duminică, 7 iunie 2015

Acuma ce mai e?

Sau, cu alte cuvinte, ce se mai intampla prin zona mea?
Pentru inceput, o sa va arat o serie de poze cu florile mele si din luna mai si din luna asta:
In poza asta se vede un trandafiras ce pare roz, dar de fapt era lila. Ciudatenia e urmatoarea: am adus acum trei ani butasul de la socrii mei. Anul trecut a facut un firicel anemic, dar care a avut in varf un trandafir! L-am protejat, l-am cocolosit, i-am hranit pamantul cu bunatati. Anul asta a facut tot o singura floare, pe aceasta. N-as fi taiat-o pentru vaza, dar problema e ca, trecand cu mai putina grija pe langa el, cineva l-a atins si el pur si simplu s-a frant de la baza, la nivelul solului. Cred ca l-am pierdut definitiv. In fine, continuarea e ca dupa ce s-au ofilit florile, am pus vaza intr-un loc nou. Cineva a trecut pe acolo si a atins-o si ea s-a spart! Pe ea sigur am pierdut-o definitiv.
Kalanchoe portocalie nebatuta, in varsta de cateva luni. Pe floarea din mijloc e o gazuta, o vedeti?
Kalanchoe galbena batuta, in varsta de trei ani. Anul trecut nu a inflorit.
Floarea de la indrusaim. E modesta, dar pe mine ma bucura, caci am cautat mult planta asta. Daca a inflorit, inseamna ca ii e destul de bine.
Floarea de la o muscata curgatoare. Aici pare rosie, dar e de un grena catifelat.In poza de jos se vede mai bine:
In galeata este liliacul galben cumparat la sfarsitul iernii, pe care n-am avut curajul sa-l pun direct in pamant. In casa i-a mers bine, a facut frunze, dar cand l-am scos afara, a suferit. Acum pare sa-i fie bine si in toamna o sa-l pun la locul lui in pamant.

 Nu, n-am pus aceeasi poza de doua ori. Vedeti diferenta? :)
Aici se pare ca se dadea o petrecere ... Se vede si in filmuletul de mai jos, pe care va sfatuiesc sa-l ascultati cu castile, daca aveti:


Anul trecut ma plangeam in postarea asta de buruiana numita Cinci degete. Anul asta i-am dat in cap cu erbicid, in mai multe randuri si cu mai multe feluri, ca nu se mai putea. Chiar si asa, inca mai traieste pe sub alte plante pe care le-am ferit cat de cat. Pana si pe Max l-am plictisit cu ea :)
In poza asta se vede ... ca nu se mai vede zmeura. De la Max incoace, pe langa gard, ar fi trebuit sa fie zmeura. Nu mai este decat de la el incolo, asadar jumatate a pierit. De ce? Habar nu am.

Aici pun dovada ca am si eu niste marar, ceea ce e maaaare branza, caci e tare fitzoasa aceasta planta, intr-un an reusesc sa obtin un pic, in alt an nu se face neam. Chiar si cand se face, e anemic rau. Aici sta pe langa niste Borago, pus in premiera si pe care abia il astept sa infloreasca, pentru ca mor dupa culoarea lui. Azi mi-am pus si in salata cateva frunze. Au fost bunicele.
Acesta este cel de-al doilea strat inaltat al meu. Am plantat in el vreo 9 fire de rosii si cam tot atatea de ardei iuti. Vreau sa rotesc culturile an de an. Nu voi avea multe optiuni, caci nu mai pun decat fasole, rosii, ceapa, dovlecei, ardei iuti. Cu toate astea, pe terenul unde am avut anul trecut rosiile, printre plantele de fasole au aparut spontan plantute de rosii. Le-am lasat, sa vedem ce se va intampla cu ele. Deocamdata par foarte vanjoase.
Acesta a fost un soi de rezumat a ceea ce se mai petrece in jurul meu. Pe mine ma tine in priza, in fiecare zi ma uit sa vad ce s-a mai intamplat si mereu ma mir ce greu cresc plantele :)

A! Sa nu uit! Reiau seria de postari cu "ploaia", caci se pare ca anul asta iar va fi un fenomen rar. Pe la mine n-a mai plouat din aprilie, cu exceptia zilei de 4 iunie, pe care o consemnez aici.
ACTUALIZARE: a plouat si pe 10 iunie.
Intre 10  si 17 iunie au mai cazut cativa stropi cand si cand, care abia au udat suprafata (in galeata se strangea apa de-o palma doar), dar azi dimineata, pe 17, a plouat cu bulbuci, mult, indelung.
Intre 19 si 21 iunie a plouat binisor. A fost si foarte frig.

5 comentarii:

Dani P. spunea...

Nu scrii tu des, dar cand scrii le treci pe toate in revista :) Muscata curgatoare, catifelata e tare frumoasa ! De marar, sa stii ca se intampla si la altii. Eu in vara n-am nici patrunjel si anul asta fiindca a fost anemic spre inexistent din seminte, am pus rasad cumparat.
in alte ordine de idei, Max e si el foarte frumos :)
Imi pare rau pentru vaza de flori ... Trandafirul o sa-si revina dar daca e atat de anemic, mai bine sa il inlocuiesti.
Seara placuta si o saptamana buna, Cristina !

martamag spunea...

Diferența între cele două rose? Una mică: un boboc(?).Frumoase povestiri cu plante! Le-am citit cu multă plăcere. Merci.

Mihaela Damaceanu spunea...

Ce frumos e acolo in gradinuca ta cu flori! Si fotografiile sunt foarte reusite!

Ella spunea...

Cristina, ce poze frumoase si ce flori frumoase ai!!!
Sa stii ca la mine pe monitor culorile sunt cum trebuie. Lila e lila, grena e grena.
Am ascultat si bondarelul. S-ar alege praful de crosetatul meu daca as avea o gradina. Ar trebui sa fiu bagata cu forta in casa. :))
Kalanchoe asta poate fi tinuta si in casa, in ghiveci? Cat e de frumoasa!! Ce mi-ar placea si mie una! De unde ai luat-o?
Pupa-l pe Max din partea mea! :D
Si... Welcome back, Cristino! Te pup!

cristina spunea...

Dani, asa am inteles si eu, ca mararul se obtine greu. Ciudat e ca aceleasi seminte, in acelasi pamant, la mine nu ies, iar la soacra mea e aproape invaziv. Poate ca vrea un anumit aer, o anumita apa, habar n-am. O saptamana faina si tie!

Marta, eu ziceam de diferenta dintre poze :) Una e focusata pe primul trandafir, a doua pe celelalt. S-a jucat sotul meu cu aparatul :)

Mihaela, ce e reusit e facut de sotul meu :) Eu cu aparatul asta nou nu prea sunt prietena.

Ella, monitorul tau e reglat ca lumea, in cazul asta. Ale mele nu-s nici unul. Cat despre filmulet, e facut tot de sotz, ca eu nu mai am rabdare sa pierd vremea, am de asteptat o nepotica si dau din maini :) Kalanchoe e in ghiveci, numai asa am tinut-o, dar vara scot ghivecele afara. Se gasesc la florarii, dar majoritatea sunt rosii. Sa te uiti cu atentie, au niste frunze carnoase. Max nu primeste pupic, ca s-a facut obraznic si neascultator (a fost bolnav, de la o capusa si pe durata tratamentului l-am alintat si si-a luat-o-n cap). Si ... merci ;)