miercuri, 4 martie 2015

Cateva nedumeriri

Va mai amintiti voi de postul Craciunului? Ei bine, in acea perioada eu am cumparat, in scopul de a-mi face salate, niste verze. Una chinezeasca (gasiti poze despre ea pe-aici) si una romaneasca.
Toate bune si frumoase. Mi-am preparat eu pe-atunci diverse salate, dar intrucat eram singura rumegatoare din casa, n-am fost in stare sa termin doua verze intr-un post. 
Ele au stat in pungi, in frigider, in lada de jos pentru legume.
Cum eu curat din lada aia numai ce mi se pare  ca s-a stricat, ce descopar eu ieri? Ca resturile mele de verze (cam jumatate din fiecare) erau inca bine merci in pungile lor, doar vag stricate pe la taietura de la cotor si cu frunzele exterioare vag de tot ofilite si punctate cu negru. Repet - VAG.
Am stat eu si m-am uitat la ele ca taranul la girafa sau ca cioara-n nuca. Am incercat sa cuget: sa le arunc, sau sa nu le arunc?
Rezultatul a fost partial color: mai intai le-am pus in cutia de dus la compostiera, apoi le-am luat de-acolo, le-am curatat de frunzele ofilite, crezand ca o sa mi se inece degetele in masa de dedesubtul lor, care ma asteptam sa fie stricata complet si apoi le-am bagat la loc la frigider. Ele sunt inca intregi, in sensul ca-s nestricate.
Acum cuget din nou: sa le mai mananc, sau nu?
Cum cugetarile mele nu-s asa de elaborate stiintific, fac apel la cunostintele si sfaturile voastre si va intreb: ati mai avut legume/salate care sa nu se strice cu lunile? Or mai fi comestibile dupa atata timp? Or fi ele comestibile in general, daca nu se strica de atata vreme? Ce le-o fi facut sa stea fresh pana acum?
Mai fac o precizare: cutia de la frigiderul meu nu e fermecata, lamaile bio se strica in 4 zile in ea.

7 comentarii:

Mihaela Damaceanu spunea...

Păi, asta mă gândeam că nu este fermecată. Varza noastră să zicem că rezistă în general mult timp şi la temperatura din frigider...ar mai fi de înţeles. Dar aia chinezească, parcă o ştiu ca o salată şi atunci nu văd cum să reziste atâta. Stai că merg să văd poza. Pe asta parcă nu aş consuma-o. Hihi, sunt cam rasistă, observ!

simf spunea...

pak choi stiu ca rezista la -20 gr, ca se maturizeaza numai pe frig, varza autohtona mi-a rezistat mie in beci din octombrie pana in ianuarie, am inteles ca poate sa reziste pana in martie aprilie pastrata in conditii bune. acum... tu faci cum te trage inima.

Dani P. spunea...

Sigur au mai putine vitamine, dar daca arata bine, foloseste-le. Si eu mai deunazi am dat gata varza inceputa la Craciun :)

O femeie spunea...

eu as pune frunzele exterioare la compost, dar cele interioare, fragede, le-as consuma.

Verzele se pastreaza toata iarna la temp.joasa- asta ai facut tu in frigider. Daca ceilalti nu mananca salata, poti sa faci gen varza calita sau sa incrci o murare la cald (saramura si tinut la cald in 1-2 sapt. se mureaza usor).

cristina spunea...

Mihaela, rasista-nerasista, cert este ca poporul chinez ne-a invadat de mult prin produsele lui.

Simona, varza ca varza, ca aia parca mai pot crede ca e inca vie (nu stiu de ce am senzatia ca intre frunzele ei nu e aer si de aia nu se strica), dar salata aia chinezeasca nu stiu, e prea infoiata ca sa o mai cred, eu banui ca se preface :)

Dani, daca tu ai mancat-o, inseamna ca pot si eu. Azi o atac.

Arakelian, la compost le-am pus pe cele exterioare. Din juma de varza mica nu pot face altceva decat salata, dar multam de ponturi.

Gabriela spunea...

Si eu ma uit mai ciudat la legumele care ar trebui sa se strice mai repede si nu o fac si le banui de niste suplimente chimice. Poate, cine stie, este vreun soi mai rezistent, precum varza.

ghemulet spunea...

Stiu si eu ca sunt mai rezistente decat alte legume.
La mine telina tine foarte mult in lada..adica...foaaarte mult...
O primavara frumoasa sa ai draga mea...Flori,dragoste si bucurie sa iti aduca noul anotimp