duminică, 24 iulie 2011

Cate ceva de prin gradina mea

Flori si cateva legume.
Este o floare ce a rasarit dintr-un plic de seminte pentru jardiniere. Nu stiu ce este, dar imi place. Au mai aparut si mov, dar nu am poze cu ele.
 Unul din cei 2 adei ai mei, facuti din singurele 2 rasaduri de ardei cumparate, care iata ca se dovedeste ca e si bolnav.
Varza ornamentala din seminte, care sper sa se transforme singura in ceva ornamental, ca eu nu stiu ce sa ii fac.

Niste floricele frumoase, din rasaduri primite. Aveti idee ce sunt?
Singura mea craita.
Vedere de ansamblu asupra unei jumatati de gradina, cu cateva rosii.
Cala, care continua sa faca flori, dar pipernicite si albe.

joi, 21 iulie 2011

Racoare si furnici

Pe la sfarsitul amiezei, ieri, iesisem in gradina sa mai admir un peisaj, o rosie, o maslina, sa mai smulg o buruiana, sa mai fac un inventar la gladiole (au inflorit pana acum una mov-grena, doua roz si una portocalie. sunt in extaz. n-am poze). Mi se pusese pata pe niste zmeura care emigrase din stratul ei si m-am pus s-o smulg. Isi gasise o parcela langa un trandafir care dadea semne de sucombare, chiar nu stiu daca nu va trebui sa-i fac un parastas zilele astea. Dupa ce am smuls-o, m-am mirat cat de usor a iesit din pamant. Imediat am gasit si explicatia: in jurul ei, sub ea, miliarde de furnici afanasera cu musuroiul lor pamantul. Asa am descoperit intreaga dimensiune a dezastrului. Trandafirul era pur si simplu inconjurat de furnici. Cred ca ele l-au omorat. Jumatate din gradina, in partea cu fasolea si cu zmeura si cu gladiolele si cu niste tufanelele este pur si simplu arata de furnici. La tot pasul le vezi pamantul ala ca zatul de cafea, iar daca smulgi ceva din pamant, dai la iveala larve albe in jurul carora misuna panicate mii de insecte negre, mici si piscacioase.
Dupa aceea a venit furtuna, dar daca nu m-as fi temut de fulgere, nu m-as mai fi bagat la adapost, as fi stat sa ma ia pe sus vantul ala, asa de binevenit a fost. Ieri parca nu mai era oxigen in aer inainte de furtuna.


Intrebarea 1: Pot furnicile, prin felul asta de a-si face musuroiul la radacina trandafirilor si a fasolei, sa  omoare plantele astea?
Intrebarea 2: De ce am atat de multe furnici in zona aia de gradina?
Intrebarea 3: Cum pot sa le starpesc fara sa omor si plantele (stiu metoda cu apa clocotita, dar aia distruge si vegetatia)?
Intrebarea 4: Daca le starpesc, risc sa stric vreun echilibru ecologic in gradina?

Na, nu stiu daca voi aveti raspunsuri la toate intrebarile mele, dar orice opinie mi-ar fi de mare ajutor.

miercuri, 13 iulie 2011

Blog bleg

Recunosc, am un blog blegit de la caldura. N-a mai miscat nimic de cand l-au lovit temperaturile astea in moalele capului. Eu nici atat. Acasa n-am mai montat aerul conditionat, pentru ca anul trecut nu a fost nevoie de el. Ei, anul trecut parca nici n-au fost calduri din astea atatea zile la rand, ba din contra, parca imi amintesc ca a plouat mai mult decat prevedea legea.
Ei, neavand aer conditionat acasa, sunt zile in care ma cuprinde panica. N-am unde sa ma refugiez de caldura asta, ca si casa aia, cat sa stea rece? O zi, doua, maxim trei, pe urma o iau si pe ea caldurile.
La fel si cu gradina. Eram eu mandra si multumita foc atunci cand am vazut primele pastai. Anul trecut fasolea pusa in pamant nici macar nu a incoltit. De mandra ce eram, nu  mi-a venit sa le culeg, caci ce sa faci cu circa 10 pastai? "Sa se faca mai multe, sa strang de-o mancare" mi-am zis. Ce sa mai strang, ca dupa trei zile de canicula, fasolei mele i s-au uscat aproape toate frunzele. O fi fost caldura, s-o fi manat, nu stiu, ca toate plantele par a fi lovite-n cap dupa ce au cazut gradele astea multe peste ele, cam brusc.
Rosiile? Au aparut primele gogonele - micute, timide, ezitante. Bingo! mi-am zis, ca iata, s-ar putea sa mananc si eu rosii din gradina anul asta. Apoi au venit socrii mei pe la noi. Asa am aflat ca, desi eu aveam pretentia ca le copilisem, de fapt n-o facusem aproape deloc bine, ca desi rosiile facute de mine din seminte pareau solide si fara arac, aveau nevoie obligatoriu de arac, ca frunzele ingalbenite de la baza erau semn de mana, ca degeaba am pus eu seminte de rosii cherry in pamant direct, ca n-au crescut deloc bine si n-o sa se mai faca nimic din ele ...
Si cate si mai cate. De aia am eu acum un blog bleg, intelegeti?

duminică, 3 iulie 2011

Flori pentru Simona, Vasi, Balaura si pentru mine

Simona, uite caltunasul meu asa zis rosu:
(ala din stanga, nu-i asa ca e rosu? :)) )
Vasi, imi amintesc ca ai spus sa-ti arat trandafirul taiat in forma de copacel dupa ce infloreste, nu? Iata-l:
Laura, mi-a adus sotul intr-o zi un ghiveci balarios cu lobelii. Acum, dupa o luna de cand am crezut ca vor muri, constat ca face lobelii albastre, bleu, albe si mov. Poza n-am reusit s-o fac prea bine, dar tot se vad cateva:
In primava am plantat cativa bulbi cumparati. Am uitat de care erau, dar mare mi-a fost bucuria cand, intr-o zi, m-am trezit cu micutele astea:
Mereu m-au fascinat florile de camp, asa ca ceea ce urmeaza era previzibil:


Dar lucrurile au scapat rapid de sub control si s-a ajuns la asta:


Au un parfum divin, iar cusutul goblenului in aromele de camp este o adevarata terapie pentru mine.

Goblenurile cumparate - progrese

La asta lucrez acum ...


Ca sa nu credeti ca mi-am cumparat acel set de goblen si l-am lasat intr-un colt sa zaca, va arat cateva foto cu primele 2 din cele 4.




Asta a fost Iarna, iar urmatorul este Vara.