luni, 20 aprilie 2015

Primavara 2015

Vineri a fost mare sarbatoare, soare afara, asa ca am iesit sa fac cateva poze florilor ce au mai inflorit prin gradina. Iata ce e inflorit in aprilie in gradina:
 
Geum, cumparat de la Plant-shop.ro acum ceva vreme. S-a prins si face tot mai multe flori, an de an. Nu e o planta inalta, dar in verdele inceputului de primavara e o bucurie sa vezi niste mititele portocalii inflorite de mama focului.
 
Primule. Cand am plantat-o anul asta pe cea rosie, nu m-am gandit ca o sa-mi iasa tricolorul. Langa cea albastra mai e una alba, ale carei flori insa s-au trecut deja. Cea roz de deasupra e mostenita de la vechii proprietari si e cam pe duca. A fost o mandrete acum doi, trei ani, dar se cam duce ...
Am curtea plina de ele si ma gandesc ca ar trebui sa le scot anul asta si sa le replantez, caci unele tufe nu mi-au facut flori deloc (nu stiu daca o sa va dati seama care, ca e cam jungla in poza):
Prima si a doua lalea inflorita anul asta (din cam maxim 10 cate au facut boboci, desi nu cred ca-s nici 10, nu stiu de ce au numai frunze, boboci ioc):

Asta e muscata mea favorita, nu stiu de ce imi place de ea, pistruiata asa, dar mi se pare fascinant cum face fiecare petala diferita, din doar doua culori ...
Ceapa pusa cam acum trei saptamani. Micuta, dar promite.
Patrunjelul cret semanat si iesit DOAR in 2010 si 2011 (aici se pare ca l-am vazut ultima data). De atunci nu l-am mai vazut, asa ca acum, cand l-am descoperit iar, pe acelasi loc unde-l semanasem, m-am mirat tare. Unde, de ce si mai ales cum o fi stat ascuns 3 ani???
Si leusteanul, perla coroanei, mandria si speranta mea. La cat e de frumos acum (si a fost si acum un an), sper sa se inmulteasca si sa nu-l pierd niciodata. E unul din motivele pentru care am vrut casa cu gradina. Si mai am si-n alte trei locuri, dar nu din aceeasi sursa si nu la fel de frumos:
 

Si am pastrat spre final si o tristete: mi-a disparut zmeura. Parcela asta de langa gard a fost plina de zmeura, acum mai e doar intr-un capat. In rest - iarba (cred ca pir nenorocit, trebuie sa-l erbicidez cu ceva):
Stie cineva de ce-o fi pierit zmeura mea? Eu nu i-am facut nimicuta, nu m-am atins de ea din toamna lui 2011.

UPDATE: Geum si patrunjelul cret n-au mai aparut in 2016.

13 comentarii:

simf spunea...

offf, ce rau imi pare de zmeura :(
iti spun ce-i facem noi - sapata in primavara, mulcita generos, legata, scurtata toamna. vara, pe seceta, udata generos.
pe primula mostenita eu as imparti-o in mai multe si le-as replanta in toamna (ale mele o duc bine la semiumbra) in pamant cu adaos de compost.

cristina spunea...

da, o sa ma ocup de primulita in toamna, sper sa nu uit.
zmeura sper s-o pot recupera de dincolo de gard, unde s-a extins, ca am inteles ca vecinii mei culeg din ea din belsug :) poate se va intoarce inapoi la mine. daca nu, voi planta ceva soiuri cumparate.

Ella spunea...

Ce flori frumoase ai!!!
Ce bucurie trebuie sa simti cand te plimbi printre ele.
Eu am doar cateva in geam, si ma bucur de numa' dimineata, cand dau cu ochii de ele, dapoi tu.

Ce tradatoare e zmeura ta, sa fuga la vecini! :))

cristina spunea...

Ella, da, ma bucur de flori teribil.
Zmeura cred ca a suferit ea de ceva la mine, altfel nu-mi explic. Singura diferenta dintre mine si vecini e Max, cu toate ca nu cred ca el sa fie vinovatul.

Dani P. spunea...

