miercuri, 19 martie 2014

Minus la inventar

In perioada asta m-a pocnit melancolia blegoasa si nervoasa, asa ca nu ma bagati prea tare in seama. Totul a pornit de la ... usturoi :)))
Mai precis de la faptul ca usturoiul pus asta toamna abia a scos un varf la lumina, desi ar fi trebuit sa fie maaaaare acum. Chiar asa, indata vine Pastele si se presupune ca ar trebui sa am usturoi verde la masa, dar nu-l vad eu facandu-se de mancat pana atunci.
Asa ca ieri, neavand ce face, m-am apucat sa verbalizez ce se intampla cu gradina mea si azi, nesimtindu-ma mai bine, mi-am zis sa scriu, poate scap de urat. Care va sa zica, de trei-patru ani de cand suntem noi mutati aici, iata cam cum evoluat-au lucrurile in curte si-n gradina, in ciuda eforturilor noastre (ordinea e total dezordonata):
- visinii, dupa ce doi ani au dat rod bun, au inceput sa faca visine cu viermi. Eu pana la mine n-am mai vazut visine cu viermi.
- ghioceii plantati acum trei ani sunt pe duca, abia daca au mai iesit cativa anul asta.
- lacramioarele, desi trebuia sa fie invazive, anul asta cred ca au disparut complet.
- toporasii sunt pe duca si ei.
- din cinci tufe de bujori, pusi de fostii proprietari, una a murit.
- capsunii, dupa ce in primul an au rodit capsune uriase, au disparut. cei care mai sunt fac fragi, nu capsune.
- zmeura s-a intins dincolo de gardul meu, la vecini. ce e-n curtea mea nu mai rodeste, ce e dincolo de gard are rod bogat!
- vreo doi pruni trag sa moara.
- in stratul inaltat, pe care l-am alimentat numai cu bunatati (carton dedesubt, pamant bun de la tara, compost, zat de cafea, mulci etc.) nu s-a facut nimic. ceapa, salata, spanacul, rosiile nu s-a facut deloc, morcovii s-au facut vreo 4, mici.
- din patru ghivece de piatra in care am pus pamant bun, le-am pus la mult soare si am plantat cate un fir de rosie, trei au rodit. fiecare fir de rosie mi-a facut anul trecut cate 2 rosii.
- din trei crini de toamna nu-mi mai traia anul trecut decat unul.
- leusteanul mostenit de la fostii proprietari, o mandrete de planta, a murit, in ciuda eforturilor mele de a-l resuscita cu ingrasamant, apa, sapat, bibilit.
- cosmosul - o floare pe care o iubesc maxim, pe care am adus-o special in gradina, am facut-o sa iasa in primul an - desi se autoinsamanteaza, n-a mai aparut nici pusa din nou din seminte. 
- mararul n-a iesit decat intr-un singur an, din seminte la plic.
- in primul an am primit un pomisor, un cires. l-am plantat eu, ca la carte. a murit. in al doilea an am plantat, ca la carte, un butas de vita de vie. a murit. anul trecut am pus pe cineva sa planteze trei pomi. doi au murit.
- din tot satul, numai vita noastra de vie pare sa aiba filoxera (dupa spusele celor de la "Ce vor plantele", carora le-am trimis poze. Ei m-au sfatuit sa anunt la Directia agricola din comuna, sa ne bage in carantina. N-am gasit nici o Directie agricola pe-aici).
- un buxus, o tufa de toata frumusetea, mostenit, a murit.
- ardei, vinete, gogosari nu mai sper sa pot avea. nu mi s-au facut niciodata, nici macar in ghivece cu pamant bun.
- in primul an am avut in gradina de flori ochiul boului pitic peste tot. in al doilea an au mai inflorit vreo 5 fire. din al treilea n-a mai inflorit nici unul. nici rasadurile de ochiu-boului nu mi se mai prind afara, mor. e o alta floare pe care o iubesc maxim. anul asta nu mi-au incoltit inca semintele puse pentru rasad pe 8 martie.
- patrunjelul care crestea spontan prin curte a cam disparut si el.
- rosiile puse an de an, din diverse soiuri, bibilite ca la carte, dau rod cat sa nu le scot de tot din pamant. 
Nu mai continui, ca ideea e aceeasi. 
Cat sa mai perseverez, in conditiile in care o caruta de balegar vechi costa aici un milion jumate? Cat curaj sa am sa dau banii astia, cand nici pamantul carat de la soacra, in care ei ii cresc mandrete de plante, la mine nu da rod? Cand nici ingrasamantul organic cumparat la sac si pus in gropita fiecarui fir de leguma plantata nu a ajutat? Cand nici ingrasamantul chimic pus la flori n-a avut nici un efect? N-ar fi chiar o gaura-n cer un milion jumate, poate ca o sa-l dau, dar daca nici asa nu va merge, ce sa cred? Sa vad numai iarba in jurul meu parca nu prea imi vine.

