Pagini

miercuri, 25 mai 2011

Goblen

Atunci cand nu mai ai chef sa faci nimic din ceea ce faceai inainte si-ti facea placere, se cheama ca ai o problema de sanatate. Cheful de crosetat mi-a disparut fugind ca un hot, pas pas, cheful de tricotat l-a urmat indeaproape, iar eu m-am trezit cu o gramada de timp pe cap, in care nu-mi gaseam rostul si linistea. Intr-o zi mi-a venit o idee. Daca de crosetat nu mai merge, de tricotat nici atat, atunci ce-ar fi sa incerc sa revin la vechea mea pasiune, goblenul? Am abandonat-o cu multi ani in urma, pentru ca in garsoniera unde am locuit goblenurile pur si simplu nu se potriveau, iar la mama acasa peretii deja se umplusera. Acum, in casa asta unde ne-am mutat, ar merge de minune, asa ca m-am apucat sa caut pe net un model care sa mearga iute, sa nu ma solicite foarte mult si sa fie si frumos.
Am gasit modelul de mai sus la firma Goblenset de la Pitesti. Am inceput cu ultimul, mi s-a parut cel mai simplu. Recunosc ca nu mai sunt la fel de entuziasta ca in anii din urma, dar ma tin de ele, ca ar da tare bine pe peretii mei acum cam golasi.

Sa nu ma intrebati de gradina, ca am declarat anul asta an calamitat, asa ca gradina e pe un plan secund, in proces de ... ceva, de aranjare, de vindecare, de ameliorare, de ceva :)

miercuri, 18 mai 2011

Asta ce-o mai fi?

A aparut o ciudatenie pe plantele mele. N-am facut poze inca, dar pot sa o descriu. Este ca un scuipat pe tulpina plantutei, la nodul frunzelor. Zici ca cineva tot scuipa clabuci pe plantele mele. Cel mai afectat a fost patrunjelul, acum am observat ca au si tufanicile, crinii, leusteanul.
Pe langa asta, m-am trezit ca varfurile trandafirilor s-au pleostit si s-au uscat. Cei care au apucat sa faca boboci au acum puricei.

Ce sa fac? Voi aveti asa ceva?

luni, 9 mai 2011

Si uite-asa s-a construit ...

...deocamdata nu s-a construit, dar una din cele 3 etape esentiale am surprins-o in fotografie, ca sa ramana dovada eforturilor pe care le fac pentru un strat suprainaltat decent:
Nu e clar ce este? Este pamant! Carat de la zeci de km departare, de la soacra mea din gradina. Sapand in el ca-n branza, desi nu a mai fost lucrat de ani de zile, am inteles si eu cum se vede diferenta dintre un pamant bun si unul varza, cum e al meu.
Etapa a doua, cumparatul scandurii si datul ei cu ulei de in s-a bifat si ea. A mai ramas etapa a 3-a, construirea efectiva a stratului. Mai dureaza.
Pentru ce vreau eu strat inaltat? In afara de pamant, ca sa ma pazesc de 'mnealui:
Si sa nu credeti ca sunt singura care am probleme cu el. Numai uitati-va la ochii ei si o sa pricepeti tot:
Da, era in curtea vecina si vroia sa vina acasa, dar nu putea de dumnealui, care o pazea la cotitura.
 Viata grea, ce sa mai ...

