vineri, 29 iulie 2016

De la anul

Cred ca de la anul ma las de sportul asta cu gradina. Am timp pana atunci sa ma gandesc ce sa-i fac sa n-o napadeasca prea tare buruienile, in conditiile in care nici macar gazonul nu mi-a iesit anul asta.
Nu stiu, dar ceva e stricat in curtea mea, clar. Poate sunt chiar eu cauza, cine mai stie, dar nu mai suport sa ma deprime atat de tare esecul. Muncesc cu entuziasm in fiecare primavara, iar rezultatele sunt aproape zero. Am vrut sa va arat poze cu asta, dar nu mi-au iesit deloc elocvente. Am ales doar cateva exemple. De pilda, gladiolele. Daca in primul an am avut gladiolele lasate de fostii proprietari, din al doilea am inceput sa cumpar si eu bulbi si sa pun. Succesele au fost partiale si din ce in ce mai mici. Anul acesta nu mi-au mai iesit decat frunzele de la 4 bulbi, cei din imagine. Nu cred ca vor mai face flori. Cei din anii trecuti ... nici urma de ei, desi nu i-am scos an de an in toamna, pe cei mosteniti poate chiar niciodata.
 Apoi rosiile. Am zis ca daca unii obtin rezultate faine cu cultivarea lor in ghivece, sa incerc si eu. Le-am pus pamant bun, compost, cantitate mare si dezastrul a fost total:
 In poza de mai jos nici nu se vede, dar in ghiveciul din spate am o rosie care a facut doar o singura gogonica si in rest s-a uscat. In mijloc am un fir de ardei, singurul pe care nu mi l-au mancat melcii. Abia ieri a facut primele trei flori!
Acum doi ani am pus la nimereala niste seminte de dovlecei. Au produs de nu mai aveam ce sa fac cu ei. Am pus si anul trecut, n-au produs decat prin septembrie parca vreo doua bucati. Am pus si anul asta (acelasi gen) si mi-a iesit o balarie lunga de trei metri, care a produs doua creaturi cu care nu stiu ce sa fac si nici cand sa le culeg. Voi stiti ce-s astia?
 
In rest, face flori pe toti cei trei metri, dar dupa o zi arata asa:
Ca sa nu ma mai plang, caci toate-s anapoda, caut si la voi solutii: ce sa plantez pe terenul pe care la anul ar trebui sa fie gradina, ca sa nu arate ca la o casa parasita, sa nu creasca balarii mai inalte decat mine?

18 comentarii:

Laura spunea...

Bravo!

cristina spunea...

Pentru decizie? :) Bravo ca am decis sa renunt, nu?

Dani P. spunea...

Ce creste in gradinile vecinilor ? In natura ? Eu as incerca sa transplamtez plante salbatice care imi plac.
Dovleacul ala e bun de placinta, Scoti semintele din el si il razi pe razatoarea mare. Amesteci cu branza, oua si putin ulei si asterni umplutura in foi.

Anonim spunea...

Oh, draga mea! De ce mi se pare atat de cunoscut ceea ce spui aici?

La noi stiu sigur de ce se intampla tot cam asa. Pentru ca intre noi doi exista antagonisme mari de tot in legatura cu ce-ar trebui facut cu terenul din jurul casei si chiar daca cedeaza la un moment dat si ma lasa in plata Domnului sa pun ce vreau eu e clar ca de cate ori isi arunca privirea pe "tarlalele" mele plantele se-ncarca de energie negative si "nu le merge". Nu glumesc deloc si nici nu sunt dusa cu pluta.

Altfel, la dovleceii tai sunt de fapt dovleci dar nu pot spune inca daca din aia turcesti sau obisnuiti cum pun oamenii prin porumb ca sa dea la vite.

Daca mai continui sa semeni in gradina, pentru a-ti diminua dezamagirile incearca sa pui mai multe soiuri in mai multe locuri si asa ceva-ceva se va dovedi mai rezistent si un success cat de mic iti va da curaj. Este foarte importanta starea ta de spirit si pe vremea asta...APA.

Daca dorinta ta de a avea o gradina de legume e mare si tu esti prezenta cu toata convingerea langa plantutele tale lucrurile se vor schimba.

cristina spunea...

Dani, in gradina vecinei (singura cu care pot sta de vorba) cresc asa si-asa de toate. Are si un amplasament mai bun decat gradina mea, poate ca si stand acasa toata ziua le bibileste mai mult, nu stiu. Buruieni mi-am tot adus de pe camp, dar nu s-a prins decat una si, desi infloreste an de an, vad ca nu se extinde singura. Voi face placinta din dovleac, dar de unde stiu cand ii e vremea sa-l recoltez??

