marți, 27 octombrie 2015

De prin gradina, pentru gradina

Prin primavara am cumparat o serie de bulbi. Nu mai stiu precis daca am facut vreo postare cu ce-am cumparat (ba am facut, asta: http://antiplictis.blogspot.ro/2015/02/avem-di-tati.html), dar stiu ca am luat doi bulbi de dalie, una rosie si una roz (dalia rosie sa fie oare crin?). 
Nu mi-au placut niciodata daliile, dupa cum nici nalbele nu m-au incantat, dar cand am vazut cat de mult si frumos infloreste nalba mea roz, am indragit-o ca floare si am inceput sa adun seminte de la cine are, ca sa-mi fac o colectie. 
Asa si cu dalia, am luat-o mai mult de curiozitate. Pe cea rosie am daruit-o (s-ar putea sa fi fost, totusi, crinul rosu), pe cea roz am plantat-o la mine, pe un strat unde am numai flori, iar pamantul e mai mult nisipos. Mare mi-a fost surpriza cand i-a dat prima floare, prin vara, prin iulie parca. N-a crescut ea prea inalta (daca are un metru e mult), nici floarea n-a facut-o prea mare, dar a inflorit iar asta a ridicat-o mult in ochii mei.
Ei bine, mare mi-a fost mirarea cand, dupa valul ala de frig care a fost pe la inceputul lunii, dalia mea s-a umplut de boboci, care ulterior au si inflorit, de acum arata ca o ciufulita, plina de flori mari si fragede. Iat-o in stadiul intermediar:

 
 
Prietena careia i-am daruit-o pe cea rosie mi-a spus ca si a ei a facut la fel, a innebunit acum, pe ultima suta ... :)
Apoi liliacul. Am un liliac tare precipitat, cum se prelungeste un pic mai mult caldura, cum da sa infloreasca:
Si gutuiul ... L-am luat si l-am plantat fie in toamna lui 2012, fie in primavara lui 2013. Anul asta a facut primele lui roade si, desi el e un bat sfrijit, s-a umplut de gutui uriase, de s-a inclinat intr-o parte:
Si pentru ca am repurtat asa un succes cu bulbii, nu m-am putut abtine si mi-am luat cativa pentru primavara. I-am pus deja in pamant, vedem prin martie ce-o sa iasa:
Anul asta, pentru prima oara din 2010, am scos din pamant bulbii de narcise albe si galbene dintr-o parte de gradina, caci nu mai infloreau. I-am replantat impreuna cu astia cumparati si abia astept sa vad ce diferenta va fi intre ei si cei ramasi nescosi.

8 comentarii:

Laura spunea...

Ce cuuuulooooaaaareeee!

Mihaela Damaceanu spunea...

Cand eram copil nici mie nu imi placeau daliile si nici muscatele. Acum imi plac ambele, mi se par ca au o multime de varietati, de culori si infloresc mult, fara a fi pretentioase(mai putin muscatele care ajung la mine in casa). Florile care nici acum nu imi plac sunt craitele. Cred ca ar trebui sa mai reflectez si la asta, pana la urma si galbenul lor este frumos si sunt tot niste nepretentioase. Din ce am vazut si eu prin reviste si bloguri, ar trebui sa le faca bine narciselor faptul ca le-ai mutat. Eu am avut si la mama si la Botosani, dar nu am mai apucat sa le rarim nici colo, nici colo.

Dani P. spunea...

Splendida dalia ! Da-mi voie sa te invidiez :) Arata mai bine decat a aratat vreodata o dalie in gradina mea. Minunata culoare ! Succes cu bulbii !

cristina spunea...

Laura, da, e un roz placut.

Mihaela, acum am constatat si eu ca daliile nu-s pretentioase. Muscatele ma enerveaza cand cresc bete lungi si desfrunzite. Craitele mie mi-au placut asa si-asa, dar de cand am aflat ca-s bune in gradina ca plante companion si de cand am vazut ca le pot creste si din seminte, m-am imprietenit cu ele tare :)

Dani, stai sa vedem ce-o mai face si la anul, ca poate acum e norocul incepatorului :)

Valentina spunea...

Mie imi plac mult daliile, imi amintesc de bunica. Culoarea daliei tale e superba!

N-am mai vazut liliac inflorit toamna, are parfum la fel de puternic ca primavara?

cristina spunea...

Valentina, nu cred ca mai are parfum, dar sincera sa fiu, nu m-am gandit sa-l miros. Oricum, floarea e pipernicita, e ca un accident, nu ca o floare adevarata.

Anonim spunea...

Si toate chestiile astea -absolut miraculoase!- s-au intamplat in gradina ta in care nu se face nimic?

cristina spunea...

Laura, da. Miraculoase sunt dalia si gutuiul, caci nu m-am asteptat sa evolueze ca niste plante normale in gradina asta a mea. Gutuiul, barem, m-a dat pe spate.
In rest, sa stii ca rosiile s-au comportat surprinzator de bine anul asta. Ceapa = zero, dar usturoiul bine. Fasolea = zero, dar am avut vreo 2 dovlecei si 3 zuchini. A! Si 4 morcovi! Plus o gramada de craite facute de mine din seminte. Ardei iuti 2 bucati pe care le-am halit inainte de a se coace, de frica sa nu-i pierd. Mere, pere, prune multe, dar stricate toate sau bolnave de cadeau pe jos. Strugurii insa ... o sa incerc odata sa pun poze. Cred ca tripla productie fata de anul trecut ... Zmeura zero, capsunii salbaticiti, patrunjel asa si-asa. Leustean mult si bun. Gladiole - slabut tare. Cam asa a fost anul asta la mine in gradina. Am ajuns la concluzia ca si eu am o influenta cam proasta asupra lor.