Ma gandeam azi ce flori imi place mie sa am in gradina si am descoperit ca ma atrag in mod deosebit (as spune ca le iubesc, dar e o notiune demonetizata, azi toata lumea iubeste pe toata lumea si orice - vezi vedetele care striga acest cuvant oricui si oriunde, doar, doar le va mai atrage ceva popularitate) exact florile pe care le avea bunica in curtea ei: phlox, cerceii doamnei, trandafiri de dulceata, gladiole, craite, gura leului, ochiul boului (aici am o mare frustrare, nu reusesc sa-l cresc la mine nicicum), cosmos. Toamna n-o mai prindeam la bunici, asa ca tufanelele si asterul - daca or fi avut - nu ma impresioneaza. Imi plac, dar m-as putea lipsi de ele, n-as face un efort deosebit sa mi le aduc in gradina, cumparand acele ghivece cu tufanele ca un glob, de toate culorile, care impanzesc in perioada asta marginile de drumuri nationale. Am cumparat casa si cu ceva tufanele in curte, plus aster, le urmaresc evolutia si expansiunea, mi-e mila de ele cand le prinde zapada, le mai aduc in casa in vaza, ca-mi place cum miros, dar nu-mi fac inima "sa cante". Ce ti-e si cu fixatiile astea din copilarie ...
Anul asta nu m-am mai dat peste cap cu conservaraia. Vad la toate fetele pe bloguri cat de vrednice sunt/au fost, dar eu voi face nota discordanta. Mai am in beci muraturi de anul trecut! Dulceturi de acum doi, poate chiar trei ani! Compoturi de anul trecut ... Din cauza raului de inaltime eu nu pot cobori in beci, asa ca gestionez borcanele din amintiri si din cauza asta mare parte din ele raman nemancate. Pacat de ele, de munca mea, asa ca anul asta voi face ce-am facut pana sa am casa: nu voi mai pune nimic. Am facut o singura tura de dulceata de prune, niste nectar de piersici si de pere (prima oara-n viata mea, sper sa tina peste iarna) si poate o sa pun niste castraveti in saramura. Stiu, nu da bine o astfel de marturisire, dar o fac ca sa stiu peste timp de ce n-am ce manca :))
Am inceput sa tin post miercurea si vinerea si e o experienta inedita pentru mine. Cele mai mari probleme le am cu pachetul pentru servici. Voi, cele care tineti post, ce mancati la servici?
19 comentarii:
Eu in post iau mese simple: salate la caserola (ce contin verzituri dar si linte/naut/porumb), tartine cu fasole batuta (fara ceapa sau usturoi, ca ma dau afara coelgii de birou), cartofi fierti cu 2-3 linguri de zacusca, mancare cu ardei copti/vinete coapte, legume la wok, orez in combinatie cu legume, paste cu sos de rosii, etc - resturi de la cina.
Am si zile cand imi iau doar 1-2 chifle, daca fac piine seara, coc si 2-3-4 chifle ce devin masa de a 2a zi.
Pt mine postul e in primul rand infranare, infranare nu doar de ce mananac ci si de la a cumpara, reduc timpul petrecut gandind la mancare/gatind/mancand; iar banii ii donez la cazuri umanitare, asa ca profit toamna de ce e ieftin sa pun pe iarna.
mi-ar placea sa pot manca si eu numai o chifla, doua, dar sunt foarte slaba, hipoglicemica si ma ia cu lesin de la foame. in plus, mai sunt si mofturoasa la mancare, asa ca pentru mine e o adevarata provocare meniul.
ideile tale imi sunt de folos, multumesc.
zacusca. salata orientala. guacamole. rosii in ulei. orez cu ciuperci. avocadoul poti sa-l amenajezi in fel si chip, dupa cheful tau.
recunosc, onorata instanta, ca si eu am in beci muraturi de anul trecut, gemuri si dulceturi. muraturi nu pun deloc, dulceata am facut de zmeura si de trandafiri, gem - de prune, pentru clatite -, compot.
simona, avocado n-am gatit in viata mea, doar am mancat o data si nu neg, mi-a placut, dar "nu stiu cu el" :)
orezul si zacusca sunt de baza, asa e, dar o sa studiez treaba asta cu rosiile in ulei. mmm, salata orientala, bun bun bun. imi fac diseara.
ma oftic de muraturi, ca pana prin vara am tot mancat, nu stiu de ce naiba am pus atat de multe anul trecut.
f. bune idei si de la Simona.
Cum eu nu am beci, am totul la indemana, dar am si liste cu ce am facut, data, si unde le-am pus. Dar fac cantitati mici si se mananca repede :)
Muraturi voi pune tarziu, sa gasesc mai intai marar uscat pt muraturi ..
