joi, 21 august 2014

Rosii 2014

Titlul imi aminteste de scrijelirile de pe obiectivele turistice, gen "Ionica 2014", dar el chiar asta vrea sa spuna, ca in aceasta postare e vorba de rosiile mele din 2014.
Despre ele am de spus cateva lucruri:
  • ar fi trebuit sa fie rosii uriase (de la Vasi), rosii negre, verzi si galbene rotunde (de la Greenzone) - merci fetelor, rosii Idill de la plic, rosii galbene prunisoara de la mine. Nu stiu ce am pus eu in pamant, ca situatia s-a dovedit a fi asa:
- rosiile verzi si negre au fost rosii uriase, dar de culoare rosie, cu toate ca nu stiu de unde pana unde;
- rosiile Idill, puse ca sa umplu locul si sa nu arunc rasadurile, s-au transformat in rosii uriase galbene, rosii cherry rosii si negre.
  • Anul asta in groapa de plantare am pus un amestec de pamant de la soacra, pamant de padure, turba si ingrasamant organic plus unul sau doi pesti. S-a simtit ameliorarea calitatii pamantului, in conditiile in care mana a facut ravagii. Am mulcit, am stropit cu macerat de urzici si tataneasa aproape saptamanal, cu zeama bordeleza si am reusit, in sfarsit, sa am si eu ceva rosii din gradinuta mea. 
Iata-le de-a valma, ca n-o sa am rabdare sa le comentez pe fiecare:












UPDATE: dupa revenirea din lipsa de chef, s-a mai procedat la o fotografiere explicativa, pe care o expun acilisea mai mult ca sa stiu c-am produs si eu ceva rosii anu' asta:
Ele devin cam asa:
-cea rosie mare e uriasa de la Vasi, eu asa o denumesc, ea nu stiu cum se cheama exact. Are seminte putine, pulpa consistenta, coaja cam tare, e dulce si buna. Cresc de la 2 la 5 rosii pe fir, sau pe 2-3 fire cate am cam pus eu intr-un cuib :)
- cea galbena mare e uriasa galbena de la Green. Are mai multe seminte decat cea rosie, dar are coaja mai subtire. E dulce si buna. Am 3 rosii mari pe singurul cuib existent, dar deja am salvat semintele de la grasa asta si am de gand sa pun mai multe la anu', loc sa am.
- de la stanga la dreapta: cherry kumato cred, de la Green - bune rau; prunisoare galbene - dulci si productive; cherry galbene de la green - dulci si foarte productive; cherry obisnuite - bune, dar n-au nimic deosebit.
Asta fuse.

17 comentarii:

Valentina spunea...

Arata delicios toate soiurile! Cele galbene lunguiete sunt preferatele mele. Felicitari pentru munca depusa si pentru roade.
Intamplarea a facut ca azi sa gust pentru prima data rosii negre aduse de o colega de servici de la ea de acasa. S-a dat navala pe ele si s-au topit imediat!

martamag spunea...

Wow!!! Ce fain! Ce grădină! Eu n-aș putea lucra atîta...Felicităriii!

Dani P. spunea...

Bravo ! Sa nu crezi, ca eu am avut rezultate cu mult mai bune :) Dar au fost atat de bune rosiile noastre, ca ma bucur pentru fiecare fruct.

cristina spunea...

Valentina, erau chiar atat de bune? Eu n-am prea sesizat mari diferente de gust la ale mele ...

Martha, gradina asta are doar vreo 9 metri patrati, nu-i chiar mare.

Dani, pai sa stii ca si eu ma bucur, imi iau zilnic cate o rosie uriasa la birou si ma minunez cat e de gustoasa.

Zina spunea...

Merită munca, zău așa ! Felicitări !

Anonim spunea...

Tot e bine, pana la urma au aparut cam din fiecare doar ca in alta parte decat ai pus tu :)

simf spunea...

e cam bine, anul viitor va fi si mai si, stiu eu, si extinzi aria agricola - treci la next level, 20 mp :)

cristina spunea...

Zina, multumesc si bine ai venit!

Green, da, numai cele verzi n-au iesit deloc. Intrebare: chiar sunt cherry galbene cele mai bune rosii? Ca mie mi s-au parut mai gustoase alea Kumato.

Simona, chiar 20 nu stiu daca se strang dar da, mi-am mai facut un strat inaltat :)

Mihaela spunea...

Nu mai stiu daca in anii trecuti ne-ai mai prezentat sau ba rosii, dar tocmai anul asta, ploios, manos, vad ca ai muncit la ele mult si ai rezultate .Tocmai anul asta ai umplut si gradina si castronul(de salata) cu rosii , felicitari!Si eu am acum rosii , insa nu le-am stropit atat ca tine.Apreciez efortul tau, pentru ca stiu cat de greu trebuie sa fi fost .Dar a meritat :).

cristina spunea...

Mihaela, nici eu nu mai stiu daca vi le-am prezentat anii trecuti, dar daca n-am facut-o, a fost pentru ca n-am avut ce :))
Atat de bine ca anul asta nu s-au facut niciodata. Eu consider ca ploile, in pofida manei, au ajutat. A mai ajutat si solul ceva mai ameliorat decat in anii trecuti, ca si mulcirea si stropitul. Faptul ca mi-am cultivat propria tufa de urzici si ca am transplantat in gradina mea o tataneasa de pe camp a ajutat. Fix pentru asta mi-am adus urzicile si tataneasa in gradina si acum constat ca n-a fost chiar in zadar.

Iulia spunea...

Pai arata bine rosiile tale! Ma imbie mai ales tigratele alea, manca-le-ar mama pe ele!

Anonim spunea...

Sti cum e, fiecare cu gustul lui, poate unora le plac mai mult unele, altora altele :)

ghemulet spunea...

Ai avut ceva productie..La noi..in solar..au rodit doar la etajele superioare rosiile si ..aproape la jumatate acantitatii de anul trecut...Si camla toti din zona noastra la fel a fost.
iar de rosii puse direct in gradina nu mai zic nimic c anu s-au facut cam deloc..
Asa ca te felicit...ai productie tare frumoasa...

cristina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cristina spunea...

Iulia, tigratele mi s-au parut cele mai dulci pana acum.

Green, ai dreptate :)

ghemulet, dar in solar ce-au patit??

Gabriela spunea...

Acum am vazut productia de rosii si ma bucur ca ai reusit! Sper ca ti-a disparut pesimismul de acum cateva luni si iti doresc o gradina de vis!

cristina spunea...

Gabriela, mi-a mai venit inima la loc, recunosc. Multumesc!