miercuri, 4 iunie 2014

Flori 2014

Intr-o zi, inainte sa inceapa ploaia, am dat iama printre flori si le-am facut poze. Iata-le, pe cele care ies si cresc in gradina mea, fara prea multe fitze si figuri. Fara prea multe, dar nu complet fara, da?
 O splendoare albastra, nemtisorul (Delphinium) cumparata de la plant-shop.ro acum doi ani. Are o culoare fascinanta, pe care aparatul meu o reda doar in parte.
Scabiosa japonica, tot de pe net cumparata. Mi-e draga si ea, cu toate ca nu e atat de spectaculoasa.

La trandafirii rosii imi pare rau ca nu reusesc sa prind catifelarea, petala le e spectaculoasa.
Garofitele chinezesti, mult mai putin variate decat acum doi ani. Oricum, o sa pun seminte an de an.

Gura-leului, care de asemenea mi-e draga pentru multitudinea de culori in care iese si pentru ca nu e pretentioasa.
Si amarata de hortensie, careia anul asta i s-au facut frunzele aproape albe, a facut o floare mica-mica si e cam lesinata.
Imi cer scuze pentru lungimea postarii, dar alta nu mai fac anul asta despre flori, caci nu mai astept nimic deosebit. Poate doar gladiolele, mai la toamna.
UPDATE: in 2016 n-au mai aparut: Delphinium, Scabiosa japonica, garofitele chinezesti, gura leului.

18 comentarii:

martamag spunea...

Wow! Ai gura-leului! Ce fain! Eu nu cred că am avut decît o dată...Îmi place mult!

Dani P. spunea...

La faza asta nemtisorul batut e campion. Arata de milioane si crede-ma, ca m-as teleporta in gradina ta ca sa-l pozez :) Pe locul doi e gura leului rosie :) Si de ce sa nu ne mai pui poze cu florile tale ? Exerseaza-ti mana fotografiind trandafirul rosu :)

Ella spunea...

Ce multe flori frumoase ai, norocoaso!
Gura Leului e preferata mea. Si garofitele sunt asa de frumoase! Maine imi pozez si eu florile din geam :D
By the way, muscata mea, aia cu care m-am laudat mereu (poate pt ca era singura floare din casa), a crescut inalta cat casa, dar de inflorit, n-a mai inflorit de muuult. Oare ce are? Sau ce n-are? Stii cumva?
te pup!

simf spunea...

am pus garofite chinezesti o singura data si cresc ca nebunele si unde nu ma astept. gura leului si eu am zis ca voi pune an de an pana se face o tufa rezonabila - dar nu mai cumpar seminte, strang de la plantele mele. trandafirilor e greu sa le prinzi culoarea reala, dar sunt incredibil de frumosi. plante perene care nu cer deloc ingrijire (nici macar plivire, mulcire): gentiana, astilbe, heuchera, caldaruse, cerastium, ierburile decorative, hepatica, primule, sedum, hosta, tradescantia, phisostegia, crini, tufanele. din cele anuale - regina noptii, zorele, galbenele. pe probate :) (le gasesti fie la plant-shop, fie la anthesis)

greenzonelife spunea...

Foarte frumoase florile tale, si ce de gura leului, atat de colorata :)

cristina spunea...

Marta, am gura-leului fara sa fi facut mare lucru, cred ca doar am pus la inceput niste seminte. Iese singura an de an si cred ca se corceste, caci apare in culori surprinzatoare.

Dani, nemtisorul este absolut incredibil, intr-adevar. Eu tin minte ca am cumparat un mix de culori, dar numai asta albastru a mai iesit si nici ca-mi pare rau, poate numai dupa unul roz ... Cat despre exersat pozele, parca le scot din ce in ce mai proaste, nu stiu de ce.

Ella, s-ar putea sa fie batranica? Nu ma pricep prea mult la flori, dar stiu ca atunci cand au multe frunze, nu mai au energie sa faca si flori. Poate s-o mai scurtezi, iar varful sa-l pui in alt pamant. Cumpara-i si ceva ingrasamant din ala sub forma de bastonase, de la supermarket, ca muscatele nu-i musai sa fie bio.

