Pentru ca mi s-au parut noi, le-am pozat din toate partile si am constatat ca umbla cate doi si ca unul are burta verde, iar celalalt are burta rosie.
Pentru DANI! Asta e cel cu burta rosie:
Si aici e cel cu carapace verde:
Si cu carapacea rosie:
Cel verde s-a suparat ca-l pozez si mi-a aratatSi daca tot ma aplecasem si imi indoisem oasele batrane, am mai descoperit si alte minusculozitati intre flori:
Deci stie cineva ce e gangania aia verde/rosie?
UPDATE: am descoperit ca gangania este nimfa de plosnita verde (Nezara viridula), in diferite stadii de dezvoltare. Cu aceasta ocazie am gasit o plansa foarte faina, utila in identificarea multor ganganii de prin gradini. O gasiti aici.
10 comentarii:
Prima oara vad asa o goanga verde-neagra. Rosu n-apare in poze sau o fi fost in poza pe care nu mi-a incarcat-o :), ca una imi apare alba. O sa revin, sa vad ce ai aflat despre insecta enigmatica .
Nu stiu ce sunt, nici n-am mai vazut d-astea pana acum, dar pozele au iesit foarte bine.Aparat de aparat :), nu jucarie.
Dani, am scris deasupra pozei are e cel rosu.
Mihaela, aparatul meu a fost bun, ca de o vreme-ncoace nu mai stie sa faca asa cum trebuie. Sigur el e de vina, nu eu! :)
Sunt nişte gângănii foarte frumuşele, cu bulinuţele lor albe, pe roşu sau verde! Dar ce sunt, habar nu am...
Cred ca sunt plosnite. Sunt interesante.
Noi avem invazie de plosnite de porumb care miros ingrozitor cand le strivesti.
Te pup!
E un neam de plosnita, puturoasa, Nezara Viridula
Ce ai pozat tu e larva, inca nu e matura, si e daunator pentru fasole
Nu-mi place numele ganganiei si nici faptul ca e daunator. Dar e simpatica tare in poze! :)
Cat de atenta esti la vietatile din gradina, iar fotografiile imi plac foarte mult.
Anul trecut m-am chinuit tare sa le fotografiez,la mine nu au vrut neam sa stea la pozat,tu le-ai facut un adevarat pictorial.
Asa cum sunt de frumoase,tot asa sunt de puturoase cand le strivesti si iti zic ca musai trebuie strivite cum dai de ele.
Au preferinta fasolea,ardeii de tot soiul,rosiile.
Anul trecut nu stiam ce sunt si m-am purtat mai cu manusi cu ele,le-am studiat sa vad ce hram poarta ,rezultatul nu a fost benefic pentru ele,starpire din fasa.Anul asta mi-au aparut la ardeii iuti masiv ,am stropit cu insecticid ,nu am mai stat sa vad eco ce este bun,apoi manual de cate ori zaream aratarea.
Am scapat usor anul asta,vedem la anul ce o mai fi.
Succes in tot ceea ce faci!
mihaela, nestiind la vremea aia ce sunt, i-am lasat sa traiasca. ma astept acum la invazie anul viitor.
succes si tie!
Trimiteți un comentariu