Mie imi place jungla cu narcise :) Trebuie replantate si separati bulbii, daca nu mai fac flori, asa ca, pune semn acum la tufele ce trebuie mutate. Cu zmeura si la mine s-a intamplat la fel, dar eu am presupus ca aici nu-i place si n-am mai pus, m-am rezumat la mure care merge de minune. Max ar putea fi vinovat daca "uda" gardul :)

cristina spunea...

dani, o sa pun si eu mure, dar probabil la anul, ca acum mi se pare tarzior. Max e posibil sa fi udat pe acolo, dar nu mi-am imaginat ca ar putea fi atat de nociv ...

myky spunea...

Orice puteam sa-mi inchipui dar sa dispara zmeura, care este o invadatoare vestita, nu. Daca nu plantezi anul acesta pe locul cu pir sapa la cazma si scoate radacinile pirului, le strangi si le dai la gunoi sau le arzi, dupa care mulceste cu cartoane si fan/paie sau mai este varianta cu trifoi dar asta presupune sa nu mai plantezi cativa ani acolo.

cristina spunea...

myky, in gradina mea oricum e zona crepusculara, se intampla numai chestii din astea, asa ca pe mine nu ma mira ca, iata, a murit o planta invaziva, dar utila.
recent am dat cu erbicid, ca sa scap de pirul de acolo si de o alta invaziva, de pe un strat din zona, denumita popular "cinci degete". deocamdata sunt toate bine merci, verzi si puternice :)))
o sa sap unde a fost zmeura, da, ca am sperat ca macar capsunile care cresteau pe acolo sa se fi inmultit dar nu, au disparut si ele.

Mihaela Damaceanu spunea...

Eu nu te pot ajuta cu sfaturi, ci dimpotriva, abia astept sa am ocazia sa le cer de la tine. Dar sunt o admiratoare constanta a florilor si progreselor altor gradini. Laleaua aceea creata, ciclame, este f.f. frumoasa. Si imi plac mult si narcisele, de cand ma stiu mi-au placut. Si cele albe, mai mult decat acele galbene.

cristina spunea...

Mihaela, sfaturi doar la nivel de clasa 0 pregatitoare cred ca sunt in stare sa dau, dar o sa dau :)

ghemulet spunea...

Ce gradina frumoasa si plina de viata ai...imi plac acele narcis ela nebunie..mirosul lor este inconfundabil si finetea la fel..
Au iesit si la mine lalelele dar,parca nu a fost anul lor deloc...dar DELOC chiar...sa vedem la anul..
Muscata ta este o scumpete,nu am mai vazut asa nuanta pana acum...
O duminica frumoasa!

Gabriela spunea...

Oricum, ai moralul mai ridicat decat anul trecut!
Nu cred ca Max e vinovat de pierderea zmeurei, ca ar fi dezastru si la mine. Nu stiu ce fel de zmeura ai, dar la mine face fructe pe lastarii din anul anterior. Pe cei care fructifica ii indepartez din toamna si ii leg pe cei noi, eventual transplantez unde sunt prea desi in toamna. Capsunii probabil erau prea batrani; trebuie intineriti din cand in cand prin stoloni. Si in rest, stai in alerta permanenta in ce priveste calitatea pamantului: compost imprastiat de doua ori pe an si, in rest, de cate ori e posibil! Succes!

cristina spunea...

ghemulet, gradina este plina de viata, dar are nevoie de inca multa munca si reamenajare. in timp sper sa o fac sa fie si pe placul meu.

gabriela, in mod cert sunt cu moralul mai ridicat decat anul trecut. printre altele, am scapat si de depresie, cam in toamna ce-a trecut, asa ca poate fi si asta un motiv :)
zmeura nu e chiar complet pierduta, a migrat in alte locuri si in toamna o s-o mut si pe locul in care a disparut, poate il repopulez. capsunilor tot vreau sa le fac un strat inaltat sub forma de piramida, dar uite ca nu mai ajung. pe max l-am surprins deseori cum imi "boteaza" tot ce prinde sau pe unde il apuca, dar nici eu nu cred ca are vreo influenta.
anul asta va fi seceta, asa ca nu am mari sperante in privinta gradinii, dar nici nu mai disper.