vineri, 9 ianuarie 2015

Tu c(harli)e ai face?

Sa facem un exercitiu:
Esti la liceu. Liceul are o revista in care scriu elevii. Supervizor al publicatiei este directorul liceului. Fara acordul lui nu se publica nimic.
Elevul Popescu, mistocarul clasei, scrie articol dupa articol despre tatal tau. Il face in toate felurile, face "haz" de el, il ridiculizeaza, il jigneste. Articolele i se publica toate.
Tu ce faci? Plangere la director ai facut deja. Nu te-a bagat in seama, ba chiar l-a protejat si mai tare pe Popescu. Altceva. 

12 comentarii:

Dani P. spunea...

Ii spun tatei :)

ciumafaiul de toamna spunea...

as chema protectia consumatorului...

Anonim spunea...

pai mai intai i-as spune cateva urari de sanatate si voie buna colegului/ afise cu mistocareli despre el si tac-su puse pe toate coridoarele, buzile si gardurile scolii/ cateva exemplare din revista insotite de-o plangere expediate la inspectoratul scolar, ministerul educatiei, un ziar local, la unul sau mai multe ziare nationale/ o pagina facebook destinata in exclusivitate amicului in cauza in care i-as invita pe toti patimitii mistocarelii lui / etc, etc.
in nici un caz nu l-as impusca pe el, pe tac-su, pe director, secretara, femeie de serviciu si pe inca vreo 5-6 care-ar mai fi prin zona la acel moment al zilei.

Iulia spunea...

Povestea ta difera de realitate prin faptul ca elevul Popescu face misto in revista scolii de toti tatii, inclusiv de al sau. El ia in ras indoctrinarea tatilor, inchistarea lor in conceptii invechite, metodele lor de educatie prin violenta etc.
Acum, iesind din fictiune si revenind la realitate:
Caricaturile din Charlie Hebdo nu erau numai cu Mahomed, ci si cu Isus, nu se referau numai la islamisti, ci la religie, la modul general, la toate minciunile care ni se servesc in societate si pe care trebuie sa le inghitim ca sa ne integram etc. As putea sa discut ore intregi despre mesajul celor de la Charlie. Daca cineva priveste numai la caricaturile care se refereau la arabi si la violenta lor si-si imagineaza ca asta era singurul lor subiect, atunci se afla intr-o grava eroare. Recomand de urgenta o cautare Google!!! Luati numele caricaturistilor asasinati si cautati-le caricaturile. Veti vedea ca nu era subiect pe lumea asta la care ei sa nu se refere. Erau incisivi pana la sange, pana la os, DA!, este foarte adevarat. Dar pentru asta nu trebuia sa li se aplice pedeapsa cu moartea. Erau ARTISTI EXCEPTIONALI, pentru ca e o arta caricatura, erau recunoscuti de lumea civilizata, educata. Au fost curajosi pana la moarte, pentru ca ei stiau de foarte multi ani ca sunt vanati de bestiile astea fara creier, oamenii astia care sunt in stare sa-si omoare chiar conationalii in numele unei ideologii care in realitate nu propaga deloc violenta.

cristina spunea...

Iulia, sunt oarecum de acord cu tine, mai ales ca n-am spus in exercitiu nimic despre religie. Ca sa fiu sincera, caricaturizarea lui Dumnezeu pe mine ma deranjeaza, simt profund nevoia sa mai fie si ceva sfant in viata mea, pur, imaculat, bun, iubitor, pasnic. Caricaturizarea acestui "concept" ma ingrozeste si nu ma face sa zambesc, dar, desigur, nici sa omor.
Dumnezeu se poate apara singur.
Eu ma gandeam la ce-or simti salbaticii aia cand vad caricaturile respective si cand si ultima celula din corpul lor fara creier cere razbunare. Vroiam sa vad daca ar fi avut solutii pasnice sa rezolve problema respectiva. Sigur ca ar fi avut, dar nu le-au dorit. Ei cred ca sunt insetati de sange si au o gena a violentei in corp. N-ar fi trebuit sa moara nimeni, dar la fel de bine nici razboaiele n-ar fi trebuit sa existe. Nu stiu ce sa zic.

ghemulet spunea...

Niciun motiv nu da dreptul cuiva sa omoare...Fie vorba de religie,razbunare sau alte lipsuri.Eu cred ca este vorba de oameni dereglatisi si periculosi...care se agata de orice sa faca rau...de dragul de a face..nu pentru ca se simt insultati..

martamag spunea...

Complicat. Oricum, nu aș cumpăra un kalașnicov ca să-l omor!

o femeie spunea...

daca e calomnie, as da in judecata.
Dar e satira a societatii alterate franceze, ridiculizeaza si cele 3 casnicii si 4 copii (minim) presarati ai lui Sarkozy, decolteurile de la televiziune, falsitatea religiei.

Daca iei caricatura la care se face des referinta o sa vezi ca e dintr-un context politic actual crunt: niste zeci de islamisti sunt ucisi si presa franceza ii arde de amanti. Aici e detaliat banda desenata http://delaepicentru.com/2015/01/11/exercitiu-de-exegeza-charlie-hebdo-decriptarea-desenului-cu-le-coran-cest-de-la-merde/


Nu fa si tu ca si ceialti, care au sarit sa comenteze o replica auzita cine stie unde, deschide te rog cateva benzi desenate ale acestora, citeste cata munca a avut ziarul sa se tina independent. Este echivalentul lui timesnewroman.ro .

Nimic nu scuza crima.

