miercuri, 20 iunie 2012

Intr-o nota mai optimista

Gradina mea a fost anul asta un esec. Visinele au fost pline ochi de viermi. N-am ales mai nimic din ele.
Fasolea se chinuie sa supravietuiasca, nici nu poate fi vorba de facut rod (am pus diverse soiuri, in diverse soluri, inclusiv in ghivece. Nici un soi nu fructifica, nu creste, nu moare).
Rasadurile de rosii abia acum au facut flori, cele care au reusit sa creasca, pentru ca mare parte au ramas la fel cum le-am pus in gradina, la stadiul de rasad.
Ridichi n-am reusit sa fac mai groase decat un ac, spanacul a facut direct floare, n-am apucat sa recoltez decat 3 frunzulite pentru o salata, intr-o zi. Salata verde, cand sa creasca si ea mai viguroasa, a inceput sa se ingalbeneasca si sa se usuce.
Mararul - la mine in curte n-a crescut fir de marar pana anul asta - e ca o padure. Mult, des, verde inchis si acum a si inflorit. Brusc.

Ceapa ... inca n-am umblat la ea, mi-e teama.
Morcovul - la fel, mi-e frica sa-l ating.

Cu toate astea, ceva ceva tot se intampla bun si in gradina asta ciudata. Iata ce: in acest ghiveci am semanat eu lilice, niste flori pe care le iubesc din tot sufletul meu. Vorbesc de ghiveciul din prim plan, da? Ele, lilicele, stagneaza la nivelul asta pe care il vedeti, de fir de ata care nici nu moare, nici nu traieste.
Intr-un alt ghiveci am semanat eu micsandre, direct afara, ca era deja cald si de micsandre nu-mi pasa foarte mult. Peste ghiveciul abia insamantat a dat Max, l-a rasturnat, a cazut din el aproape tot pamantul, l-am adunat cu palmele si l-am pus la loc . Cand am observat ca iese ceva din el, am inceput sa-l si ud. Acum a si inflorit, dar nu cu flori de micsandra, ci cu flori de? De? De LILICE!
Pana anul asta am avut niste flori perene pe care nu stiu cum le cheama, dar pe care le iubeam. Ieseau singure, nu erau pretentioase, aveau culori multiple. Anul asta n-a mai iesit decat un singur fir, UNUL SINGUR, si nu in strat, ci sub casa. Nu cred ca mai am cum sa-i salvez samanta, ceea ce inseamna ca am pierdut aceste flori dragi.
 O alta floare draga pentru care am avut emotii este cosmosul. Nici el, dupa cum nici zorelele sau coltunasii nu dadea semne ca ar mai iesi, insa a razbit pana la urma, spre deosebire de celelalte. N-am nici picior de zorea sau de coltunasi, chiar daca le-am insamantat in etape diferite, din plicuri diferite.

In 2010 am insamantat coada soricelului multicolora. A inceput sa infloreasca anul asta, deci in 2012, dupa ce s-a facut ditamai tufa. Deocamdata e deschisa doar floarea roz. Se porneste si cea rosie, dar greu, greu de tot.
In poza de jos se vede intre araci, in spatele castravetilor, cat de mare s-a facut tufa de coada soricelului, in conditiile in care anul trecut era o "taratura" (taratoare, mi se parea ca o sa acopere solul). Apropo de castraveti, pe astia nu i-am insamantat eu. Cei insamantati de mine n-au iesit nici unul, dupa cum n-au iesit nici rosiile cherry. Anul trecut imi iesisera, acelasi gen de seminte de rosii.
Apropo de a doua poza, credeti ca le-ar trebui si castravetilor un arac?
In continuare o sa va prezint trei stadii de evolutie ale florii de morcov. Vorbesc despre morcovul insamantat anul trecut, care nu s-a facut deloc, ca de aia a si apucat sa faca floare anul asta, ca n-am stiut ce e si nu  l-am smuls:
Nu-i asa ca face flori superbe?

6 comentarii:

Anonim spunea...

