Pagini

joi, 11 noiembrie 2010

Straturi supraînălţate

... sau cel puţin eu aşa am tradus "raised beds". Este noul meu vis pentru primăvară. Aşa cred că voi salva gradina de picioarele lui Max, de buruieni, de solul prost pe care îl posedă, de lipsa de lumină şi de câte şi mai câte vicisitudini cu care zic eu că m-am confruntat anul acesta, primul meu an de grădinar.
Aşadar, mi-am amintit că am văzut cândva, pe un site, o idee de grădină "pe verticală", în sensul că era cultivată pe straturi supraînălţate. Am dat să găsesc site-ul, dar n-am reuşit, în schimb am găsit câteva alte idei.
Asta, de pildă, e de pe un site de vânzări şi costă enorm, în opinia mea, dar e bine de luat ideea. Imi şi imaginez cum pe stratul de sus vor fi roşiile, orientate E-V, ca să nu umbrească ardeii de pe stratul de jos.

Si ideea asta îmi place la nebunie, îmi imaginez că mi-aş monta astfel de straturi printre pomi şi le-aş umple de flori care ar iubi umbra. Este de aici.
Pe ăsta mi-l imaginez completat cu un strat mai mic şi mai înalt pe centru, din mijlocul căruia să ţâşnească apa ca dintr-o fântână arteziană atunci când trebuie udate plantele. E de aici.
Ei, cât de grozav este ca, având o curte betonată complet, să-ţi poţi face o mică oază în ea?
INSA, INSA, INSA acesta mi se pare cel mai şi cel mai! Nu-i aşa că sunt grozave?

11 comentarii:

  1. Da,sunt superbe,intr-adevar,am si eu facute cateva,dar mai rustice,deoarece am folosit blani mai vechi si mai ponosite.Avantajul este ca poti sa le umplii cu compost si mranita,cernute frumos prin ciur.Si vreau sa-ti spun ca cu cat sunt mai vechi blanile sau stalpi vechi de pe la casa sau de la acoperisuri vechi,cu atit sunt mai magice.Daca gradina e mai cu fitze,sunt ok si blanile mai noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. gradina mea n-o vreau cu fite, dar blani vechi n-am, asa ca o sa fiu nevoita sa iau blani noi. in timp isi vor capata si astea patina, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. hai ca imi adusai aminte de un strat inaltat,pe care il facum acum...ani,tot ideea din revista,ca nici nu mai stiu bine,la un nivel mai mare,dar facut altfel.
    -un strat de crengi uscate la baza
    -un strat gros de deseuri de hartie
    -un strat gros de frunze uscate din padure
    -un strat gros de amestec de pamant
    Stratul se inaltase cam 1 metru iar dimensiunea era de 2m/1m si am cultivat rosii pitice si ardei.
    -da,a fost inainte de a-mi marii gradina,oricum e superb.
    Mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  4. pai si toate astea cum se tineau si nu se imprastiau?

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai facusem ca o lada mare(2 metrii lungime pe 1 metru latime si cam 1 metru inaltime),fara fund,tot cu blana langa blana si lemne vechi.La mine la tara am gramezi de lemne,de la acoperisul vechi,casa fiind facuta de prin anii 60,garduri,cotete schimbate.....s-au adunat atat de multe incat am de unde sa imi aleg.Tocuri de la geamuri si tocuri de usi.....tot adun,nu las sa-mi scape nimic.
    Daca ai si o rindea electrica sa mai repari pe ici pe colo,faci minuni.Si eu mai am si un avantaj,sunt inconjurata de paduri.Mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  6. minunat.Osa fac si eu asa ceva,chiar daca spatiul verde nu imi lipseste.Insa arata extraordinar.

    RăspundețiȘtergere
  7. pfaaaai, praf m-ai facut!
    iar o sa ma cerc cu barbatul casei!
    eu o sa-i arat ce vreau, el o sa se apuce de facut calcule si devize ... si uite-asa o sa ajungem iar la discutii neprincipiale :D
    da' nu ma mai las! de-ai stii de cand tanjesc dupa niste straturi dintr-astea...

    RăspundețiȘtergere
  8. Vasi, tu vad ca ai experienta in domeniul asta. Ia spune-mi, pamantul din straturile astea se sapa in toamna, nu?
    Victoria, faine, nu?
    Laura, cu ocazia comentariului tau mi/am dat seama de un lucru: scandurile ca scandurile, dar pamantul??? De unde luam pamantul??? Nici nu vreau sa ma gandesc cat ar costa ... :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu iau in serios problema compostului,o sa vedeti pe blogul meu mai acusica,asa ca in cele 2 lazi mari de compost pe care le am, incerc sa pun cat mai multe.Ca o paranteza,cand ma duc la oras si vad cate fruze sunt acum pe aleei,ma gandesc ,doamne ce compost de frunze as face eu cu ele...
    Asa,incerc sa le umplu cu tot ce se descompune si primavara tarziu,fac o "pirchizitie"cum zice o baba pe la mine si vad in ce stare este.Stratul de jos cu siguranta e putred.Si acum incepe cernutul prin sita mai marisoara ,nu de malai(hi,hi),facuta special pentru aceasta treaba,cu rama mare care se pune in picioare, pe pamant,(cum se cerene nisipul pentru betoane)si dincolo de sita apare "aurul negru al gradinii".Il depozitez intr-un colt separat acoperit si il folosesc la nevoie.
    Straturile inaltate nu se sapa din toamna,ele se fac pur si simplu pe pamant si sunt umplute cu compost amestecat cu nisip si pamant de gradina.Simplu si frumos.Mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  10. si eu am devenit o fanatica a compostului!
    cu un minim efort gospodaria ta se "autofinanteaza" in permanenta cu compost bogat si frumos mirositor a reavan si a viu. ca sa nu mai vorbim ca ti se imputineaza si "gunoiul de tomberon"...

    RăspundețiȘtergere
  11. grozave si cand ma gandesc numa cate lemne mi-au ramas de la casa ma apuca jalea ca nu mi-a luat nimeni un circular. Dar pun io bani deoparte si tot imi iau unul. O sa vedeti...

    RăspundețiȘtergere

am renuntat la cuvintele de verificare, dar am pastrat moderarea comentariilor.