luni, 26 mai 2014

Un fleac, ne-au ciuruit

Acum doi ani, cam asa ca in titlu imi incepeam postarea asta. Acolo ma plangeam de tantari si de oficialitati. Aici ma plang de tantari, de oficialitati si de ceva neidentificat. Sa le luam pe rand:
- tantarii isi fac de cap anul asta, la fel ca in 2012, cand nimeni n-a stropit cu nimic impotriva lor. Sfaturile din postarea anterioara n-au fost testate toate. Otetul nu merge. Atunci intelesesem ca n-a stropit nimeni cu nimic din cauza ca n-au vrut sa tulbure albinele, anul asta cred ca n-au vrut sa tulbure ... si anume:
- oficialitatile, care cred ca au avut nevoie de banii aia pentru europarlamentare. Ma limitez la atat despre astia, dar ...
- vreau sa pot sta si eu afara sa mai ud o rosie, sa mai crosetez in aer liber, sa ma bucur ca am curte si inca se mai poate sta in ea, ca la ce calduri se anunta, in curand n-o sa mai pot sta nicaieri fara aer conditionat. Cer prea mult? Da, in Romania orice ti s-ar cuveni ca cetatean e prea mult, orice.

Acum, ca sa justific pluralul din titlu, caci nu ma refeream numai la noi, cetatenii, o sa las pozele sa vorbeasca de la sine, cu precizarea ca am pozat numai fasolea, caci la ea e mai vizibil, dar fenomenul i s-a intamplat si vitei de vie, si trifoiului, si altor plante care nu-mi vin acum in minte:
Craitele cumparate in ghiveci, una galbena, una portocalie si una rosie, dupa ce au stat cateva saptamani afara intr-un loc, au avut o soarta crunta:
Leusteanul:
Si o rosie (cred ca asta a fost, era la granita dintre fasole si rosii:
Oricum rosiile chiar daca au scapat de ciuruitori, n-au scapat de arderea frunzelor si de ingalbenirea lor:
O nalba, pe care o cresc de doi ani dintr-o samanta adusa de la soacra mea (e bianuala, in 2013 am facut rasad si am plantat-o afara, anul asta ar  fi trebuit sa infloreasca), a binevoit sa se umple pe frunze de ceva si acum e aproape cheala. Frunza e pozata "fata-verso":

Mai stiti begonia din postarea anterioara? Am scos-o afara, la umbra si in doua zile s-a facut asa:
 
Stratul inaltat pe care anul trecut nu mi-a iesit nimic se prezinta anul asta pe jumatate mai bine:
Si, dupa toate relele astea, am si ceva bun de aratat: cimbrul si cimbrisorul cumparate de la plant-shop in 2012 (cred):
Cimbrisorul mai de aproape:
 
Stiind ca e invaziv si acoperitor de sol, l-am pus pe un strat unde imi creste acea porcarie de planta taratoare si acaparatoare a tot solului, in speranta ca va fi rapusa. Stie cineva ce e porcaria si cum pot scapa de ea? Plantele astea invazive sunt oare utile la pastrarea umiditatii, sau mananca tot din pamant si sufoca plantele utile?

Apoi, intr-un ghiveci cu pamant bun bun bun, unde imi cultiv eu plantele la care tin foarte tare, a aparut un alien si nu-mi amintesc sa-l fi pus eu acolo, nu stiu sa-l identific, dar nici nu ma indur sa-l scot ca  daca o fi ceva cumparat de mine si roza-scleroza cum sunt, am uitat ce-am luat? Stie cineva ce poate fi mandra asta?
Vreti sa vedeti cine-i acolo, ascuns printre frunzele misterioasei mandre? E un maimutz, care va saluta cu mana la cusma, multumindu-va ca ati avut rabdare pana aici si ca imi veti spune, daca stiti, ce-s misterioasele alea:


20 de comentarii:

simf spunea...