Ce simpatica esti! Nu pun si nu fac nimic, dar am facut dulceata de prune... nectar de pere... :))) Dar nuuu... nu fac nimic. Pune sotul sa coboare daca vrea ceva bun sa pape.
Oooo si noi avem muraturi, dar habar nu am daca or mai fi bune. Sotul trebuie curand sa le verifice sa vedem daca facem altele.
La anul vreau sa am multe craite si poate reusesc sa prind floricelele ce le-am avut in jardiniera anul acesta. La poarta pun barba imparatului. Imi doresc foarte, foarte tare o clematis roz, dar poate fi totusi orice culoare pana la urma.
Mama lucreaza tot intr-un birou si uneori isi ia mancare gatita gen tocanita. :D Au cuptor acolo si isi incalzeste. E cu doua fete dragute fara mofturi, care procedeaza la fel...
catrinel, in anii trecuti faceam cu mult mai multe, incepand de la visinata primavara pana la gogosari in otet toamna.
Sa mai vin si eu cu cateva idei pentru meniul de post :) Salata de icre, masline, halva cu alune sau stafide, pe care imi place sa o mananc pe o felie de paine stropita cu suc de lamaie si scortisoara plus eventual fructe, mere, pere sau struguri, pilaf de naut cu orez sau paste sub forma de bob de orz ( asta cand fac supa de naut si in ziua urmatoare adaug orez sau orzisor, ca sa inmultesc mancarea )si legume umplute cu orez si stafide ( rosii, ardei si vinete ), care-s intotdeauna mai bune reci.
ce interesant suna, Dani! ne dai si noua reteta de legume umplute cu orez si stafide?
a! icrele sunt de post?
Eu nu prea tin post.Nu pot, nu am vointa si admir pe cei care o fac,dar nu-mi pierd speranta ca odata voi face asta. Sanatate multa!
marta, nici eu nu am tinut pana acum. cand vei simti ca poti, o s-o faci si tu. eu sa stii ca simt o schimbare in bine de cand m-am apucat sa tin post, dar poate e doar in mintea mea. oricum, nu conteaza, bine ca este :))
sanatate multa si tie!
Cel mai impostant este că tu simţi că este o schimbare în bine, asta contează cel mai mult!
Este vorba de bunicii din Botoşani?
Am citit toate recomandarile date de fete pentru masa din cele dou[ yile de post şi nu îmi vine nicio idee în plus. Dar au scris destule, deci ai lămurit problema!
Da, Mihaela, despre bunicii din Botosani. Ai mei ma trimiteau an de an in vacanta de vara acolo si in curtea lor cresteau florile astea.
Nu ai de ce sa-ti reprosezi ca nu mai pui multe conserve. Nici eu nu voi mai face asa multe anul acesta. Castraveti au ramas, de dulceturi nu mai spun!
E pacat sa irosesti timp si resurse si apoi sa zaca in camara, neconsumate sau, mai rau, sa le arunci pentru ca se strica.
Imi plac florile copilariei tale...Ador ochiul boului desi nici eu nu o am .Nu imi plac deloc gladiolele..niciodata nu mi-au placut...Asta pentru ca sunt greoaie si se rup..le trebuie tutore individual si nu arata bine legate de bete :))
Spor la servici.Si mama tine post miercurea si vinerea...mananca foarte mult humus si branza tofu in saramura (care este chiar foarte foarte buna...desi nu ma asteptam)...
Ghemulet, eu imi amintesc de la bunica de niste gladiole destul de mici si de firave, dar astea pe care le-am plantat eu, din bulbi cumparati, sunt imense si ai dreptate, trebuie sprijinite cumva. Mie imi plac pentru ca n-au fite-n cap, cresc fara mofturi pana si in curtea mea si ma uimesc culorile lor.
Mi-am luat ceva ce cred ca e tofu cu masline si nu pot sa spun ca mi-a placut, dar o sa incerc si eu humusul. Spor la treburi!
Zacusca, salata de vinete, orez cu legume sau de vara cum i se mai spune in termeni populari si salata orientala e cea mai gustoasa. Sa nu uitam si de ciorba de rosii care pe timp de vara, daca este un pic rece, este mai buna decat inghetata. Si o mancare de fasole scazuta cu usturoi, asa cum imi facea bunica din Moldova, bunica care mai facea si un bulion bun cu ceapa calita pe care il mancam pe paine ca pe gemul de prune cu nuci.
Elena, de unde din Moldova e bunica?
A fost,din satul Tepu, judetul Galati.
Trimiteți un comentariu