29 de comentarii:

Maria spunea...

No, n-am mai trecut de mult prin gradini dar imi mai amintesc cate ceva
- visinul l-ai stropit inainte sa inmugureasca?
- despre pomii care nu se prind am si eu experiente multiple - nu pot intelege de ce, dar toti pomii (vreo 5) pe care i-am plantat in ilustra mea viata au murit. Asa ca eu nu mai cred in plantarea de copaci si (cu parere de rau) nici in campaniile de reimpadurire.
- mararul pe care l-ai semanat si a inflorit, a apucat sa faca flori?
- bunica avea trei tufe de leustean in gradina, insa nu le face nimic - nici nu le sapa, nici nu le punea apa si nici n-a incercat vreodata sa le mute de unde erau. Poate ca e mai sensibil decat pare.
- capsunile parca asa se manifesta - daca fac fructe multe in primul an, in urmatorul nu fac aproape deloc
- ardeii grasi iarasi sunt foarte pretentiosi si au foarte multi dusmani, la fel si vinetele. Poate incerci intr-un solar in care sa nu poate intra prea multi daunatori.
Si in ultimul rand: cum e apa cu care le uzi? Poate nu mai e buna ...
Zic si eu ca nu-s specialista. Stiu insa ca gradinaritul fara elemente chimice e foarte greu spre dezastruos. Si aproape imposibil in mijlocul unei comunitati care nu adopta aceleasi metode ca tine.
Mi-ar place insa sa-ti spun de unde sa iei macar un tehnician agricol, dar n-am nici o idee. N-aveti prin vecinataturi nici o ferma agricola unde sa ceri ajutor?

simf spunea...

imi pare rau sa te dezamagesc, dar nu numai tie ti se intampla asta :) ce-i mai jos am patit si eu si am aflat de ce:
lacramioare, toporasi, crini – pamantul prea lutos (amesteci cu nisip)
bujori – timp de viata la tufei – 3-10 ani, in functie de soi (la fel si leusteanul, 3-7 ani)
capsunii – 2-4 recolte
zmeura – la vecini e din drajonare, mai tanara, rodeste pe joarda de-un an, nu pe cele batrane (trebuie tunsa a ta)
marar – nu din seminte de plic, cel autohton se autoinsamanteaza peste tot
patrunjel – cel de radacina e „peren”, si el rezista 3-5 ani
pentru a-si reveni, pamantul are nevoie de ani buni (uneori 20), ajuta-l ana de an, pamant bun de la soacra, compost, nisip, cenusa, rumegus, balegar. si... rabdare.

cristina spunea...

