vineri, 14 decembrie 2012

Intrebuintari ale dantelei

Va spuneam candva ca am o pasiune pentru dantela din bumbac. Din cauza ca e foarte, foarte scumpa la mercerie, am rugat-o pe mama sa se duca la magazinele SH si sa cumpere tot ce contine dantela cat de cat in stare buna. Mama s-a conformat si a cumparat de acolo tot felul de obiecte, la kilogram. Printre ele sunt foarte multe servete de masa, din acelea pe care gospodina le pune la masa, pentru a ne sterge cu ele. Cum nu prea am timp sa ma ocup de croitoria dantelelor si in concluzie inca nu am folosit ce mi-a trimis mama, deunazi mi-a venit o idee. Frecand cu mare greutate mobila din bucatarie, care se pateaza destul de tare in zonele unde punem mana mai des, m-am gandit cu ce sa o protejez. Astfel, am gasit aceasta solutie:
 Bine, e doar partial o protectie, fereste doar de scurgerile de lichide de pe blatul de lucru, dar e si asta ceva.
 Cu toate ca e facuta la masina, broderia asta imi starneste niste nostalgii, parca ar fi din zestrea bunicii ...


Deocamdata atat, dar daca o sa am timp si chef sa fac ceva cu dantelele, o sa va mai arat.

13 comentarii:

Dani P. spunea...

Ador dantelele. Iar cele vechi au un plus de farmec. Daca nu scriai, ca vrei sa protejezi mobila, as fi zis, ca ai impodobit bucataria de sarbatori :)

CCristinaC spunea...

Sint superbe produsele cu astfel de dantele si broderii. Imi plac si mie mult si am citeva obiecte mostenite si citeva de la sh. Eu visez sa-mi fac o lenjerie din bumbac alb, careia sa-i aplic dantela. Deocamdata visez. :)

cristina spunea...

Dani, am impodobit bucataria dupa curatenia de sarbatori :))

Cristina, eu nu vreau sa-mi fac asa ceva, pentru ca nu stiu de ce nu pot scoate albul alb la masina de spalat si decat sa ma oftic ca mi-am stricat bunatate de lenjerie alba, mai bine nu imi fac. eu visez, insa, sa-mi fac o cuvertura crosetata alba :)

Mihaela Dămăceanu spunea...

Cristina, bună utilizare le-ai găsit. Mama ţi-a luat prea multe, sau ai mai vrea, că mi-a venit un gând. Şi eu iubesc dantela, dar nu ştiu să o deosebesc pe cea de maşină, de cea manuală. O seară frumoasă, draga mea!

cristina spunea...

Mihaela, mama mi-a luat si imi mai ia in continuare, ca ii place sa aiba preocupari. Asta e una din favoritele ei.
Tu ce gand zici ca ai? Dantela nu conteaza daca e de mana sau de masina, frumoasa sa fie.

ghemulet spunea...

Ai dreptate....sunt extrem de scumpe la mercerii si mi se par atat de frumoase si de finute...Imi place scopul pe care l-ai gasit acestor stergare cu danteluta..le-ai pus tare bine in valoare

Vasi Dubreu spunea...

Fetita am o intrebare catre tine :))
Tricotez o caciula, model elastic dublu, si ma refer la faptul ca este lucratura dubla, nu 2 pe fata, 2 pe dos. Problema este ca nu stiu cum sa fac scazaturi spre varf, la modelul acesta dublu, ca un ochi se lucreaza si unul se ia nelucrat. Ai idee de cum sa fac ?
Ai lucrat asa ceva?

Vasi Dubreu spunea...

Ca exemplu de caciula si scazaturi, ca pe aceasta vreau sa o clonez, cat de cat:))
http://www.riverisland.com/men/accessories/hats/Dark-grey-knit-beanie-hat-264506

cristina spunea...

ghemulet, ma bucur ca ti-a placut.

vasi, pai aia pe care vrei sa o clonezi nu e scazuta "circular", e lucrata drept pana sus, apoi incheiata brusc, cu colturile un pic rotunjite si apoi cusuta parte de parte.
nu stiu cum sa ma exprim mai clar, dar o sa incerc sa fac un desen si sa-l trimit la tine, poate reusesc.

Vasi Dubreu spunea...

Nu o fac circular pentru ca lucratura dubla nu imi permite. O inchei apoi pe mijlocul spatelui, insa trebuie sa fac scazaturile acelea doua pe lateralele caciulii si nu stiu in cazul lucrului dublu cu se iau ochiurile sa se scada, avand in vedere ca un ochi se lucreaza si unul se ia nelucrat. Stii despre ce tehnica vorbesc?
In principiu se scade ca la sosete dar eu nu stiu cum sa iau ochiurile...

cristina spunea...

aaa, nu prea stiu despre ce tehnica spui tu acolo, ca n-am facut nici macar sosete la viata mea. tu zici de scazatura elastica? stai sa caut un link sa vad daca la asta te referi.

cristina spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=9UBE-CuHXYM

e o incheiere elastica cu acul. incepe cam de pe la minutul 3 sa arate ceva interesant.

Vasi Dubreu spunea...

E o tenhica prin care se realizeaza un lucru(elastic) dublu, de poti sa bagi un siret sau un elastic prin el, folosindu-se la pantalonii copiilor sai pur si simplu la gulere sau caciuli.
O sa incerc pe o mostra facuta separat,si sper sa dau de cap. I-am promis fiului meu ca o fac si sa isi ia gandul de a o comanda pe net(ha,ha,ha).
Pupici!