antitantari eu am luat bete mari, de gradina, cu lemon grass si citronela, merge si cu lampa de aromoterapie si ulei de citronela, dar trebuie sa fie relativ aproape de tine – merge de ex pe masa in foisor (dar noi nu prea avem tantari, sunt nucii, cresonul si plantele aromatice bariere; si nici apa statatoare nu avem). ciuruiala e de la diverse insecte, eu mi-am facut un obicei sa stropesc plantele cu ce-mi pica in mana, de la ceai de usturoi, ardei iute, urzica, pelin, tutun, la combinatie alcool-sapun de casa-apa. cel mai mult imi place solutia cu sapun, se ingrasa afidele cam de 3-4 ori si apoi le dau jos cu jetul de apa de la furtun, am de-a dreptul o placere sadica. vad ca si tu ai pamantul precum caramida, trebuie sparta musai crusta si mulcit la greu (in rasadnita eu sparg crusta/sap cu o furculita, acolo n-am cum sa mulcesc). si rosiile mele sunt galben ciroza (cred ca de la frig si apa multa), le mai astept o saptamana, daca nu-si revin cumpar rasaduri din piata. planta aia ciudata invaziva o stropesc pe frunze cu otet – cand e soarele sus, otetul un pic caldut, dar protejez cu carton plantele bune. in 4-5 zile se ingalbeneste si moare – e ticaloasa rau, sufoca tot -, iar avantajul e ca nu mai da din radacina. In ultima poza, in prim plan e oxalis stricta – trifoiasul cu flori galbene. si el e invaziv, cam sufoca, ar fi bine sa incerci sa scapi de ele din zonele cultivate. e util si arata bine pe zonele de verde de pe langa alei, unde nu mai plantezi altceva.
hai c-am scris cat de-o proza:)

Catrinel spunea...

Mai, dar ghinion mai ai tu cu plantutele... :(
Chestia aceea de la leustean smulge-o repede caci este un arbust nasol. Daca nu ii smulgi radacina creste mereu si mereu. Ai grija ca atunci cand il rupi pute. Am uitat cum il cheama. Am avut si eu unul la poarta ce m-a chinuit.
Cu buruiana aceea de la cimbru ma lupt si eu. Eu reusesc sa o tin in frau smulgand-o constant, dar eu am o palma de gradinuta, la propriu. :)
Imi pare tare rau ca nu stiu sa vin cu sfaturi pertinente, dar sper sa fie cineva pe aici mai priceput ca mine. Te pup!

cristina spunea...

Simona, o sa incerc cu otet, sper sa mearga, ca in gradina de flori din fata am o alta planta invaziva, n-am mai pus-o si pe aia, care anul asta a acoperit absolut tot, tot. Ma intrebam cum sa scap de ea altfel decat tot smulgand-o fara nici un spor.
Pamantul e precum caramida IN CIUDA faptului ca a fost mulcit an de an, ingrasat, bibilit. Ceea ce vezi tu in stratul inaltat e pamant din ala pe care soacra mea in sapa cu un deget. La mine nici cu dalta si ciocanul nu reusesc sa-l sparg uneori. Anul asta l-a udat numai si numai ploaia, ca am banuit ca ar putea fi de vina apa din putz dar se vede ca nu, e ... cu totul altceva si nu stiu ce. Sa vezi ce surpriza am avut la rosii, dupa patru, cinci zile de la sadirea rasadurilor, cand amestecul cu turba, nisip, compost, pamant de padure, coaja de ou pe care l-am pus in groapa de plantare era BETON. Nu mai stiu cum sa procedez, caci am senzatia ca orice demers de-al meu e sabotat de un factor pe care nu-l identific. Cat despre fasole, nici n-am apucat s-o vad iesita ca era deja mancata, era tardiv sa mai stropesc, nu mai recueram nimic. Pana una alta, acum vad ca au dat frunze noi pe care sper sa nu le mai manance nimic.
Catrinel, asa m-am necajit si eu cand am vazut ca orice as face, e ceva care imi strica planurile mereu. Bine ca mi-ai zis de arbustul ala, cred ca stiu acum despre ce vorbesti, neaparat ma duc sa-l smulg azi. Uite, a zis Simona sa dam cu otet pentru buruiana aia, eu o sa incerc de azi. Va arat si voua rezultatele apoi.

simf spunea...

otetul e erbicidul meu, dar trebuie sa stropesti pe frunzele deja maricute, pe soare, sa aiba planta timp sa-l proceseze. stiu, sunt sadica, o omor cu cruzime :)

Iulia spunea...