Maria, visinul da, l-a stropit sotul meu, ca pe toti pomii, cum a gasit si el prin carti sau pe net. Cand nu l-a stropit n-a facut viermi :)))
Mararul a apucat si sa se usuce pe strat, nu doar sa faca seminte.
Leusteanului nu-i facusem nimic, decat cand am vazut ca da ochii peste cap, atunci m-am apucat abia sa-l resuscitez. Cat despre capsuni ... nici alea plantate de nou n-au facut mare branza. La ardei grasi si vinete renunt oricum.
Apa? E foarte dura, dar nu am dat-o la analize sa vad cum era si cum a ajuns. Vorba ta, poate nu mai e buna, ar fi o idee ...
Ferme in zona nu-s decat de cai, un hipodrom. Vecinul de gard pune chimicale la greu si ... n-o sa crezi ... continutul fosei "septice". Daca nu facea asta, cumparam de la el produsele si gara. Asa ... zic pas.
Merci de vizita, mai treci pe la mine :)

cristina spunea...

simona, apai lutos stiu ca este, o sa-l amestec si cu nisip.
bujorii, leusteanul si patrunjelul s-ar putea sa fie pe duca de batranete, zici? uite ca la asta nu m-am asteptat! :)))
zmeura am tuns-o la noi in prima toamna. anul urmator a rodit ca nebuna, apoi pas. o s-o tund iar in toamna asta.
pai si cu pamantul asta acum ... daca e nevoie de 20 de ani, s-ar putea sa nu mai apuc sa-l vad rodind ca lumea :))) desi pe la varsta aia s-ar putea ca abia sa ies la pensie ... taman bine. ii pun an de an cate ceva, iti dai seama, dar anul asta am cedat psihic :))
fain comentariul tau, merci mult.

Catrinel spunea...

Te înţeleg că te apucă năbădăile când vezi aşa ceva.
Foarte fain comentariul Simonei. Aşa am văzut şi eu de ce leuşteanul meu părea anul trecut pe ducă.

cristina spunea...

catrinel, nu-i asa? perseverez, dar sa ma bazez pe ceva, zic.
simona e o speciala, e foarte, foarte documentata in extrem de multe domenii. e de luat ca model (pentru cei tineri, ca la mine nu se mai prinde acum :) )

Dani P. spunea...

Cu zmeura are dreptate Simona, rodeste doar pe vegetatie noua. Capsunii trebuie improspatati la trei ani, cel mai bine pui in fiecare an cateva randuri noi, care vor rodi maxim in al doilea an si tot asa. Ai grija, ca si mult ingrasamant nu-i bun, mai ales direct la radacina, nu cumva de asta nu ti-au mers bine legumele. Trebuie incorporat la sapat si cu masura, ca altfel se ard radacinile fragede. Ai soare suficient pentru rosii ? Si mai trebuie tinut cont si de rotatia culturilor. Nu te necaji, toti avem parte de astfel de dezamagiri si o luam de la capat :)

bucuresteni mutati la sat spunea...

eu n-am asa de multa experienta, dar am observat ca rosiilor nu prea le place bibileala,le place sa mai fie lasate si-n pace. copilite la inceput ( desi si cele necopilite dau productie buna, incercat de mine), un pic aerisite in partea de jos a tulpinii, mulcite si udate o data pe sapt. si cam atat. ignorate total dupa toate astea.
ardeilor le place pamantul gras si sufera la caldura.
vinetele sunt in extaz in soare plin, cu conditia sa fie bine udate.
si ca sa vezi ca nu esti singura:
- mi s-au dus, nu una, ci patru tufe mari si zdravene de leustean; habar n-am de ce, mi s-a spus ca e posibil sa fie din cauza ca a fost tinut in soare plin. se pare ca-i place semiumbra.
-anul trecut tot soiul de buzau 50, peste 100 de fire, s-a dus, desi la altii, cui i-am dat rasad din ele, n-au avut nimic si au rodit ca nebunele.
- jumate din firele de ardei, peste 100, mi s-au dus anul trecut mancati de afide ( apoi au intrat gargaritele la atac si am avut ardei).
- anul asta am pierdut in jur de 70 de salate din cauza perioadei ploioase ( ceea ce nu e o paguba mare tinand cont ca am peste 1000 - fata de anul trecut cu rosiile si ardeii cand a fost naspa si s-a simtit - dar tot ma oftic).
- capsunii mi-au disparut. ori i-au mancat ratele, ori ceva fenomene paranormale :)
- anul trecut nu mi-a iesit fir de telina, morcovi, sfecla.
- anul asta o intreaga ladita pusa cu seminte de salata n-a iesit. dar am vazut cauza: mi le-au carat furnicile. nu fac glume, daca le vezi ce viteza au, te crucesti.
- am pus a doua tura de seminte de rosii pe 19 febr. au iesit sapt asta.
- pamant te-as sfatui sa iei numai din padure. da, te umpli de buruieni, dar e viu, nu ca chestiile din comert.
- incearca si pune in gradina fasole, spanac, salata ( ingrasa si lasa azot in pamant )
- smulge buruienile ( nu toate ), dar lasa-le pe loc. se usuca si se descompun. mai ajuta pamantul
- trebuie balegar an de an ( multi ani la rand, asa cum bine a spus simonica), pamantul parca zici ca-i saracit de toate din ce povestesti.
si ca sa termin, ca tare m-am lungit, am observat ca plantelor nu le place sa fie singure. cu cat sunt mai multe cu atat se simt mai bine. daca mai au si vecini buni companioni sunt de-a dreptul fericite.

