miercuri, 30 octombrie 2013

Compostul meu din 2013

Am incercat sa scot de pe fundul lazii de compost cate ceva. Acolo ar fi trebuit sa se afle resturi din primavara lui 2012, asa ca am sperat sa gasesc ceva "papa bun" gata de pus pe pamantul meu prost.
Am gasit cat de cat niste materie care ar fi putut semana a compost, pe care am scos-o pe o sita, ca s-o cern:
De aproape ea arata asa (a se observa cojile de seminte care erau intacte):
Ei bine, dupa cernere ceea ce cred eu ca ar trebui sa fie compost se prezenta cat de cat bine (fara miros, negru, aspect in general bun):
Atata doar ca era PLIN, dar plin de ganganii mici, cu mai multe picioare, gri:
Intr-un timp le gaseam si sub ghivecele de flori lasate afara, direct pe sol. Am cautat pe net despre ele, se pare ca sunt un fel de urmasi de crustacee, nu-s gandaci. Cica ar fi specifici zonei in care locuiesc eu. Ca sa se vada cam cat de multi erau, pun si un filmulet (nu stiu ce am de pun numai filmari ... cel putin ciudate, nu? :) )

Asa ca, fetelor (si mai ales Vasi, daca mai dai pe aici), voi ce credeti, asa trebuie sa arate compostul? Mentionez ca foarte multe rame n-am gasit in el, dar gandaci din astia si niste larve mari, albe si groase, da.

7 comentarii:

Vasi Dubreu spunea...

:))))
Da, este un inceput bun!
Gandacii aceeia sunt peste tot si nu numai din aceeia, iar cei alb burtosi sunt larve de carabus si papa plantele, asa ca trebuiesc aruncati.
Acum continui toata toamna si iarna...
Pupici!

cristina spunea...

vasi, pupici si merci!

Anonim spunea...

carcalacu' cu multe picioare se cheama plosnita de pamant si poti sa-l turtesti cu drag ca nu-i folositor...

cristina spunea...

sa-l turtesc? exclus :)))) sunt sute si fug tare repede. ar trebui sa fiu dansator irlandez ca sa dovedesc macar 10% din ei.

Mihaela spunea...

Daca ai fi avut gaini, poate te-ar fi ajutat ele la curatarea ”carnitei” din compost. Ca tare le mai plac astfel de delicatese. Dar sa stii ca eu si pasarile cerului am mai vazut cautand dupa insecte, asa ca daca nu lasi sa se intareasca pamantul cu compost, ele vor mai cobora sa ciugule dupa viermisori.

Andrei spunea...

Amuzant rezultatul tau. Eu tot strang de 2 ani intr-o gramada compost unde adaug si gainat de porumbei. Mi-e groaza sa ma gandesc ce o fi la fundul gramezii. Asa cum ti s-a spus deja vad, niste gaini te-ar rezolva instant cu toti crustaceii alergatori.

cristina spunea...

Andrei, da, niste gaini m-ar rezolva, dar cum le conving sa ma viziteze? Ca de luat n-am cum sa-mi iau, destul imi incurca pisicile si cainele plecarile in concediu ...
Te sfatuiesc sa scoti la primavara compostul de pe fundul gramezii, altfel s-ar putea sa dispara in pamant.