Da, porcaria aia din leustean trebuie sa dispara cat mai repede. E deja cam mare si cred ca are niste radacini pe care nu le vei putea smulge ca lumea, iar din ele vor creste iar si iar si iar aceleasi tulpini urat mirositoare. Daca o lasi se face copac in toata regula si vei avea mereu de furca cu el.

Catrinel spunea...

Mi-am adus aminte... la arbust batranele de pe aici ii zic "otetar",dar nu stiu daca aceasta chiar ii e denumirea.
Multumesc Simona pentru ponturi!

Vasi Dubreu spunea...

Cristina, mulceste solul cat poti mai bine, nu conteaza cu ce, hartie tocata si fan, iarba tocata sau pur si simplu frunze de buruieni, papadie..orice, scoarta de copac gasita prin padure sau orice degradabil iti trece prin cap, in asa fel incat sa nu vezi solul in fata ochilor. Il ascunzi pur si simplu si continui toata vara pentru ca mulciul de descompune si se face mic. Te rog eu, bine?

Dani P. spunea...

Rupe frunzele bolnave si uda bine la radacina. E uscat tare pamantul tau si plantele sufera nu numai din lipsa de apa, trebuie sa le aerisesti nitel si pamantul la radacina. Si la mine incepe sa arate cam ca la tine, acum ca a inceput vara, dar ma concentrez la legume si las florile sa-si faca de cap, le ud la trei zile si le sap cand apuc.
Rosiile zic sa le inlocuiesti cu rasad nou, poate le merge mei bine si ai recolta frumoasa la sfarsitul verii.
Fasolea pare mancata de insecte, solutia e sa stropesti cu apa cu sapun, cum zice Simona, sau cu ceai de ardei iute si usturoi.
Eu as incerca sa cultiv masare sau alte plante care imbunatatesc pamantul, chiar trifoi, macar sa arate bine gradina.

cristina spunea...

Simona, sadica cu intentii bune :))
Iulia, azi o scot!
Vasi, am mulcit an de an :((( Am pus toate crengile tocate cu tocatorul, toata iarba cosita, am pus zat de cafea, hartii, de toate! Mai pun si anul asta, nu zic nu, dar ... :(
Dani, pana anul asta n-a iesit nici un fir de mazare. Anul asta mi-au iesit cateva fire in stratul inaltat si in niste ghivece. Trifoi am printre pomi, dar si acolo e pamantul la fel.

Am un sol, sa ma ... plimb pe el. Am sa fac un filmulet sa va arat cata apa pot sa totn in el fara sa se "umple". N-a trecut mult de cand ne-a plouat a inundatie, iar acum solul meu e deja secat :((((

Unknown spunea...

Pamantul arata asa de la ploile care au cazut direct pe el si au format o crusta la suprafata, probabil ca si solul este destul de saracacios, si eu zic ca ar fi bine sa mulcesti, scapi si de buruieni si mentii si solul mai afanat pentru ca nu-l mai batatoreste ploaia si incearca o data la doua saptamani sa ingrasi cu dejectii de pasare bine fermentate. Eu am fost la camp si am luat pamant negru si am pus intr-un strat inaltat in care pusesem initial pamantul scos de cineva dintr-o groapa(hazna) si care arata cam ca asta al tau. Nu stiu inca cum se comporta dar la primul drum vreau sa completez cu ceva compost si sa mulcesc.

cristina spunea...

Reli, o sa mulcesc negresit!

Maria spunea...

in caz ca ai incercat tot si nu ai avut succes poti incerca sa mai stropesti plantutele alea mancate si cu ceai de tutun
bafta!

cristina spunea...