Elena Valentina spunea...

Folosesti cumva un sistem de picurare? Te ajuta foarte mult sau uzi treptat doar la partea de jos a plantei si se uda numai seara si dimineata, ca altfel oparasti planta. Capsunile in cele mai bune cazuri rezista 4 ani, apoi trebuiesc mutate din lastari tineri, patrunjelul 2 ani, eu la marar arunc semintele pe loc ca sa rasara singure, zmeura trebuie taiata in fiecare an, trebuie sa ii lasi cel mult 3-4 noduri si sa ingrasi pamantul cu balegar si sa il mentii tot timpul umed. Cel mai bine or sa te ajute cartile. Cauta carti despre ingrijirea pomilor si a legumelor si mai exista carti despre boli si daunatori. Cauta un magazin agricol la care sa te poti duce cu planta cand ai o problema, un fel de doctor biologic. Tatal meu se duce mereu cu partea bolnava de la planta la "doctor". Pamantul trebuie ingrasat din toamna cu balegar uscat, nu umed ca omoara plantele, arat pamantul si lasat sa se odihneasca pana in primavara. Rosiile se fac numai in solar pentru ca se maneaza de la ploaie. In carti o sa gasesti si distanta dintre plante. O plantare prea deasa nu lasa planta sa respire. Exista fertilizatori penru plante, azot, complex, etc. La ardei, vinete, rosii, varza, folosesti un furtun de picurare cu distanta dintre gauri de 40 de cm si pune planta foarte aproape de gaura de picurare, dar nu chiar langa ea. Succes!

simf spunea...

@cristina - pai macar la nivel de teorie sa fiu partial pregatita, ca la capitolul practica sunt defecta rau :))
(model? a, da, pentru "asa nu") :)

cristina spunea...

Dani, cu soarele nu stiu ce sa zic, este pe ele pana pe la ora 1, 2, apoi mai vine ceva dupa ora 5. Eu zic ca ar fi, dar nu e grozav de mult, adica nu e toata ziua. De rotit le-am tot rotit, desi pe 9 metri patrati cam cat poti jongla? Intr-un an pe stanga, in altul pe dreapta :)
Cat despre capsuni, am de gand sa fac si pentru ele ceva gen strat inaltat, ca acum sunt cam rasfirate.
Parca mi-a mai venit inima la loc cu sfaturile voastre ...

cristina spunea...

Iuliana, m-am crucit! Daca si la tine ...
Apai pamantul meu mi se pare ca e asa: un strat subtiiiire, dupa care, dedesubt, un gol, un maaaare hau, in care se duc toate substantele nutritive la prima ploaie. Niciodata n-a stagnat apa la mine-n curte mai mult de un sfert de ora, la ploi din alea gen furtuna, cand cad cantitati imense intr-un minut.
Furnicile, zici? Anul trecut am cam avut in stratul inaltat, ce-i drept ... Sa-mi fi furat ele semintele?? Doaaaamne, iarta-ma ...

cristina spunea...