Flori mai aparte

Fotografiind florile din gradina mea, am constatat ca anul acesta s-au strans foarte multe flori de culori inchise, aproape negre. Desi aparatul de fotografiat nu reda chiar fidel culorile, se apropie cat de cat de realitate.
O lalea aproape neagra,
O petunie de un albastru foarte inchis,
Si o panseluta chiar neagra, care alaturi de cea care urmeaza ...
... si care e strabatuta de vinisoare negre, fac parte din jardiniera asta, in care am adunat cateva panselute care mi-au fost dragi si am considerat eu ca au meritat exorbitantul pret de 3 lei per bucata:
Lobelia care se vede este tot cumparata, ca eu n-am reusit nici anul asta s-o fac din seminte, a sucombat inainte de vreme.
Urmeaza o serie de lalele cu culori care imi plac teribil:
plus o hortensie pe care i-am facut-o cadou sotului, de ziua lui,
iar aici doi dintre trandafiri, pe care anul asta i-am taiat mai altfel, in incercarea de a-i transforma in copacei.
si patrunjelul cret care, desi nu e floare, imi este si el drag tare, pentru ca e pus anul trecut de mine din seminte si anul asta e tare harnic.

Aranjarea florilor in vaza 2

Va spuneam ca o sa aranjez niste liliac dupa sugestiile din postarea anterioara ...
Mie mi-a placut cum a iesit. Voi ce parere aveti?

luni, 2 mai 2011

Aranjarea florilor in vază

Cele cărora le plac casele acelea romantic aranjate, de care vă vorbeam înainte, s-ar putea să fi observat şi aranjamentele florale care apar în fiecare fotografie postată de doamnele pricepute şi cu case frumoase.
Cum nu pare a fi mare filosofie să aranjezi nişte flori într-o vază, m-am gândit să fac şi eu la fel, să îmi tai câteva floricele din gradină (cu toate că sunt de principiul admirării florilor netăiate) şi să le pun în ce vaze mi-au picat la îndemână. M-am cam minunat eu că efectul nu era deloc acelaşi, dar mi-am zis că o fi de vină lumina, unghiul din care privesc, pisica, soţul, masa ori scaunele.
Ei bine, vina nu era a lor, dar nu mai contează acum a cui era, nu-i aşa? Pentru că am descoperit un articol în Better Homes and Gardens unde ne învaţă cum să aranjăm floricelele în vază. Mari şi dificile şi elaborate lecţii n-o să găsiţi acolo, dar cu siguranţă vă vor plăcea fotografiile. Iată câteva dintre ele, însoţite de o traducere aproximativă:
Nu ştiu sigur dacă astea sunt narcise galbene, dar ar putea fi. Cu toate că a cam trecut vremea lor, ideea din această fotografie este să adăugăm culoare şi în vază, ca un fel de complementare a culorilor de deasupra. In articol se spune să umplem vaza cu apă şi cu fructe, ca să ascudem codiţele florilor.
Acum e vremea liliacului, aşa că vă puteţi inspira din acest aranjament, care cu siguranţă este mai interesant decât liliacul pus de mine acasă într-o banală vază (o să vă arăt).
Aranjamentul mai înalt presupune să lăsaţi tijele liliacului lungi şi să folosiţi o vază îngustă şi înaltă, în care să adăugaţi şi ceva verdeaţă. Vaze de genul ăsta am văzut la Ikea. La cel de-al doilea aranjament consider că vaza face toţi banii.
Ei, aici vă puteţi lăsa imaginaţia să zburde, mai ales că în curând vor înflori irişii. Nu vă rămâne decât să vă achiziţionaţi, dacă nu aveţi deja, văzuţe din astea de sticlă. Tot la Ikea am văzut multe.
Flori de mazăre, sau de fasole, sau indruşaim (asta ar fi traducerea de la Sweet Pea?), puse într-o vază de aceeaşi culoare. Articolul recomandă amplasarea pe fundul vazei a câtorva pietricele, ca să uşureze aranjarea tijelor de la florile astea atât de firave.


Aici nu mai este nevoie de comentarii, fotografiile spun totul.

In ceea ce priveşte plantele cu flori mari, articolul spune că ele merg foarte bine fără nici un pic de verdeaţă printre ele. Trebuie doar tăiate de la mic la mai mare, ca să umple spaţiul pe verticală.

Sper că vă va fi de oarece folos postarea asta. O primăvară frumoasă!