Maria, n-am incercat inca tot, am dat numai cu macerat de urzica, o sa dau si cu ceai de usturoi si cam atat, ca de exemplu leusteanul as vrea sa-l mai pot consuma, chiar si gaurit asa. De tutun nu stiu de unde sa fac rost, iar daca e vorba de tigari, eu pe ele nu mai pun mana de trei ani, ar fi cam ciudat acuma sa le dau de fumat la ganganii :))) glumesc, desigur.
Multzam de vizita! :)

Anonim spunea...

In primele fotografii, e cat se poate de clar. Sunt limacsii, mai precis puii lor care au eclozat de ceva vreme si prin iunie sunt numai buni de prasila. Sa te tii la toamna, cu a doua generatie.
Nu vreau sa sperii pe nimeni, insa in aceasta problema sunt Stan patitul. Am scris pe blogul meu doua articole pe aceasta tema, care sunt cele mai citite din toate.
Precizez ca nici o metoda nu duce la eradicarea fenomenului, trebuie aplicate mai multe simultan.
Cititi, daca doriti, articolele, cautati melci pe blogul meu si le gasiti.
Intre timp am mai evoluat cu cautarile. O metoda, cea mai buna gasita pana acum, e utilizarea unor granule albastre cu continut de metaldehida. Sunt doua marci pe piata, una e Optimol, cealalta nu mai stiu cum ii zice. Desi produsa prin chimia de sinteza, metaldehida neutilizata de melci se descompune in compusi inofensivi, cum ar fi apa si, parca, bioxidul de carbon. Deci e buna pentru gradinile organice. Chiar astazi am mai cumparat o jumatate de kg (=25 lei) pentru ca la toamna nu as vrea sa mai patesc ce am patit anu' trecut.
Nu sunt insecte, gaze, ci limacsi micuti, pui, care acum au cativa mm.
Spor la curatenie!

cristina spunea...

nelu, multumesc de vizita si chiar acum ma duc sa caut pe blogul tau.

mihaela spunea...

Arborele ala se numeste cenusar sau otetar fals, i se mai spune si arborele puturos, e lejer toxic si se inmulteste repede, el are saracul si parti bune dar nu stiu daca merita sa il lasi sa te invadeze :)

cristina spunea...

mihaela, l-am scos cu tot cu radacina in ziua aia. avea si un pui langa el, l-am scos si pe ala. sper sa nu-mi mai apara.

martamag spunea...

Văd că ai primit multe sfaturi, eu nu sînt pricepută aşa că am revenit mereu la această postare şi mereu îmi venea să plîng...O grădină te solicită în întregime, dar dacă alţii pot...Asta este ceea ce-mi spun în situaţii dificile: dacă ceilalţi pot, trebuie să pot şi eu! Spor la grădinărit!

cristina spunea...

marta, asa este, daca altii pot ...
de fapt, eu nu de asta as vrea sa pot, ci pentru ca mi-e drag sa fac gradinarit. dar daca an de an intampin dificultati parca din ce in ce mai mari, nu stiu cat o sa mai rezist sa muncesc asa, parca in zadar. sigur, experienta se capata in timp, dar trebuie sa mai vad si rezultate, nu doar munca. pana una-alta, mai fac gradinarit numai ca sa nu las curtea in paragina, cum mi-ar veni. chimicale n-are rost sa aplic, ca ar insemna ca-mi fur singura caciula. si-asa de la magazin cumpar legume cu chimicale, ce rost are sa mi le si produc singura?
si uite-asa,fara chimicale si cu un pamant foarte prost, cu o apa in putz foarte dura, ma chinui eu sa fac legume. poate candva o sa mi se amelioreze si solul, o sa scap pe cale naturala si de limacsi (se pare ca astia au fost vinovati de dezastru) si de alte daunatoare si o sa mi se faca productia pe masura sufletului pe care il pun. :))

Elena Valentina spunea...

Off,numai probleme ai cu gradina ta. Ceva lucruri bune nu auzim? Nu ai cumva vreun vecin cu vreo vaca ca sa iti "imprumute" niste balegar, dar sa fie uscat ca ala "verde" omoara plantele? Daca incepi sa ai iarba grasa prin gradina ta, inseamna ca solul a devenit fertil.
P.S.: Stie cineva prin Bucuresti, un loc de unde pot cumpara etamina?