Incep intr-o nota pozitivista: iata cate roade dau pomii mei. Puzderie de mere.
Si acum ajung la crunta realitate. Toate sunt bolnave. Au pe ele niste picatele, care sunt sigura ca sunt o afectiune, pentru ca si frunzele merilor au niste mana pe ele.
Trec apoi la pruni. Monilioza? Mana? Afide? Pe toate cred ca le am, caci fructele fie sunt deformate, fie s-au scofalcit inainte de a se coace, fie au viermi, fie cad pe jos.
Si sigur, in ciuda stropirilor repetate, frunzele de pruni au aceste pete rosii pe ele.
Apoi rosiile. Cele 8 rasaduri cumparate trebuiau sa fie rosii portocalii. Beleaua este ca fix cand incep sa se coaca, le apare nenorocorea asta in varf si trebuie sa le rup si sa le arunc. Nici ardeii nu s-au simtit mai bine, asa ca i-am rupt si pe ei.
Nici trandafirii n-au scapat. Initial am dat vina pe furnici, dar se pare ca nu ele erau vinovate, ci o mana.
Unul dintre ei a ramas chilug de frunze, dar inca mai face flori ...
Sigur, s-au manat si castravetii, si vita de vie, chiar si fasolea, acum vad ca si frunzele zorelelor au inceput sa se pateze. Nu ca as fi eu carcotasa, dar ... wtf???
12 comentarii:
Iti scriu despre rosii si trandafiri. La rosii, ai lipsa de calciu in sol. Asa se manifesta, cu petele astea negre in partea de jos a fructului. Poti intreba la magazin, daca au ceva ingrasamint cu calciu. In viitor, pastreaza cojile de oua, si dupa ce se usuca, le spargi maruntel si le amesteci in pamintul unde vei planta rosiile in primavara.
La trandafiri pare a fi o micoza - daca vrei sa mergi pe mijloace bio, cureti toate frunzele bolnave ( nu-ti fie frica, nu patesc nimic ) si pe cele cazute pe sol si schimbi pamintul superficial ( acolo se pastreaza sporii ). Ii tunzi frumos, ca sa infloreasca din nou in toamna si, in final, stropesti cu zeama de urzici. O sa-si revina. Trandafirii sint rezistenti.
stii, am o senzatie ciudata ca nu mai exista urzici la vremea asta. eu o sa mai caut, dar acolo unde ma duceam sa le culeg, s-au uscat de mult. oricum, sotul n-a mai rezistat si a stropit duminica toata gradina, din nou, cu substante. nici rosiile n-o sa le mai pot manca daca se coc, pt ca sunt stropite :((((
Daca m-ai fi ascultat si ai fi stropit de micutele, rasadurile si pomii cu macerate nu ai fi avut atatea nenorociri in gradina.Tii minte cand spuneam de cojile de oua, ca le-am strans toata iarna, pe toate le-am macinat si le-am pus in pamantul de la baza rosiilor, vinetelor...
Dupa cum spune si Dani, ce putin la legume, curata-le pana la chelire si da-le cu solutii de urzici. Sigur mai gasesti. Pune tecile de la fasolea sau mazare in apa si lasa-le la macerat si pune zeama la plante. Are azot.
Pentru micoze dai cu ceai de parul porcului, dupa ce faci o curatare.
Mama, cate ai de facut, daca vrei sa iti salvezi gradina!!!!
Succes!!!
pai vaaasi, am facut o parte din toate astea!
1. cojile de la oua le-am pus mereu la compost
2. compustul l-am pus in primavara peste pamant
3. din timp in timp am udat cu zeama de compost
4. cu macerat de urzici am stropit rasadurile si unii din trandafiri tot in primavara
5. pomii i-am tot stropit de pe la sfarsitul iernii, ca si trandafirii
sincer, senzatia mea este ca am adus de undeva niste boli in pamantul meu, ca uneori imi vine sa-l ud cu spirt, sa-l dezinfectez.
Sa stii ca ceaiul de parul porcului se da si pe pamant, dezinfecteaza de ciuperci si cel mai prielnic moment este cu doua zile inainte de luna plina.
Dar ai adus pamant din alta parte?
da, am adus pamant de la soacra mea din gradina, dar la ea nu e nimic manat.
Eu zic sa il duci inapoi :))si sa schimbi firma :))))
:)))) daca il duc inapoi asa, cu mana, stric sursa de conserve pentru iarna :d :))))
Toate relele vin de la soacra :) . In afara de unul, care-i bun.
mihaela, :))))))
Imi pare foarte rau pentru ce se intimpla in gradina ta. Daca as putea, ti-as aduce legumele in ghivece, pentru siguranta.
Rosiile se maneaza de la ploaie ca este acida si nu rezista decat daca stau in sere sau solar. Pomii e mai bine sa ii stropesti preventiv impotriva manei. Mai bine intrebi la un magazin agricol de aceste substante. Si vezi ca exista si carti despre tratamente impotriva bolilor si daunatorilor. In curand o sa fie expozitia Indagra la Romexpo (http://www.indagra.ro/). Eu acolo am gasit tot felul de carti despre agricultura.
Trimiteți un comentariu