duminică, 4 mai 2014

Cateva flori de anul asta

Cand ne-am intors din vacanta de Pasti, am oprit intr-o padure de langa sat, unde vazusem eu cu cateva zile inainte o floare. Am un ochi "format" pe buruienile frumoase (am mai adus una in 2011, care iese cuminte an de an), asa ca de data asta n-am mai ezitat, am oprit si am luat-o, nu fara dificultate, caci floarea era inalta aproape cat mine.
 Are o radacina pivotanta si destul de ramificata, asa ca a pierdut o parte din ea, caci n-am putut s-o scoatem cu tot cu pamant, cum as fi vrut. Am transplantat-o in gradina intr-un loc sub visin, la umbra, ca s-i creem conditii cat de cat similare cu cele din padure. Nu stiu daca s-a prins foarte bine (dupa o saptamana inca e vie), daca e perena, dar e frumoasa foc:
 
Intr-o alta categorie de flori - cele din ghiveci - stau anul asta la loc de cinste muscatele. Nu le-am iubit in mod special, dar am avut acum doi ani un plic de seminte si ce sa crezi, au iesit! Anul asta au si inflorit, in vreo 4 culori si mi-au bucurat privirea multa vreme. In aceasta minivacanta m-am ocupat sa le schimb pamantul si sa le creez conditii mai bune. Din cauza asta, le-am rupt florile, ca sa aiba o readaptare mai usoara. Pe flori le-am pus intr-o vaza si acum imi stau alaturi, pe masuta:
Au alaturi o begonie primita de 8 Martie, careia se pare ca ii prieste langa calorifer.
Dintre muscate cel mai tare ma distreaza pistruiata asta:
 
 Asta, desi acum e cam dusa, are o cloare foarte aprinsa si teribil de decorativa:
 Iar asta este un "somon" intens, pe care aparatul nu reuseste sa-l prinda cum e in realitate:
Mai am si un rosu aprins ca focul, care insa acum era scuturat si inca doua fire mai plapande, pe care ma chinui de anul trecut sa le salvez si unca nu au facut flori.

21 de comentarii:

Anonim spunea...

Floarea din padure e banutul lui Iuda. Este bianuala, exemplarul din fotografii e in al dolea an. daca o plantati repede si face pastai (banuti)veti avea si seminte. Planta se prinde greu, insa odata prinsa, se autoinsamanteaza. Daca mai aveti drum prin padure, cautati pui (orientati-va dupa forma frunzelor), luati-i cu tot cu pamant, plantati-i in gradina si la anu' va inflori.
Am pus si eu, nu demult, o fotografie close-up pe blog:
http://nelucraciun.wordpress.com/2014/04/25/astazi-in-gradina-mea-de-la-oras/
Succes!

cristina spunea...

Nelu, multumesc pentru sfatul cu banutul. O sa ma duc special pe acolo, sa iau un puiut cu tot cu pamant, caci exemplarul meu nu cred ca va mai face pastai.
M-am uitat in gradina ta, stadiul de dezvoltare e mult mai avansat decat la mine.
Te mai astept pe aici!

Anonim spunea...

daca nu reusest iti trimit eu un kg de seminte :)

cristina spunea...

green, e bine de stiut ca tu ai, dar de unde ai atatea?

Anonim spunea...

la mama in gradina e plin in fiecare an si le lasa sa faca "banuti" arata tare bine in vaza uscate :)

Mihaela Dămăceanu spunea...

Am luat şi eu de la mama altoi de muşcate şi i-am pus direct în pământ că mi-au spus că se prind foarte uşor. Nici eu nu mă înnebuneam după ele, cu ani în urmă, dar de când le admir în grădina mamei şi a mătuşii mele, mi-am schimbat părerea. Sunt decorative şi nepretenţioase, sper să văd şi ma mine flori la fel de frumose ca ale voastre. Pestriţa este deosebită, nu am mai văzut aşa, dar toate sunt frumoase. Iar bănuţul acela chiar mai merită încă un drum. Nu m-aş fi gândit că o floare din pădure să fie aşa de frumoasă şi să meargă şi printre răsfăţatele grădinilor.

