duminică, 20 mai 2018

Stie cineva?

Intrebarea se refera la daunatorii pe care o sa vi-i arat in continuare, care se pare ca dau o petrecere in gradina mea.
Incep cu cei pe care i-am depistat prima oara, pe dragul meu de trandafir de dulceata. Pana la propozitia urmatoare, toate pozele vor arata cele trei sau patru probleme cu care se confrunta numai el:

Punctele negre sunt excrementele omizilor de mai sus

Fata ...
... si profil, ca la infractori, desi nu cred ca e el vinovat de ceva in povestea trandafirului
Frunze chircite
 Asa. Pana aici a fost trandafirul. Acum urmeaza un prun, pe ale carui frunze a aparut lipiciul ala lucios si multitudinea de musculite albe:
Dupa care agrisul, care are frunze cu umflaturi. Pe spate se gasesc afide albe sau galbene, precum si o gazoaba mica si neagra, cu antene lungi, dar care nu stiu daca are vreo vina sau a nimerit din gresala la petrecere:
Continua fasolea si ochiul boului. Le-am pus in ghivece mari. Au rasarit, iar acum le mananca ceva:
Asa ca intrebarea din titlu se refera la astea - stie cineva ce le pot face? Pe florile  de jos am dat cu insecticid, dar cam degeaba. Pe trandafir nu prea stiu cu ce sa dau, avand in vedere ca va inflori maine-poimaine si as vrea sa fac din el dulceata. Fasolea sper sa supravietuiasca si asa, gaurita, la pruni va stropi sotul meu, dar la agris nu l-as lasa, caci cele cateva bobite produse anul asta stau sa se inroseasca si parca le-as gusta, in fond e mandria mea, e pus de mine si merit si eu sa vad ce am plantat, nu? 
Asadar, are cineva vreo idee ce sa fac cu petrecerea asta si de ce si-au ales o asemenea locatie, la mine in curte? Pana acum dadeam vina pe limacsi, dar i-am cam starpit si nu pot fi ei vinovati chiar de tot.

13 comentarii:

Octavian spunea...

N-as sti sa-ti spun ce sunt.
Sunt multe omizi? Crezi ca le-ai putea aduna cu mana sau imbranci in ceva cu o manusa? :-)
Afidele de pe agris le-as stropi cu o solutie cu sapun de casa. Cred ca-i mai putin toxic decat un insecticid.

cristina spunea...

Octavian, omizile pe care le-am vazut le-am recoltat si le-am pus la presat :-d

Octavian spunea...

Trebuia sa ma gandesc.
La presat? De ce?

simf spunea...

e invazie la tine... la trandafiri eu as da cu solutie de sapun pe la 4-5 dupa-amiaza, iar seara le-as face o baie zdravana cu dusul, cu presiune. si as repeta baia a doua zi, ca-s aproape de inflorire. la plantele mancate de insecte diverse, ceaiuri. de piper, de usturoi, de pelin, de coji de citrice, de crizantema, de ce ai prin zona, alternand la 3-5 zile.
cu omizile... e o marca de cotar, stiu doar preventiv ca se da cu ulei horticol, acum solutia e culesul manual. (gandacul cred ca e doar in trecere)

martamag spunea...

Eu mi-am cam lăsat plantele în paragină, dar îmi amintesc cum, altădată, făceam o soluție cu apă călduță și săpun de casă cu care stropeam plantele invadate de afide și alți dăunători mici. Îți urez multă determinare în astfel de activități și rezultate pe măsură!

cristina spunea...

Octavian, glumeam :) Le-am calcat cu piciorul.
Simona, o sa fac niste ceaiuri din astea cat de repede. Da, e invazie de ani de zile, nu-i o gradina buna.
Marta, chiar ca de determinare am nevoie!

Mihaela Damaceanu spunea...

Uf, ce pacat cand apar daunatori din astia. E asa de frumos verdele asta de primavara, de ce nu l-or lasa in pace. Sper sa rezolvi cu trandafirul de dulceata, cel mai rau imi pare de el.

cristina spunea...

cu trandafirul am rezolvat partial. am cules omizile si am scapat. au ramas numai niste gandacei mici si negri, dar nu pareau sa faca mari ravagii.

Mihaela spunea...

Fasolea cred ca e mancata de melci. Nu am incercat aceasta solutie cu otet, dar am citit de ea si iti atasez si tie un link, poate te va ajuta :). Cu omizile e foarte greu de luptat, eu am unele speciale , zice ca importate din China, la buxus si stropim buxusul de doua, trei ori pe an de cativa ani incoace cu solutie chimica , ca cele naturiste nu au functionat. http://sfatnaturist.ro/12-modalitati-de-a-folosi-otetul-in-gradina/

cristina spunea...

Mihaela, la fasole, din fericire, melcii n-au mai tinut pasul cu cresterea ei, Frunzele mai noi sunt acum intregi.
La trandafir am scapar de omizi culegandu-le. La pomi nu stiu alta metoda decat taierea crengii afectate.
Cat despre otet, ma cam tem, ca eu il dau pe buruieni pe post de erbicid si mi le omoara.

o femeie spunea...

Invazie de afide si la mine. De melci nu mai zic, mananca mai mult decat mine.
Eu spal plantele ...cu apa. Solutia de sapun iar merge, dar nu cu mult mia ibne decat spalatul.
La melci merge sa ii calc cu piciorul. Incaltzat zic :D

cristina spunea...

Am vazut si eu ca la trandafiri merge spalarea cu jet de apa. Cat de cat.
La melcii cu cochilie merge orice, ca ii vezi, dar sa vezi cum e cu aia fara cochilie!

o femeie spunea...

fara cochilie sunt la mine...si grasi si voiosi ...