Elena, anul trecut am pus sistem de udare prin picurare, da. Distanta dintre rosii o fac relaxata, cat sa nu se atinga una de alta. Barem alea din ghivece nici vorba sa se atinga, aveau un ghiveci intreg numai pentru ele. Alea au facut doar cate 2 rosii.
Mersul la doctor l-am practicat si noi la pomi, dar se scapa greu de monilioza la meri si pruni. La visin incercam cu stropiri mai timpurii ...

cristina spunea...

simona, daca si tu esti la "asa nu", mie ce categorie-mi mai ramane??? :)))
nu fi egoista, lasa-ma si pe mine sa fiu un fel de model :)

simf spunea...

eu nu sunt adepta aratului – mai repede intorsul cu furca in primavara. rosiile se fac in camp fara probleme, intra pe rod mai tarziu, sunt expuse grindinii, dar tot se fac. iar tu, modeulule:), fa experiente, vezi caror plante le merge bine la tine, pana la urma important e sa ai tu recoltele tale, nu-i musai sa fie vinete sau salata, smochine sau struguri de stafide. ce produci tu oricum e cel mai frumos si mai gustos din lume.

cristina spunea...

a, sigur ca da, nu-i vorba, rosiile produse de mine au fost cele mai bune. ideea e ca as vrea sa mi se mai faca, nu an de an sa am recolte tot mai mici (sau zero, ca la ceapa, care ziceam eu ca se face cel mai bine la mine :))) )

Anonim spunea...

Eu nu prea sunt in masura sa dau sfaturi de gradinareala la sol :) insa daca as fi in locul tau as incerca sa cultiv in straturi inaltate, unde ai controlul absolut asupra genului de sol, sau in ghivece sau ladite. Majoritatea plantelor, chiar si unii pomi pot fi cultivati asa. Normal ca nu o sa ai recolte de impartit pe la vecini, insa te asigur ca este o varianta viabila de a cultiva cand solul din gradina este impotriva ta. Mai ai si avantajul ca nu ai de sapat si de stat cu susul in jos. Vor fi ceva costuri la inceput, straturile inaltat n urasar singure, insa pentru a rezolva in prima faza problema lor poti incerca straturile lasagna.

cristina spunea...

green, asta a fost si motivul pentru care mi-am facut acel prim strat inaltat, in care nu mi-a crescut nimic. s-ar putea ca furnicile sa-mi fi furat toate semintele.
in ghivece ... cate 2 rosii/buc.
straturi lasagna n-am incercat inca, dar ramane ultima varianta netestata inca, varianta de avarie.
acuma ... asta este, poate cand voi iesi la pensie si voi bibili plantele s-or invrednici si ele sa faca rod.
oricum, fata de cand am scris articolul, m-am mai calmat.

Anonim spunea...

Pai si cu straturile inaltate e o chichita :) pui folie agrotextil pe fund, umplii cu compost bun nu cu pamant de gradina si de preferat plantezi rasaduri nu pui seminte :)

Iulia spunea...

