Pagini

joi, 21 iulie 2011

Racoare si furnici

Pe la sfarsitul amiezei, ieri, iesisem in gradina sa mai admir un peisaj, o rosie, o maslina, sa mai smulg o buruiana, sa mai fac un inventar la gladiole (au inflorit pana acum una mov-grena, doua roz si una portocalie. sunt in extaz. n-am poze). Mi se pusese pata pe niste zmeura care emigrase din stratul ei si m-am pus s-o smulg. Isi gasise o parcela langa un trandafir care dadea semne de sucombare, chiar nu stiu daca nu va trebui sa-i fac un parastas zilele astea. Dupa ce am smuls-o, m-am mirat cat de usor a iesit din pamant. Imediat am gasit si explicatia: in jurul ei, sub ea, miliarde de furnici afanasera cu musuroiul lor pamantul. Asa am descoperit intreaga dimensiune a dezastrului. Trandafirul era pur si simplu inconjurat de furnici. Cred ca ele l-au omorat. Jumatate din gradina, in partea cu fasolea si cu zmeura si cu gladiolele si cu niste tufanelele este pur si simplu arata de furnici. La tot pasul le vezi pamantul ala ca zatul de cafea, iar daca smulgi ceva din pamant, dai la iveala larve albe in jurul carora misuna panicate mii de insecte negre, mici si piscacioase.
Dupa aceea a venit furtuna, dar daca nu m-as fi temut de fulgere, nu m-as mai fi bagat la adapost, as fi stat sa ma ia pe sus vantul ala, asa de binevenit a fost. Ieri parca nu mai era oxigen in aer inainte de furtuna.


Intrebarea 1: Pot furnicile, prin felul asta de a-si face musuroiul la radacina trandafirilor si a fasolei, sa  omoare plantele astea?
Intrebarea 2: De ce am atat de multe furnici in zona aia de gradina?
Intrebarea 3: Cum pot sa le starpesc fara sa omor si plantele (stiu metoda cu apa clocotita, dar aia distruge si vegetatia)?
Intrebarea 4: Daca le starpesc, risc sa stric vreun echilibru ecologic in gradina?

Na, nu stiu daca voi aveti raspunsuri la toate intrebarile mele, dar orice opinie mi-ar fi de mare ajutor.

8 comentarii:

  1. Raspunsuri la intrebarile puse nu am dar m-a bucurat mult ce-am gasit pe blogul tau si m-am gandit sa-mi exprim aprecierea.
    Felicitari. Mai vin pe-aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. ilinca, tare ma bucur ca iti place ce am pe blog si ca te-ai gandit sa-mi spui. uneori am senzata ca e degeaba blogul, dar numai uneori :)
    te mai astept cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
  3. Raspund, unde stiu .
    1. Da
    2. Nu stiu
    3. Poti incerca un macerat de tabac - adica desfaci citeva tigari si le pui la macerat intr-un bidon cu apa, la soare. Cind apa devine galbuie, ca un ceai, uzi bine zona cu furnici. Mai sint si alte metode, dar trebuie sa ma documentez. Poate scriu ceva legat de asta, pe blog. Am descoperit si eu o colonie zilele trecute si le-am pus gind rau .
    4. Nu

    RăspundețiȘtergere
  4. dani, multumesc de raspuns. ia te uita ce ironie a sortii, de 4 luni m-am lasat de fumat :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Musuroiul de furnici, se spune ca e de bine si ca , deobicei, furnicile isi fac musuroaie pe vine de apa. Furnicile secreta acid formic, ce fac plantele frumoase si verzi. Acum poti sa te uiti daca nu cumva ai pureci verzi pe trandafiri si se hranesc cu secretiile lor. Daca nu te incomodeaza lasa-le in pace.Parerea mea :))

    RăspundețiȘtergere
  6. vasi, anul asta n-am mai avut pureci pe plante, ca anul trecut. si anul trecut am avut invazie de furnici, dar am avut si pureci, ba pe visini, ba pe pruni.
    in partea asta de gradina unde am furnicile acum nu par sa fie pureci si ma mira ca tu zici ca furnicile fac bine la plante, ca eu vad ca mi le-au cam omorat ... trandafirul, fasolea ...
    oricum, fata de anul trecut, anul asta am avut mult mai multe insecte in gradina, mai ales furnici si paianjeni. mi-e plina gradina de ele si nu prea inteleg de ce. unde mai pui ca ma si pisca pe picioare cand plivesc buruienile pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum zici ca ti le omoara,iti umbla la radacini, sau cum?
    Eu am citit in Paradisul meu de Heinz Erven ca el chiar a adus musuroaie de furnici in gradina lui din cauza acestui acid formic si faptului ca isi depoziteaza o cantitate mare de pureci de plante in musuroaie, pentru iarna.
    Daca ti se par ca sunt foarte multe, pui un burete imbibat cu apa si zahar si ele se aduna pe burete si poti sa mai scapi de ele.
    Si eu am peste tot si din cele rosii, dar niciodata nu m-am gandit sa ma iau de ele :))
    Apropo,sa faci rost de cartea asta sa vezi ce multe informatii interesante afli. Eu am luat-o de la biblioteca. Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  8. da, cred ca imi umbla la radacini, ca trandafirul nu mai are nici o frunza si pare ca in curand se va usca, iar fasolea s-a ingalbenit si pare ofilita tot timpul. uite, o sa pun un burete, buna idee, mercic.

    RăspundețiȘtergere

am renuntat la cuvintele de verificare, dar am pastrat moderarea comentariilor.