joi, 27 iulie 2017

Butasirea trandafirilor

Cred ca am repurtat un succes in materie de butasire.
Acum vreo doi ani am rugat o colega sa-mi aduca si mie, parca prin toamna, cativa butasi din trandafirul ei urcator galben supraspectaculos. Ea il cumparase de la supermarket, din gama aia de 5 lei/buc, dar avand ea la casa ei un pamant extraordinar, a reusit sa faca din acest trandafir o coloana inalta de vreo 2 m, bogata si cu puzderie de flori, de mi-a luat piuitul. Am rugat-o acum sa imi dea poze cu aceasta minune a naturii. Iata-le:





Anul acesta se pare ca, dupa o iarna in care a cam inghetat, minunatul ei n-a mai crescut la fel de inalt, dar tot frumos este, alaturi de celelalte minunatii de trandafiri pe care ii are colega mea, mare iubitoare de flori:



Evident, nu m-am putut abtine si i-am cerut sa-mi dea si mie din cel galben. Voi n-ati fi facut la fel? Ea mi-a adus vreo cateva crengute care au avut flori in varf. Eu le-am taiat "motul", frunzele le-am taiat pe jumatate si am lasat vreo 3 sau 4 noduri, apoi pe unele le-am infipt in pamantul de langa bolta de vita de vie, pe altele le-am infipt mai intai in niste cartofi, apoi in pamant si le-am acoperit pe fiecare cu cate un bidon de plastic taiat. In scurt timp, sub bidonul celor din cartofi aparuse o mare de verde, de am crezut ca mama-mama ce trandafir grozav creste in "sera" aia a mea, dar s-au dovedit a fi numai frunzele cartofului! Trandafirul poate ca ar fi reusit si el sa prinda ceva radacini, dar in locul unde era el s-a aruncat multa zapada, bidonul de plastic s-a deplasat si ce era sub bidon a murit.
In celalalt bidon, insa, nu parea sa se intample nimic. Spre primavara, prin mai sau iunie, am indraznit sa scot bidonul si am constatat cu uimire ca erau cateva frunzulite fragede pe crengutele puse in toamna in pamant. Peste vara bietul trandafiras a facut si fainare si era asa de amarat, incat m-am simtit datoare sa il protejez cu crengute puse in jurul lui, ca sa nu-l calce pisicile. L-am stropit cu apa cu lapte acru, i-am pus compost la radacina, l-am oblojit cum am putut. In toamna urmatoare i-am pus iar bidonul peste el, iar in asta primavara am considerat ca s-a prins destul de bine.
Acum cateva zile am observat ca avusese si o floare! N-am mai gasit decat staminele, petalele ii cazusera inainte sa apuc sa le vad, dar azi dimineata ... surpriza! S-au gandit sa iasa prin grilaj, sa fie sigure ca nu le mai ratez! Si da, va fi si la mine un trandafir urcator superb, chiar daca acum este mititel, inalt nici cat roata de la masina si fragil:







Am scris cam mult, dar imaginile din curtea colegei mele sper sa va umple de placere, pe cele care iubiti florile :)

11 comentarii:

Laura spunea...

Minunate!

Vasi Dubreu spunea...

Asa este! O minune de trandafir! Astia galbeni, au ei un fel de "vin-o incoa", pe care nu il au toti trandafirii...

cristina spunea...

Nu-i asa, fetelor? Abia astept sa se faca si al meu mare.

martamag spunea...

O victorie. Ai obținut o victorie și-mi place cum ai scris cu amănunte! Să nu uiți să mai dai vești despre trandafirul galben!

Gabriela spunea...

Superbi trandafiri! Chiar de la supermarket? Am avut atatea rateuri cu ei incat nu am mai avut incredere sa cumpar.
Iti doresc sa reusesti sa-l cresti asa spectaculos. Rar vezi asa ceva.

cristina spunea...

Da, de la supermarket, ea asa zice si eu o cred, ca noi avem salarii mici si nu ne-am prea permite sa dam bani multi pe flori. Dar in curtea ei pamantul este foarte, foarte bun, deci si asta poate fi o explicatie a cresterii spectaculoase a trandafirului. Daca te uiti la al meu si la al ei, o sa vezi ca al meu are mai putine petale. Poate e inca mic, o sa mai vedem.

Dani P. spunea...

Ma intreb ce trandafir o fi ... Mi se pare cam imposibil sa fie Pilgrim al lui Austin, desi tare seamana in pozele colegei tale. Bravo ! Sa ne tii la curent, da ?

cristina spunea...

Pai nu cred ca e din cele scumpe, englezesti, Dani. Aspectul poate fi inselator. Daca te uiti la floarea mea si la floarea ei nu zici ca-i acelasi trandafir.

ghemulet spunea...

Este cu adevarat superb si atat de frumos se impleteste de stalpii de la intrare...Ce intrare deosebita..

By Golly Studio spunea...

Beautiful roses Lovely blog

Valentina spunea...

Ce minunatie de trandafiri are colega ta, m-am delectat cu pozele!

Felicitari pentru reusita, ma bucur ca ai scris toate detaliile. Sper sa reziste peste iarna si la anul sa ne arati o tufa bogata.