sâmbătă, 20 septembrie 2014

Buruiana anului 2014

Cu ceva postari in urma va intrebam daca stiti ce buruiana e intr-o poza si cum scap de ea:
Am aflat care-i e numele: Potentilla reptans L., iar denumirea populara e Cinci degete.
Cum am aflat? Cu ajutorul lui goagal mai intai, care m-a condus apoi pe un Determinator de buruieni. Dupa ce am bifat pe-acolo una si alta, dupa ce am ales fel si fel de caracteristici ale buruienii in cauza, am obtinut rezultatul unic - Potentilla reptans L. Pe un alt site am gasit ca aceasta planta face parte dintr-o grupa H2 – Buruieni perene cu tulpini repente (stolonifere): Glechoma hederacea,
Potentilla reptans, Ranunculus repens, Trifolium repens etc. Pun toate astea aici pentru ca inca mai caut o modalitate eficienta de a o starpi.
La sugestia voastra din postarea anteroara, am stropit buruiana cu otet, aproape in fiecare zi cu soare. S-au uscaaaat  ... mariii uscaaaat ... tati frunzili, de am facut un dans al bucuriei in jurul stratului invadat cu - de-acum mortaciunea. Iat-o intr-o faza in care am avut chef s-o pozez, dar sa stiti ca ea a aratat si  mai rau de-atat, de ziceai c-a trecut parjolul peste ea (cand, de fapt, trecuse doar otet PUR cu niste detergent de vase in el):
 
Si zic gataaa, fratioare, i-am venit de hac netrebnicei! Cat a tinut caldura, praf s-a facut din frunzele invazivei.
Ei, dar cum o minune nu tine mai mult de trei zile, pacostea asta este acum de un verde crud - verde crud [...] te mai vad, te mai aud - ca tot ce-i viu in gradina mea in materie de vegetale paleste de invidie. Parca le si aud "Mda, ia uite, aleia i-a dat cu ingrasamant, a avut grija de ea si acum ia uite ce bine-arata! Pe noi nici nu ne baga-n seama, ne mai da in cap cu cate-o imputiciune din aia de urzica si atat! Si de la noi mai are si pretentii!".
Nu mai am chef "s-o trag in poza", dar credeti-ma pe cuvant, e prospera tare buruiana asta cu degete si ma oftic de nu mai pot.
Nu stiu nici cum sa o starpesc, dar ma gandesc serios ca in toamna asta sa sap foarte adanc acel strat, scotand tot ce mai am prin el ca plante si cred ca o sa ma duc la o fitofarmacie sa-mi dea un ierbicid serios, ceva, sa scald pamantul cu el, caci pe creier imi sta nenorocita asta de buruiana.

Cautand eu pozele cu ea, am dat si peste altele, pe care nu vi le-am aratat la timpul lor. O fac acum, chiar daca nu mai e de actualitate. Asadar, m-am pomenit pe acelasi strat cu o alta planta, pe care nu-mi amintesc s-o fi cumparat, care nu arata chiar a floare de gradina, dar care nici buruiana get-beget nu pare sa fie. Mai mult decat atat, m-am gandit ca poate deveni chiar decorativa daca se dezvolta mai bine, asa ca am lasat-o sa vad ce stie sa  faca. N-a facut nimic, dar v-o prezint*):
Si tot din gasca buruienilor pot sa zic ca face parte si patlagina. O am prin curte de multa vreme, dar anul asta una, situata mai sub umbra de trandafiri si pomi, s-a intrecut pe sine intr-un mare fel. A facut niste frunze, fratilor, absolut gigantice! Am crezut ca e o patlagina mutant. Mi s-a spus, insa, ca nu, ca unele stiu sa screasca si asa de mari, daca au conditii propice. Asta a mea se pare ca a avut. Din poza nu reiese prea bine, dar credeti-ma ca era cat o farfurie de friptura:


Voi ati mai vazut patlagina asa de mare? O fi normala?
*) Editare in iulie 2015: e Nepeta. Am uitat ca am cumparat-o, dar oricum n-o mai am, caci au murit cam toate plantele de pe acel strat, mai ales dupa ce am dat cu erbicid.
UPDATE: cimbrul si cimbrisorul si Nepeta au disparut in 2016.

10 comentarii:

Catrinel spunea...

