vineri, 10 iulie 2015

Flori de vara

Ca legume n-am cine stie ce si cele pe care le am nu-s prea fotogenice.
Le pun intr-o ordine dezordonata .

Kalanchoe portocalie simpla si galbena batuta. Le place foarte tare sa le fie taiate florile ofilite, caci dupa aceea am observat ca infloresc mai mult.
Flori de jardiniera, din pliculet. Oricat m-am chinuit sa le cultiv pe fiecare separat, niciodata nu am reusit. Nu stiu care e misterul.
 
Coada soricelului, aparuta cred ca spontan. Oricum, nu imi amintesc s-o fi insamantat, dar a aparut o tufa destul de consistenta intr-un loc unde eu obisnuiesc sa pun seminte de flori, asa ca nu stiu. Dar nici nu stiu sa existe seminte de vanzare ...
Aici asistati la un progres. Daca anul trecut am pus toate semintele de flori ce le aveam, pe un petec de pamant ingrasat si ingrijit si n-a iesit nici macar un singur fir de floare, anul asta au iesit balsaminele astea. Si la stanga si la dreapta lor am mai insamantat cel putin alte 8 flori, din care n-a iesit nimic.

Draguta mea buruiana mov adusa de pe camp, care anul asta se intretine cu florile de leustean si cu zorelele ...
Gladiolele galbene, care infloresc mereu primele. Iubesc floarea asta, e atat de decorativa si de nepretentioasa!
 Crinul statu-palma-barba-cot. Pe plic era doar fotografia florii, nu mi-a trecut prin cap ca e atat de pitic. Se numeste crin asiatic portocaliu, dar nu e cine-stie-ce. Aveam asteptari mai mari de la el.
Pe albisoara asta mereu uit cum o cheama. Are si o sora roz, care din pacate infloreste mai tarziu decat ea, e mult mai inalta si e invaziva. Cred ca o s-o cam elimin, caci are aspect mai mult de balarie.
Nalba aparuta spontan la soacra mea, de la care am luat si eu seminte si mi s-a facut minunata asta. Are florile absolut superbe, suave si infloreste o perioada indelungata. Cand ma gandesc ca n-o puteam suporta! Acum am de gand sa imi fac o colectie ...
 

Crini albi, inalti, pereni, care s-au inmultit singuri. Bravo lor.
 

Albastreaua asta are niste stamine tare interesante, negre. Oare cum le identifica albinele?

Si unul dintre putinii trandafiri din curtea mea care imi plac.
Sper sa va fi placut incursiunea asta printre florile din gradina mea.

UPDATE: gladiolele n-au mai aparut anul asta, adica in 2016.

14 comentarii:

simf spunea...

albisoara e fisostegie.

cristina spunea...

fisostegia, da, mi-am amintit ieri cand am vizitat plant-shop sa caut coada soricelului galbena :)

Ella spunea...

Cat poate fi de frumos acolo la tine!!!
Nici concediu nu mi-ar mai trebui sa am asa o curte!

cristina spunea...

Ella, ti se pare ca-i frumos. Nu e urat, dar e departe de a fi frumos. Mai sunt teribil de multe de facut pana sa ajunga o curte unde sa-ti placa sa-ti petreci concediul.

martamag spunea...

Îmi place cum ai zis „în ordine dezordonată”. Cu grădinăritul așa este, te îndeamnă mereu spre mai bine, mai frumos, perfect, dacă se poate. Eu una te felicit!

cristina spunea...

Marta, multumesc pentru felicitari, dar simt ca nu le merit, sunt inca departe de ceea ce as fi putut face daca as fi avut asa: un pamant bun, ceva bani si o mana de ajutor. asa, fac si eu ce pot, in niste limite foarte stranse.

Gabriela spunea...

Nu stiu ce se intampla cu semintele astea de flori la plic. Eu am incetat sa le mai cumpar. Mai bine iau bulbi sau radacini/rizomi.
Incearca sa plantezi in ghivece legume. Asa controlezi mai bine mediul. Eu procedez astfel cu ardeii iuti de cativa ani si ma bucur de recolte frumoase. La fel cu mirodeniile. Si incearca si cu straturi inaltate.
Sunt foarte frumoase florile; cel mai bine este sa nu ai asteptari de la ce ai plantat si sa te bucuri de orice aparitie, mai mult sau mai putin surprinzatoare.
O saptamana rodnica!

cristina spunea...

Gabriela, nici in ghivece nu pot sa spun ca am mare succes cu legumele. In fine, ceva s-a mai ameliorat, dar nu sunt rezultate pe masura ravnei mele.
Ardeii iuti nici in ghivece nu au produs inca nimic, abia - abia de fac ceva frunze, flori ioc.

Mihaela Damaceanu spunea...

Ce multe ai si sunt tare frumoase! Gladiola galbena este de retinut, caci daca este si nepretentioasa e de bine. Asa am avut si eu impresia despre muscate si vad ca nici ele, macar, nu rezista la mine. Kalanchoe este pretentioasa, ca ma gandeam sa iau si eu, nu am mai avut de multa vreme. Oricum, eu constat ca nu este treaba prea simpla gradinaritul acesta, nici macar cel de balcon. Dar culmea e, ca celor de care am grija la serviciu le merge excelent. Bine te-am regasit, inca o data!

cristina spunea...

Mihaela, Kalanchoe nu e pretentioasa, dar al doilea an nu mai infloreste, apoi face din ce in ce mai putine flori.
Daca le merge celor de la servici, inseamna ca la tine ori nu au lumina, ori nu au pozitia spre punctul cardinal care le place. Am constatat si eu anul asta ca o begonie era cat pe ce sa moara orientata spre sud, iar cand am mutat-o spre vest si-a mai revenit ...

Pammy Sue spunea...

What beautiful flowers you have! You must have a green thumb. I certainly do not, but I try. I hope to have lots of pretty flowers and plants in my yard next year.

cristina spunea...

Ooooh, no no no, Pammy Sue, I have NOT at all a green thumb, on the contrary! These flowers are kind of heavy duty ones, that's why I have them. The soil in my garden is very poor and I'm not a good gardener at all, but these flowers managed somehow :))

ghemulet spunea...

Ce gradina frumoasa...Plina de culoare si veselie..asa..ca sufletul omului din spatele ei..
Florile albe..la noi li se zice sabioare...

cristina spunea...

Ghemulet, ma bucur ca-ti place gradina si ca ai asa o impresie buna si despre mine :)