irenadaiana spunea...

se pare ca o am si eu , nu cumva face niste floricele mici mov albastrii? eu o las ca-mi place de ea amestecata in iarba si oricum e mai buna decat pirul care mi-a mancat sufletul.

cristina spunea...

daiana, face niste flori galbene, destul de mari (cam cat frunza lor). si eu am lasat-o, ca oricum nu-i mai fac fata, sa vedem ce se va intampla vara asta, daca va sufoca sau nu celelalte flori. daca nu, o lasa ca mulci viu.. daca da, voi ierbicida pana la urma.