Ilinca, nici nu stii cata dreptate ai! Nu esti dusa deloc, dar la mine cred ca nu doar al meu contribuie, ci si un vecin despre care stiu sigur ca face niste chestii ... Degeaba sfestaniile, degeaba tamaierile, n-au efect :(
Dorinta mea de a avea o gradina A FOST foarte mare, dar nu mai am nici o tragere de inima. Cu toate astea, am o grija mare cu ce sa pun in loc, pentru ca anul trecut, fix de 1 Mai, am lipsit eu de acasa vreo doua saptamani si nu pot descrie ce am gasit la intoarcere. Balarii mai inalte decat mine! Plina curtea de ele! Am muncit o saptamana sa scot plantele bune la lumina. Asa ca, cumva am zis ca daca tot trebuie sa muncesc la balarii, macar sa ramana ceva in locul lor, ca poate le mai diminueaza. Uite-asa, m-am ales si anul asta cu rosii, fasole si altele care ar fi fost foarte dragute daca s-ar fi facut, caci nici de buruieni nu m-au scutit cine stie ce.
Chiar, as cauta pe cineva care sa-mi purifice gradina.

martamag spunea...

Eu cel puțin, nu mai fac nimic. Eu lucrez, alții strică. Iac'așa! Am renunțat la ambiții, care pentru mine, s-au dovedit deșarte.

cristina spunea...

Apai vezi bine ca si eu vreau sa renunt. La tine cine strica?

spufi spunea...

De ce nu pui gazon si sa pastrezi doar cateva ronduri pentru flori?

simf spunea...

cristina, eu as pune lucerna sau trifoi alb, in toamna. in timp, sufoca buruienile si fixeaza azotul in sol. floarea soarelui nu-i o planta pretentioasa (mie imi si place mult cum arata), tarhonul si oregano, odata prinse, se intind ca nebunele si nici nu lasa buruieni printre ele, cresonul e lipsit de pretentii. roinita iar se intinde si e frumusica, topinamburul la fel. la melci chiar merg bine capcanele bros cu bere si cu lichidul special.

cristina spunea...

Spufi, anul asta nici gazonul nu mi s-a mai prins. L-am pus de 2 ori, au iesit niste fire anemice ici-colo si s-au uscat asa, verzi. O sa incerc sa le fac si o poza, sa vedem ce iese.

Simona, lucerna sau trifoi e o idee buna. Am avut trifoi alb pe locul unde am incercat anul asta sa pun gazonul care n-a mai vrut sa iasa. Floarea soarelui nu m-am gandit, dar e o idee, tarhon si oregano n-am reusit niciodata sa prind, cresonul doar in ghiveci, dar o sa incerc si afara. Roinita am acum sa-mi pun si-n cap, daca o las, cred ca o sa-mi acopere curtea :)) Am pus si topinambur, in 2 locuri, creste, sa vedem ce va face la anul. Cat despre melci, nu mai stiu daca mai am putere sa ma lupt cu ei, dar vedem pana la primavara. Idei multe si bune ai tu, Simona, ai inteles perfect problema! :)

simf spunea...

te rog, in toamna, aminteste-mi sa-ti trimit radacini de tarhon si de oregano. eu deja scot brazde de tarhon si le las sa se usuce, ca napadeste totul (nu-mi place la gust, dar e foarte decorativ si l-am pus printre flori perene, ca-i verde sanatos. dar trebuie strunit, ca-i tare harnic). trifoi si lucerna puse in toamna, pe probate e mai bine ca puse primavara. mustarul iarasi nu e pretentios - si are un gust incredibil -, plus ca e bariera impotriva daunatorilor, facelia creste frumos si e plina de floricele si de albinute, feniculul e lipsit de mofturi... (a, si de fenicul sa-mi amintesti in toamna). ce flori cresc asa, cam ca balariile? vinca. toporasii. cerastiumul. heuchera. floxul tarator.

cristina spunea...

Simona, tu seminte de mustar si de facelia de unde ti-ai luat, mai stii?
Fenicul sarumana, dar nu incerc, ma irita mirosul si gustul lui, am testat la o prietena.
Cat despre flori ... vinca nu prea ma coafeaza, toporasi am dar si pe ei risc sa-i pierd daca nu-i ocrotesc mai ceva ca pe mimoze, cerastium as incerca, heuchera am luat si s-a dus (cea alba. Cea rosie stagneaza in durerea ei), floxul tarator a murit dupa doar un an de la plantare.
De murit mi-au murit multe flori, perene sau nu, ce sa mai zic ... dicentra rosie (cea alba inca se mai zbate), coada soricelului colorata, garofitele chinezesti, panselutele, primulele, gura leului, ochiul boului, phloxul, tufanelele, hosta, unele portocalii perene, eheeei ... Traiesc un an, doi si dupa aia gata. Multe le-am cumparat cu radacina cu tot, la ghiveci, chiar si de la plant-shop, pe care nu-i suspectez ca le modifica genetic sa reziste doar doi ani. Cateva (cum ar fi ghioceii, lacramioarele si caldarusele) le-am avut cu un pic de pamant in jurul lor de la o prietena. Cate mi-a dat acum 3, 4 ani, tot atatea am si acum, desi astea sunt invazive cica. Nu s-au inmultit deloc.
Ce mi-a mers, totusi? Anul asta trandafirii de dulceata. Au inflorit abundent toti, desi pusi la intervale de timp intre ei. Ramane de vazut.
Imi pun reminder pe telefon pentru la toamna :)

simf spunea...