Elisa spunea...

O Doamne, la mine este plin prin curte, se numeste lunaria si se ramifica frumos daca e cate-un fir pe ici pe colo. Cand banutii sunt uscati si semintele coapte le iau si desfac foile intre care se afla semintele ( la mijloc ramane o foita argintie de efect) si le scutur peste tot apoi fac un buchet pentru interior, un buchet argintiu de flori uscate .
Sigur ca si ale tale, Cristina, vor face seminte.

cristina spunea...

Apai daca ziceti asa, inseamna ca am facut o mare achizitie! Da Doamne sa se prinda!

Dani P. spunea...

Da, da, e o lunaria si nu vad de ce n-ar face seminte la tine in gradina. O sa faci niste aranjamente splendide la toamna cu ea :) Dintre muscate si mie imi place pistruiata.

cristina spunea...

Dani, da, pistruiata e interesanta, dar sa stii ca nu e la fel de decorativa ca aia ciclam.
Pai lunaria nu stiu daca s-a prins chiar bine, ca are ramuri care nu par chiar vesele, de aia am zis ca poate nu va face seminte. Dar fac eu rost de ea pana la urma, cumva.

Gabriela spunea...

Stii ce se spune despre buruieni; sunt plante care apar unde nu este nevoie de ele. Gradinarul va stabili ceea ce vrea si ii place, iar achizitia ta este senzationala!
(Dintre muscate, mie imi place in special cea de culoare somon - am o slabiciune pentru nuanta aceasta).

cristina spunea...

Gabriela, chiar ma gandeam - daca e o planta atat de frumoasa, de ce sa fie buruiana? Pentru ca am gasit-o in padure? E floare de padure, nu buruiana :))

Anonim spunea...

Se numeste flox floarea, iese singura in gradina an dupa an, trebuie taiate cele uscate si are o mare varietate de culori. Maria

cristina spunea...

Maria, nu e asta phlox-ul, asta e chiar cum au zis cei de dinainte, banutul lui Iuda. Phlox-ul are altfel de frunze.
Multumesc de vizita.

Mihaela spunea...

Foarte frumoasa floarea :).Eu nu am remarcat-o inca, nici nu stiam de ea, insa merita, cu atat mai mult cu cat salbatica fiind este perfect adaptata conditiilor de la noi si nepretentioasa.

cristina spunea...

Mihaela, imi doresc sa fie nepretentioasa :)
Pana una alta, am fost la padure si am luat si ceilalti pui, caci desi cea initiala a facut banutii aceia, nu sunt convinsa ca e prinsa bine.

ghemulet spunea...

Si eu am muscate muulte...si o begonie(rosie) tot primita in martie...Muscatele imi plac in mod deosebit pentru ca nu sunt pretentioase si rezista tot timpul...infloresc tot timpul...AM multe..in felurite culori..terasa este plina de muscate...si se si pot reproduce foarte usor...Si daca nu ii rupeai floarea..tot nu avea nicio problema in a se readapta...Daca vrei sa le inmultesti...rupe puiul si baga-i usor in tulpina un bob de grau..apoi baga-l in pamant...se va prinde negresit ;)

cristina spunea...

Ghemulet, mercic de pont si de vizita! sa pui poze cu ale tale :)

CCristinaC spunea...

Si mie imi plac muscatele, tot pentru ca mi se par nepretentioase. Visez sa fac la curte o alee cu muscate din cele mari si rosii, cum aveaa bunica. Deocamdata visez...
Sa te bucuri de toate floricelele tale!

cristina spunea...

Cristina, alee cu muscatele puse direct in pamant?

irenadaiana spunea...

dada , sigur , vor creste frumoase si viguroase iar la toamna le vei transplanta la loc in ghiveci si vor trece peste iarna mult mai bine si mai usor.