Simona, mie nu-mi mai ies garofitele nici insamantate asa cum mi-au iesit in primul an. A fost o samanta buna atunci, dar ce-am adunat ulterior de la ele n-a mai fost asa prolific. Sincer, eu dupa trandafirii mei nu ma prea omor, dar sunt buni ca nu cer prea mult. heuchera si hosta mi-am luat, special pt umbra, sunt multumita de ele, desi ar putea sa fie si mai bine. caldarusele nici de frica nu vor la mine. crini si tufanele am si le merge asa si-asa, regina noptii am avut si s-a pierdut (nici din samanta noua nu mai vrea), zorelele cand si cand, galbenelele era cat pe ce sa le pierd si pe ele. de la plant-shop si anthesis am luat mai multe perene, mi s-au prins aproape toate, dar nu-s asa spectaculoase cat sa merite sa ma laud cu ele. poate la anu'.

cristina spunea...

green, da, am gura-leului in fel si fel de culori. intr-o zi mi-am adus si-n casa, in vaza si am vaga senzatie ca floarea asta miroase! suav, dar are un parfum placut.

Mihaela spunea...

Nu degeaba l-ai pus pe Nemtisor primul. E superbisim :)!Si cate feluri de gura leului ai! am avut si eu candva, dar le-am cam neglijat, ca ziceam ca sunt rezistente si au disparut. Or fi ele mai rezistenta decat alte flori , dar tot trebuie ingrijite dupa cerintele lor (eu nu stiu ce NU le-am facut,n-as sti ce sa le fac mai mult sa nu le pierd din nou).

cristina spunea...

Mihaela, nu degeaba am zis eu la inceputul articolului ca-s flori cu mai putine fitze, dar nu chiar fara :))
Am pierdut si eu o multime de flori asa, nestiind daca trebuie sa le fac ceva anume si ce: ochiul boului, regina noptii, cosmosul, o floare care facea niste mustati ...
Acuma, ce sa zic, parca nu ma mai omor asa cu firea, care vrea sa traiasca bine, care nu, nu. Eu ce sa fac mai mult? Le-am bibilit si ele au murit, le-am lasat singure si au prosperat ... Hachite de dive :))

Unknown spunea...

Foarte frumoase florile! ma speriasem din postarile anterioare, am avut si un cosmar in care ma invadau limaxii si-mi devorau gradina(chiar nu glumesc!)

Dana spunea...

Cristina, ce de flori frumoase ai! toate una si una, nu stiu care sa zic ca e mai frumoasa, fiecare in felul ei, forma sau culoare.

ghemulet spunea...

Garofitele chinezesti imi plac la nebunie...Miros senzational si chear ai o gama larga de culori..O frumusete..

cristina spunea...

Dana, multumesc pentru apreciere :)
Ghemulet, si eu m-am indragostit de chinezestile alea. Se pare ca nu tot ce vine din China e prost :)

David Octavian spunea...

Ce frumoase sunt toate.Ador nemtisorii,desi nu am reusit inca sa am unul :))

Gabriela spunea...

Nemtisorul e spectaculos! Cu caldarusele m-am luptat si eu sa prind ani de zile si anul acesta au inflorit prima data!
Hortensia are nevoie de un ingrasamant. La fel la a mea s-au ingalbenit frunzele si nu a mai inflorit. Am intrat in panica ca o pierd, mai ales ca ele vor un sol usor acid, ceea ce nu e cazul pe aici. Am cumparat un ingrasamant special pentru hortensii de la Vilmorin, i-am pus anul trecut si a inceput sa se intremeze, iar anul acesta tufa s-a marit si a inflorit foarte frumos. E o planta pretentioasa si are nevoi la care trebuie sa fii sensibila.
Am luat aminte la indicatiile despre garofite si voi pune samanta anul viitor. La cele pe care le-am cumparat la ghiveci s-au ofilit florile si nu mai dau semne ca ar mai inflori.
In final iti spun ca imi pare bine ca gradinei tale incepe sa-i priasca!

cristina spunea...

gabriela, o sa caut si eu ingrasamant din ala pt hortensii, desi i-am mai pus din ala bastonas, am dat si cu sare epson la ea ...
a facut o floare, dar e inca amarata, ii lipseste clar ceva.

mihaela spunea...

la mine acasa pe garofitele chinezesti le cheama cuisoare

Mihaela Dămăceanu spunea...

Da ce de frumuseţi poţi să ai acolo, te invidiez. Nici nu ştiu să spun care îmi place mai mult. Parcă să zic garofiţele, căci ador florile parfumate. Dar şi trandafirii, şi nemţişorul, şi toate. Mi-s şi eu mândră că mi-a dat prima floare la muşcatele aduse în primăvară de la mama. Şi de ce să nu mai pui şi alte fotografii, că nouă ne plac mult şi ne este drag să le admirăm. Pup şi scuze că nu am mai trecut de atâta vreme.