@cristina - mustar am primit in prima faza (de la Adina din Valcea), apoi am cumparat de pe net. facelia tot asa, am cumparat si am avut si la schimb, de pe facebook. (anul asta nu mai am seminte de facelia, au avut grija pisicile sa se bata in/langa ele si le-au irosit pe toate).

o femeie spunea...

din cand in cnd pamantul e fain de ingrasat. Plante ca floarea soarelui, trifoiul, ficelia sunt f. prietenoase cu solul. Fac compost si mai trantesc niste urzici ( nu am curaj sa fac macerat). Apoi daca vrei sa nu lupti cu buruienile, incearca mulcirea.
Eu pun mai multe rasaduri in mai multe randuri, ca si vremea vine in randurile in care vrea ea. Semintele le recuperez de pe an pe an, mai cer de la tara, si in final gradinaresc ieftin. Anul trecut avui succes cu dovlecelul, anul asta mancai unu :) si ala din container. Dar am succes cu rosiile. Castravetii (rasaduri) au fost mancati de limacsi, apoi plantai seria a 2a de rasaduri de castraveti si din cele 4 fire la 2-3 zile culeg cativa.
Am pus si 2 fire de dovleac ( uitai de care, cumparai rasadurile) si mi-o crescut...de imi inneaca telina :). Anul trecut nu avui noroc cu mararul, dar uite ca din semintele cazute de anul trecut dintr-un singur fir anul asta culesei si am si pus la uscat!
Leusteanul a fost norocos. L-am si inmultit.
Ce pusei la zona mai umbroasa: condimente. Menta, ciboulette, busuioc, lamaita, am la uscat si am si ce consuma si am si dat.
Cu cartofii o mers super pana o dat o ploaie in rafale de i-o rupt si pus la pamant. Nu e bai, ca mancai cartofi noi cateva sapt. si in loc pusei dovlecii cei 2 de mai sus.
In zone insorite pusei si plante decorative sa atraga insectele: galbenele, condurasi ( la ambele florile sunt comestibile), si la anul o sa incerc si chimen negru. Acestea aduc si culoare si frumusete.
Si topinamburul e o frumusete, creste si infloreste. Si fasolica.
Incearca. Gradinaritul este o experienta. Un hobby. Un echilibru din darurile Domnului.

cristina spunea...

o femeie, dar unde faci tu toate astea? nu stiu de ce, dar eu am trait cu impresia ca tu stai in belgia.
ei bine, fix asa cum faci tu am tot facut si eu pana acum, dar de acuma gata, nu mai vreau frustrari. o sa pun lucerna si o sa iau o pauza. ieri am incercat sa scot usturoiul, care pana acum se facea cat de cat. n-am mai gasit aproape nimic in pamantul pe care, desi plouat acum trei zile, aproape ca nu l-am putut patrunde cu harletul. de ce s-o fi facut asa beton nu ma duce capul, dar asa se face pana si cel din straturile inaltate, umplut cu pamant ca untul adus de la soacra mea.
nu mi-e dat sa fac eu hobby-ul asta si pace, asa ca de ce s-o tot tin asa, batman, batman?

o femeie spunea...

da, in belj sunt (momentan). Am pe balcoane peste 15 containere (5 fire de rosii, 3 de cartofi, 23 de castraveti, 2 de dovlecel, flori si condimente fara numar), imi fac compost si pamant sa nu mai cumpar, si o gradina pe pamant de 53mp2 unde am combinat culturile si facut rotatii(cum am scos cartofii am pus dovlecii si telina, de unde am mancat fasolica am plantat alta, dar planuit din timp si facut rasad si mutat in pamant imediat cum s-o putut).
Citisem si vazusem in Londra conceptul de London allotment (adica se impart oamenilor gradini sa isi cultive ei) si ca 250mp2 in permacultura pot oferi suficiente legume pentru o familie de 4 persoane. Si am testat si aplicat, si da, bugetul saptamanal scade mult si cu doar 53mp2.
E buna ideea de a pune trifoi, va ajuta mult solul. Nu am seminte, dar in afara culturii am semanat mustar si o parte am acoperit cu carton. Best idea cu cartonul, pana in primavara s-o descompus.
P.S. nici mie nu mi-o mers usturoiul.

Mihaela spunea...

Eu nu cred ca ar trebui sa renunti la gradina, ci poate sa o organizezi altfel. Ai ceva pomi, copaci in gradina, care sa aiba radacini intinse? Sau ai pamantul galben lutos? Cred ca ai putea sa vezi care e cauza de la vecina cresc din toate, iar la tine mai nimic. Si eu am deseori probleme cu diferite amplasamente din gradina, care se prezinta urat, dar eu nu ma las :).

cristina spunea...

Am o salcie langa terenul gradinii. Am si un pamant pe care ploaia il spala imediat de tot ce are el bun, dar nici astea nu mai cred ca sunt cauzele. Ar putea fi apa, dar e aceeasi apa ca si la vecina, deci nu. Nu stiu care e cauza. Deja am vazut multime de melci, desi am tot pus optimol. Nu mai am nici o tragere de inima sa mai fac nimic. Parca aceasta casa nu ne vrea si pace.