Dupa o discutie cu Mohamed (colegul meu de birou) el spune ca inclusiv crima facuta este o luare in raspar a Coran-ului . Inclusiv femeile machiate ce se duc la biserica /Moschee sunt o deradere a lui Dumnezeu ( musulmanismul, crestinismul, iudaismul vin din acelasi trunchi comun, e doar o problema de interpretare umana). Si multe altele sunt ... acolo sunt doar niste nebuni si o politie gresita.
Si mi-a mai atras atentia Mohamed la ceva: daca eu ma duc in Iran, ma voi imbraca si purta ca iraniencele. Nu ma duc sa le cer sa se comporte ca romancele. Satira este in istoria europei inca din Grecia antica.

cristina spunea...

o femeie, ma bucur ca ai trecut pe aici. sunt de acord cu ce spui, normal. e un comentariu facut de mine mai sus care raspunde eventualei tale nelamuriri referitoare la cui ii iau eu apararea.
satira e una, insa, ridiculizarea Creatorului e alta. aici drumurile noastre poate ca se despart. daca francezii au de satirizat ceva legat de religie, de ce nu o fac la adresa preotilor sau a celor care genereaza si propaga falsitatea? de ce se leaga taman de Creator? El sau cei ce cred in El, indiferent de religie, ce vina ar avea in toate astea?
nu stiu daca o sa cercetez toata lupta ziarului de a se pastra independent, chiar daca o admir si o respect, dupa cum n-o sa cercetez nici contextul social-politic in care caricaturile lor se apropie de blasfemie. raman la parerea mea: ce tine de Dumnezeu pentru mine e sfant si nimic nu justifica mistocareala pe tema Lui.

o femeie spunea...

Cristina, dar chiar asta face Charles: satirizeaza si preoti si alte defecte ale societatii. Satirile lor nu sunt direct la adresa lui Dumnezeu, ci la cum e folosit numele Domnului (Allah, Iisus sau Budha) luate in deradere de oameni. Este fix echivalentul lui timesnewroman.ro , doar ca e in banda desenata (francezii/belgienii sunt mari consumatori de benzi desenate).

Eu nu am citit niciodata ziarul pana la incident. Colegul meu Mohamed da, urmareste ziarul de ani de zile si spunea ca nu a vazut nimic iesit in comun, din contra, mai degraba e terfelit Papa si pedofiliile si preotii, ba mi-a zis ca mai terfeliti sunt acolo ... romanii si tiganii decat Allah (desi eu i-am confirmat ca sunt adevarate acele cazuri de infractionalitate si ca mai bine sa isi pazeasca portofelul cand vin eu la munca).

Si l-am rugat sa ne explice: daca nu satira e problema, atunci care e??? Si a mentionat un citat din Coran: SA NU FACI FATZA CIOPLITA DUPA ASEMANAREA LUI ALLAH. Fraza care m-a impresionat, este prezenta si in Biblie, dar crestinii s-au indepartat de Biblie si nu o respecta. La fel mi-a explicat ca in Coran exista mentionat: preotii sunt oameni simpli, se imbraca si poarta simplu, ei trebuie sa fie un exemplu. Si .. da, avem acelasi lucru spus de Iisus. Dar preotii romani ... nu o mai respecta.

Dupa mai multe discutii cu musulmanii (nu e Mohamed singurul din echipa cu mine, el e in birou si are rabdare cu mine si curiozitati despre Romania) am inteles ca ortodocsismul s-a indepartat de multe idei crestini, ca luam multe din Biblie in raspar, nu stiu daca mai multe decat islamismul. Crestinismul si islamismul vin din acelasi trunchi religios: iudaism, dar s-au rupt treptat. Ei, in Coran sunt bucati f. apropiate de Biblia ortodoxa.

Poate sunt eu o femeie diferita, dar acum am inteles cat gresim unii romani si ne ascundem in spatele religiei: nimic nu scuza o crima, piatra sa nu o aruncam in musulmani dar nici in ziar ca si noi avem un talent deosebit sa facem injuraturi, satira, mishto, barfa, aratat cu degetul la vecina sau colegul de munca/clasa si ras/barfit etc...

P.S. una din persoanele atacate acolo a fost o femeie de serviciu.

cristina spunea...

o femeie, nici nu mai stiu care e polemica aici, daca exista vreuna. Eu am vazut caricatura aceea in care Tatal, Fiul si Sfantul Duh intretineau relatii pederaste si mi s-a facut parul maciuca in cap. Asa ceva e peste puterile mele de acceptare, chiar daca se pretinde ca e umor aici. Nu. Nu. Nu. Asa ceva nu e nici amuzant si nici n-ar trebui sa fie permis.
Cat despre preoti, nu-s toti breji, dar daca te apleci un pic asupra zicerii "sa faci ce-ti zice popa, nu ce face el", o sa vezi ca e multa intelepciune si aici, asa ca de ce sa ma apuc eu acum sa judec pe un preot sau pe altul sau pe toti la un loc, numai pentru ca si ei gresesc? Dumnezeu ne va judeca pe fiecare dupa faptele proprii, nu dupa ce ne-a zis unul si altul. Si pe ei ii va judeca dupa faptele lor.
Pana la urma toata, religia nu e obligatorie, nu te pune nimeni nici sa crezi, nici sa mergi la biserica, nici sa faci ce face popa, nimic. Aici e mai multa libertate decat oriunde, asa ca de ce sa ma apuc sa critic, sa judec, sa ma manii si apoi sa ucid?
Nu, prefer sa pun la "sfinte" cele sfinte si la "diverse" orice alte abateri, de care pot sa fac si misto, daca nu blasfemiez si nu jignesc oameni nevinovati.
Chip cioplit, zici? Daca vad o icoana, sa m-apuc sa trag cu mitraliera in jurul meu??? Ce oare ar justifica asa ceva???

cristina spunea...

A! Si mai cred ca Dumnezeu nu da doi bani pe religiile noastre, cred ca Il facem sa rada cu pretentiile noastre de detinatori ai adevarului absolut.