Floare de sub casa e Impatiens balsamina, se gasesc seminte de cumparat dar ar trebui sa reusesti sa iei si de la a ta seminte avand in vedere ca e foarte prolifica. Cu grija doar ca in momentul cand atingi pastaile cu seminte ele pur si simplu explodeaza si imprastie semintele in toate directiile.

irenadaiana spunea...

asa e si s-ar putea sa ai surpriza sa mai iasa pe undeva dar sa fie intr-un stadiu incipient. Asa le-am gasit si pe ale mele ingramadite de pir si alte balarii. Erau mici si firave si deindata ce le-am descoperit au crescut ca in poveste. Acum au si flori si inca mai rasar din semintele scuturate ansta toamna. :)

irenadaiana spunea...

am pus si eu vagoane de seminte de-a lungul anilor. Unele au iesit imediat , de altele nu mai pot scapa iar a treia categorie seamana cu ale tale. Nu vor si pace. Am patit-o cu coada soricelului - la tine tot a inflorit , la mine n-a iesit nici de afurisita. Am pus musetel si nu vrea nici ala. Am pus borceag parfumat dupa toate regulile , cu samanta pusa la inmuiat , cu tot dichisul , canci borceag , ce sa mai zic de parfum. Pufuletii albastri pusi acum vreo doi ani (atunci au iesit) au rasarit in cele mai departate colturi de locul de origine. De garofite chinezesti nici nu poate fi vorba , de doi ani seman mereu si cred ca mi le cara furnicile ca altfel nu-mi explic. Pana si patrunjelul care pana anul asta rasarea rapid , acu e mort definitiv si irevocabil. Am semanat altul dar degeaba. Mai am un vagn de crini care au niste tije lungi si goale, clopotei care anul asta n-au mai clopotit nici de samanta. An sucit , de! :) :) :)

cristina spunea...

green, multumesc mult de informatie, o sa aplic ce mi-ai zis si poate le salvez de la disparitie.

daiana, m-am mai linistit daca si la tine e oarecum la fel.
eu am un stres - ca plantelor nu prea le place de mine, nu stiu de ce - dar se prea poate sa fie doar anul sucit, nu eu. ma duc sa caut pe net despre borceag si pufuleti, ca nu prea ii cunosc.

Carmen spunea...

nici eu nu am auzit de borceag... :)
Cristina poate solul este saracit deja? Le dai vitamine la plante? Mie anul asta mi s-au facut begoniile o splendoare ca le-am dat vitamine. Anul trecut ca le-a avut soacra-mea in grija,nici macar 1 (una!!) floare! Hihi is rea! Noa in afara de asta... eu as lua de la tarani o galeata de balegar semi-putrezit. Ala care nu e sus de tot pe gramada ci la mijlocul gramazii. Pute dar stii cum se spune in Germania? Unde nu pute nu creste. Noa deci o mana de balegar la zece litri de apa, se lasa 25 de ore, se filtreaza si cu vitamina asta se uda plantele la radacina nu pe frunze. Unde gasesti urzici taie-le si pune-le si ele la macerat in apa. Eu le pun direct in stropitoare. ´Le las in apa, stropesc plantele tot asa, la radacina, si pun alta apa peste urzici. Cand se descompun urzicile le schimb. Si neaparat as vorbi cu un taran local si l-as ruga sa ma sfatuiasca despre cum sa hranesc pamantul din gradina. Ei stiu cel mai bine.

Gradinahobby spunea...

Cat zici tu ca ai avut probleme,gradina arata bine totusi.
Ce am observat eu ,ca sa ii mearga bine ,trebuie sa o ingrasi din cand in cand,
eu ud cu apa de gainat de pasare ,1-2 ori pe luna,
sa o stropesti cu ingrasamant bio,
eu stropesc cu humusil,macerat de urzica/coadacalului,
sa pui plante sanitar,
am pus,craite,busuioc,cimbru,galbenele,levantica,carciumarese,etc.
Cu toate caldurile grozave care au fost,fiind gradinar incepator,acum cand iti scriu ,in gradina sunt o gramada de roade,iar la cei care ma consiliau acum doi ani ,nu mai au nimic in gradina de o luna.
Eu,cele care nu au iesit sau nu au rodit ,le-am scos si am pus altceva.
Floarea aia de sub casa ,nici eu nu am stiut cum ii zice,dar am aflat ca ii zice Balsamina,este grozava,la mine in gradina a avut pamant bun,udat si au crescut niste tufe super uriase,fata de cele care cresteau la vecina de la care am luat rasad,am doua culori rozul tau si un cyclamen ,vezi in album
http://rami86.sunphoto.ro/Flori_in_gradina_de_legume_2011/pagina3.
Daca vrei seminte,imi trimiti pe email adresa si iti trimit.
Acum gradina mea este iar plina de flori iesite din semintele cazute.
Succes in tot ceea ce faci!