Uitandu-ma pe blogul Ierburi uitate am constatat cu uimire ca muuulte dintre asa zisele buruieni pe care eu le detestam si le consideram inutile, ori sunt bune la vreo boala, ori sunt chiar comestibile. Nu zic ca planta aceea odioasa care te-a amarat pe tine ar fi...:)
Patlagina este perfecta pentru rani caci dezinfecteaza si vindeca. E mare intr-adevar! :D

cristina spunea...

A, ba da, Catrinel, inclusiv aceasta Cinci degete este medicinala, dar prefer sa imi cumpar ceaiurile de la Plafar, nu stiu de ce nu prea am incredere in cele culese de mine.
Patlagina am si folosit-o la rani si o stiu din copilarie, e buna.

simf spunea...

fain saitul de determinare a buruienilor. patlagina o tot smulg, de cate ori o vad, si tot e plina zona. chestie cu multe degete n-am, dar am pir, troscot, costrei si un soi de vita salbatica, ticaloasa, care sufoca tot.

cristina spunea...

Simona, pir si costrei am si eu garla, dar cumva m-am resemnat in privinta lor, nici mulcirea nu ma mai scapa de ele. Mi s-a pus mie pata pe cinci degete asta si am sperat ca-l extermin cu otet. N-a mers nici la el, nici la o iarba ce crestea pe langa el, care tot asa, se usca pe moment, apoi iesea parca mai sanatoasa.

martamag spunea...

Mdaaa...Te înțeleg. Vrei o grădină cu flori și legume, nu una cu buruiene, nici cu plante medicinale, așa că, eu zic, cele ce nu se încadrează în aceste categorii, să plece. Asta e! Găsesc ele pe unde să se aciueze. Îmi place cum scrii! Citesc cu mare plăcere.

cristina spunea...

Marta, chiar iti multumesc, e una din putinele aprecieri pe care le mai primesc in ultima vreme si chiar imi prinde bine.
Cu buruienile eu am o relatie cu nabadai, ba le urasc, ba le promit ca o sa-mi populez gradina numai cu ele, caci plantele folositoare nu vor sa prospere nicicum la mine. Da, le-am promis si m-am tinut doar partial de cuvant, dar astea care-si iau nasul la purtare si cotropesc totul trebuie sa plece. Nu stiu cum o sa le alung definitiv, dar o sa incerc.

cristina spunea...

eu cred ca se si exagereaza mult cu plantele astea. prea par a fi toate bune la ceva si poate ca sunt, nu zic nu, dar de ce nu s-au consacrat pana acum, daca sunt asa de bune? eu sunt un fel de stan-patitul si sincer, n-as sfatui pe nimeni sa-si cultive asa ceva acasa, ca e atat de invaziva si-si creaza o retea atat de compacta de tulpini, incat am senzatia ca mananca toti nutrientii din sol si ce mai creste printre ele e anemic rau.
asa ca, poate sa fie cat de buna o fi, eu n-o vreau, dar merci nelu pentru iluminare si link :)

Anonim spunea...

sunt multe plante vechi care s-au pierdut din alimentatie. Ele erau considerate hrana saracului (stir, stevie, urzici, bureti de roua, napi, mosmoanele, coarne, catina, patlagina,florile de salcam, de soc etc etc etc ).

Din pacate, o mare problema a societatii asa numite moderne o reprezinta marketing-ul agresiv prin publicitate, care evident nu poate sa scoata bani din... ceaiul de musetel/efectele patlaginei, iar lucruri banale, normale, cum ar fi sa crestem un ghiveci cu busuioc sau facutul iaurtului in casa, compost, sunt uitate....

Astazi, curentul ecolo occidental le-a scos din joben. Sunt site-uri, actiuni pe teren, grupuri, etc.

Mihaela spunea...

Cinci degete, buruiana, e foarte invaziva si trebuie sa sapi locul , sa culegi planta cu tot cu radacinile ei, care sunt pivotante si sa o tii permanent sub control prin smulgeri repetate , ori de cate ori incearca sa se intinda. Si eu ma lupt cu ea de ceva timp .

cristina spunea...

mihaela, crede-ma ca am facut asta cand avea o arie cat de cat decenta. anul asta s-a intins asa de mult si printre plantele/florile utile, incat nu i-am mai facut fata.