Hop si eu sa-mi dau cu parerea! Cum spunea si Simona, se intampla si la altii. La noi nici gazonul nu se prinde. Tot pamantul din gradina provine de la pivnita pe care si-a sapat-o vechiul proprietar. Nu a dus nicaieri pamantul, ci l-a depozitat in curtea din spate. Cu moloz, pietre, caramizi... Nu se poate povesti! Ani de zile, pe vremea cand nu ma interesa legumicultura, m-am chinuit cu gazonul. In fiecare an trebuie sa pun seminte noi, pe care trebuie sa le acopar cu pamant, altfel mi le mananca vrabiile. Se umple in schimb de muschi, iar acesta imi sufoca firele de iarba. Daca nu curatam la maximum trei ani curtea de muschi, riscam sa nu mai avem deloc iarba. Pamantul e lutos. Cea mai nasoala alternativa. Omoara tot ce pui direct in el. Din cauza asta pentru toate cele pe care le am in gradina sap santuri, gropi etc. pe care le umplu cu pamant cumparat, cu pamant adus de la tara... la fel ca tine. Fac singura compost si imi iese bine de tot. Am cumparat rame si le-am pus in lada si totul merge de minune. Dar trebuie sa treaca 2 ani pentru ca sa fie bine fermentat. Anul asta folosim ce-am aruncat la compostiera in 2012. Cumpar balegar de cal si de vaca uscat si facut pelete... Ma chinui. Unele ies, altele nu vor nici in ruptul capului. Marar, de exemplu. Leustean, menta. Nu vor! Ce sa le fac? M-am resemnat. Altele sunt prea pretentioase si vor si mult soare, iar eu nu am sa le dau... Trebuie sa invatam din greseli si experienta se va acumula cu timpul. Rosiile trebuie copilite si frunzele rupte de jos in sus FARA MILA pe masura ce rodesc. Altfel planta se consuma inutil in frunze si nu va rodi. La noi, in Bucuresti, nu sunt insecte care sa polenizeze. In primul an credeam ca toate florile rosiilor vor face fructe. Am constatat cu stupoare ca nu era asa. Acum ma plimb dimineata printre randuri la 2-3 zile si iau fiecare floare intre degete si o frec usurel, ca sa n-o deranjez prea tare si sa le vezi ce rodesc, mama-mama! La fel si la ardei, si la castraveti sau dovelcei (mai ales la dovlecei si la castraveti, unde florile sunt de doua feluri si trebuie ajutate sa se imperecheze). Si atentie la apa! Poate ca e ceva cu apa. Poate n-ar strica niste butoaie cu apa de ploaie prevazute cu robinet in partea de jos si cu furtun.

Elena Valentina spunea...

P.S.: Zmeurei ii place mai mult la umbra. Simona Fusaru, locuiesti aproape de Bucuresti, ca la noi in Capitala si prin jurul ei, poluarea e la cote maxime?

Maria spunea...

He-he, Iulia, al meu sot le polenizeaza cu o pensula de pictat :))

cristina spunea...

iulia, tu erai un exemplu pentru mine, n-am stiut ca ai un pamant asa de prost. acum inteleg de ce toata acea stradanie a ta cu ladite si ghivece, eu credeam ca doar din lipsa de spatiu. Dupa tine m-am luat cand am incercat si eu cu ghivecele, dar undeva, ceva am gresit. Oricum, sa perseverez, zic.

Elena, poluare e peste tot, n-avem ce sa-i facem, dar la mine nu poluarea e cauza, cred. Pamantul si probabil apa. Cat despre zmeura, a mea e mai la umbra decat cea de dupa gard, care rodeste, dar se pare ca e varsta de vina, a mea e batrana, cea de peste gard e tinerica.

simf spunea...

@Elena Valentina - da, aproape, la 110 km :)

Elena Valentina spunea...

110 km nu e chiar aproape, aproape inseamna sub 25 de km.

Mihaela spunea...

Este normal ca fructele sa faca viermi, mai ales in cazul cireselor si visinelor cand sunt foarte bine coapte, au viermi. Iar cu gradina trebuie sa ai multa rabdare, cand ceva nu iti iese cum te asteptai , sa cauti motivele:poate nu ai plantat in locul potrivit, o planta iubitoare de soare daca ai pus-o la umbra, nu va trai mult timp.Sau...cosmosul este floare perena?Sau o fi anuala ?Nu cunosc floarea, am avut si noi candva...demult si a disparut. Sa ai un an mai bun in gradina!

Gabriela spunea...

Cristina, la acest articol voi reveni mai tarziu cu comentarii.

Andrea Isfan spunea...

Ardeii, vinetele, dar si rosiile prefera apa calduta/statuta. Udate direct cu furtunul din fantana nu prea fac rod. Eu mai pun si niste urzici in butoi. Pute dupa ce fermenteaza dar e si ingrasamant si medicament

cristina spunea...

Andreea, cu macerat de urzici le-am dat si eu in ultimii 2 ani. Mai mult, mi-am cultivat urzici in gradina, ca sa am. De udat anul trecut le-am udat cu furtun cu udare prin picatura. anul asta o sa aplic metoda bidon de plastic.
merci pentru vizita.