miercuri, 18 noiembrie 2015

Iar am comis-o!

Pe treaba :))
Am mai facut o comanda de plante! Ce sa fac, daca am comportament obsesiv-complulsiv??? Am dat peste un site, http://www.pepinieramizil.aaz.ro, am vazut ca au ceea ce imi trebuia mie (un liliac de vara), la preturi de bun simt, asa ca am dat navala. Azi le-am primit, dar fiind inca la birou, nu le-am desfacut sa le vad in ce stadiu sunt.
Ca sa-mi fie mai usor (oamenii nu mi-au trimis factura pe mail, asa ca nu mai stiu ce-am comandat si daca mi-au trimis tot ce-am comandat, dar daca in pachet gasesc tot ce e pe factura, e ok), trec aici ce-am comandat, pentru amintire viitoare:
1. Aronia melanocarpa - aronia - arbust fructifer
2. Buddleja davidii `Border Beauty` – liliac de vara
3. Deutzia hybrida Tourbillon Rouge – Deutia roz
4. Lonicera henryi – Mana Maicii Domnului, caprifoi vesnic verde
5. Lycium barbarum– Goji, catina de garduri
6. Spiraea bumalda – cununita rosie
7. Vaccinium corymbosum Blue Crop- afin de cultura
8. Weigela variegata
9. BULBI DE LALELE REGALE (FRITILLARIA) – LUTEA IMPERIALIS.

Acum nu-mi mai ramane decat sa verific acasa daca ce e pe factura e si in cutie, iar apoi voi avea cea mai dificila sarcina: sa le gasesc loc in curte :)
Actualizare a doua zi: in cutie era tot ce era si pe factura. Ambalare destul de buna, dar plantutele pareau cam uscate. Acum, nu stiu, poate ca asa trebuie sa arate ele toamna. Voi vedea la primavara ce a fost viabil si ce nu.

11 comentarii:

Dani P. spunea...

Distractie placuta cu plantatul !

simf spunea...

spor la rocade si... inspiratie la inventat locuri de plantare. :)

cristina spunea...

Dani, multumesc, chiar o sa am, ca o sa fiu singura la butoane sambata, cand se va intampla evenimentul (din motive de lumina, nu pot face asta pana atunci).

Simona, e cam asa: dupa ce ca singura cumpar ca inecata, fara sa ma gandesc unde mai am loc sa le pun, Dumnezeu imi mai da si el, dragutul. M-am trezit cu un nuc si cu un dud crescuti din cer. Nu ca nu-mi trebuiau, ba dimpotriva, dar au rasarit in locuri nepropice, deci in toamna asta au fost mutati la locul lor. Eu aveam alte pareri pentru nuc, dar Cristi a ales un altul, asa incat in cativa ani o portiune de teren va fi umbrita, deci n-are rost sa o fructific eu acum. Din start s-a redus suprafata. Sincera sa fiu, deja ma gandesc sa imi fac si o gradina ... suspendata :))

martamag spunea...

Îmi place însuflețirea ta pentru grădina din primăvara și vara viitoare. Planuri de viitor adică. Asta este cea mai de seamă funcție a grădinii, să te motiveze pentru viitor. Frumos! Spor la treabă!

cristina spunea...

Marta, sa stii ca nu am constientizat asta pana acum, dar ai mare dreptate. Gradina ma face sa-mi fac planuri de viitor, al caror rezultat il pot vedea in mai putin de un an. Foarte motivant.

simf spunea...

poti utiliza bolta de la vie, pui sa se catere acolo din flori, castravetii, fasolea... :)
si mie mi-a crescut (adica l-a cumparat dl meu) un visin. al treilea. pus acum langa 2 salcii care vor trebui taiate intr-un an-doi. am pus trandafirii de dulceata in zmeura. tarhonul e intre flori, la fel oregano.

cristina spunea...

As putea s-o utilizez, cu doua conditii: solul sa fie bun (si nu este, e chiar f prost), iar planta sa nu fie Mana Maicii Domnului sau glicina, ca am vazut ca astea sugruma gazda. Am pus deja la baza ei doi butasi de trandafir urcator, daca se vor prine, bine, daca nu, vor ceda locul. Lalelele si alte asemenea nu vor sa creasca bine acolo deloc. Cred ca e chestie de pH.
Am doi visini si-mi sunt prea de-ajuns. De ce i-a trebuit al treilea? Mai ales ca astia ies si singuri, din cei existenti ...
Am si eu o salcie careia i-am pus gand rau din prima, imi mananca jumatate de gradina, dar n-am cu cine sa ma inteleg. Nu ma lasa sa o scot, desi si-a mai prasit una din ea, care e ditamai copacul deja.
Cat despre aromatice, lor le-as mai gasi cate un loc, dar acum am si tufe de pus, ca m-a mancat in c..., iar alora zau daca stiu unde sa le gasesc loc, ca tre sa se si dezvolte in viitor ...
In fine, gasesc eu ceva.

Mihaela Damaceanu spunea...

Pai, sa se prinda toate si sa ne povestesti despre ele!
Lalelele acelea regale, parca seamana cu un crin :)

cristina spunea...

Mihaela, sa dea Domnul, desi le-am plantat sambata, cand a fost sarbatoare si se zice ca daca faci treaba de Intrarea Maicii domnului in biserica, o sa ai un an cu recolte slabe. Eu mi-am cerut iertare in permanenta, dar cine poate sti daca m-a iertat? Vom trai si vom vedea.
Laleaua aia imi facea si mie cu ochiul de multa vreme, dar mi s-a parut cam scumpa pe unde am mai gasit-o. Aici, un pret relativ ok, dar sa vedem ce/daca iese. Am mai avut eu o dezamagire cu un crin asiatic, pentru ca de pe plic nu mi-am dat seama de marimea lui, iar cand a iesit, mi s-a parut pitic.

Gabriela spunea...

Dar nu te-ai incurcat cu cumparaturile! Eu am cumparat pe la inceputurile gradinii multi arbusti si pe unii a trebuit sa ii scot dupa un timp si sa ii dau mamei care are o gradina mult mai mare. Si acum stau sa ma gandesc la ce sa mai renunt si daca nu ma indur, le mut pe toate prin curte de parca e tabla de sah!
In schimb incerc sa cresc in ghivece tot ce permite aceasta, ceea ce iti recomand si tie ca sa iti cresti suprafata cultivabila. Succes!

cristina spunea...

Pana la urma le-am gasit tuturor cate un loc, sa vedem ce se va prinde si ce nu. In ghivece incerc si eu sa cresc, dar parca nu le merge cine stie ce.