Dragilor, nu mai pot cu limacsii astia!
De cand ploua, deci de cel putin doua saptamani, nu exista zi in care sa nu ies, dupa ploaie, la vanatoare de uratenii din astea. Omor zilnic 30, 40 de bucati. Cand sa zic si eu ca hop, i-am mai starpit, ma trezesc ca apar la fel de multi in alte parti ale gradinii, unde pana atunci nu fusesera.
Mananca tot! Imi cumparasem petunii, iar doua le pusesem intr-un ghiveci, intr-un colt insorit al gradinii. Restul - pe un suport de flori de la Ikea, in alt loc din curte. Ieri dimineata, dupa ce cu o zi inainte facusem macel printre ei, nu mi-am mai gasit petuniile din coltul insorit!
Cand m-am dus la cele din suport, am innebunit! In fiecare ghiveci era cel putin o imputiciune din asta, in unele erau mai multi! Deja devorasera buna parte din flori.
M-am gandit sa ma duc si la floarea pasiunii, recent cumparata, nu ieftina, pe care o pusesem pe buturuga cu ciuperci din postarea anterioara. Cand am vazut si pe ea 3 limacsi flamanzi, iar pe buturuga alti trei urcand grabiti spre floare, am cedat psihic.
Am curatat floarea cat am putut de bine, dar cand am vrut sa mut ghiveciul in alt loc, am constatat ca sub buza lui aveam patru limacsi!
Uite ce mi-au facut si din biata fasole:
Nu mai stiu, nu imi dau seama ce ar trebui facut ca sa scap odata de monstrii astia.
Daca aveti orice idee "out of the box", caci from the box am tot aplicat (am pus tone de optimol, am pus capcane cu bere, am pus niste granule de la Lidl, ii vanez si ii dau cu sare, ii adun pe unde ii prind, am eliberat solul de buruieni), dati-mi de stire.
Numai bombele nu-s apreciate, caci n-am chiar atata teren incat sa nu-mi afecteze si casa :)
9 comentarii:
trebuie artilerie grea, si de ii omori pe ai tai, vin de dincolo de gard. fa bariere la gard, nisip cu cenusa, var, piper, scortisoara, eu le mai pun si spartura de calcar de la gaini, eventual benzi de folie neagra de macar 10 cm latime. completeaza constant. pune in jurul farfuriilor ghivecelor si sub ele la fel, var, cenusa, completate mereu. pune in jurul plantelor bariere din coaja de oua, diatomee.
apoi capcane: scanduri ude, ghivece puse invers, le ridici ziua si-i culegi, felii de castravete punse in vase de aluminiu (cica merge si pe folie, de astea fug, nu mor), capcane cu bere, vezi ca gasesti capcane bros pentru melci, au o solutie care ii atrage ca un magnet. alternand, agrosan b, bromakol, mesurol, optimol pus in farfurii, vanatoare noaptea la lanterna, atrasi la locuri fixe cu momeala - le plac crantanelele ude de pisici, feliile de mar, cartof. apoi in toamna musai sapat/arat, imprastiat var, cenusa.
Simona, o sa aplic, multumesc! (foarte tari ideile tale!)
Coaja de ou pun in jurul plantelor de cativa ani, dar parca o mananca si pe ea ceva, ca a doua, a treia zi nu mai exista. Nici nu prea mai am, ca nu suntem asa de mari mancatori de oua, dar o sa pun cenusa. Nu am observat sa aiba efect, dar acuma nu mai fac mofturi, aplic orice!
Eu am citit că este eficace și bicarbonatul de sodiu. Baftă mare!
Eu idei as avea, dar gaste mai sunt? Cum a zis rabinul care prescria rugaciuni pentru gastele bolnave ale lui Itic.
Probabil problema s-a mai atenuat acum, ca-i cald si uscat.
In ultima ta poza par sa fie conditii bune pentru limacsi (umbra, probabil umezeala si mancare). Ai mai zis si de niste capsuni de sub vita de vie la care nu ajungi niciodata cu sapa. Nu stiu cum e gradina ta, dar cred ca daca asigura conditii bune de viata pentru limacsi vei avea mereu limacsi, indiferent cu ce "dai". Nu stiu daca ai gandit deja problema si in termenii astia, doar zic, sper ca nu-i suparare. Daca le distrugi habitatul, se imputineaza. (Nu am inventat eu asta, m-a invatat cineva.)
Mai ajuta si... eliberarea de furie, suparare, panica, sentimente de-astea (perfect umane, dar care nu ajuta), si intelegerea rolului si comportamentului lor in gradina. (Tocmai incerc asta cu pisicile, la mine in gradina.) Probabil suna ciudat. :-)
Marta, o sa incerc si cu bicarbonat.
Octavian, n-am cum sa desfiintez umbra, ar insemna sa scot toti pomii si randul de vita de vie si capsunile si ... Nu merge. Trebuie sa dau cu de toate, nu am cum sa le desfiintez habitatul. Mai lucrez la calmare :)
Prietenii nostrii Limacsii,eu le spun macarea frantuzeasca pentru gainile vecinei,am sa fac o postare cum ii culeg si cum le dau lor,este o delicatesa pentru gaini,rate,gaste.O solutie sunt ratele lesesti,in anii urmatori vreau sa experimentez.Ca orice gradina cu mulci am tot felul de lighioane bune,ori nebune,printre cele nebune se numara limacsii,melcii cu cochilie.
Noi punem capcane de scanduri,carpe,presuri,cartoane care sa fie ud sub ele,iar peste zi ii culegem,zi norocoasa pentru gaini.
Alta data am pus capcane cu bere,era petrecere in fiecare zi,dar prea costisitor.
O pereche de limacsi face peste 400 oua.Noi luam periodic ghivecele,capcanele si ii culegem,asa cum am mai spus este mancarea frantuzeasca pentru gainile vecinei,un fel de troc,eu ii dau limacsi,ea imi da oua.
Vezi si pe blogul Gardenbio http://gardenbio.ro/cum-scapati-de-limacsi-si-melci/.
Se zice ca nisipul este bun,din experienta,cei mai grasi limacsi,o frumusete de exemplare ,le-am gasit sub laditele cu ghivecele cu plante care special le=am pus pe un strat de nisip,dar udand se mentine umed si lor le place teribil.Cred ca nu le-ar place nisipul uscat,oricum momentam metoda noastra este capcane si culesul lor periodic.Ca sa scapi de melci ar trebui sa nu mai faci mulcire,sa nu cultivi plante care ei le adora.A,mi-am adus aminte,cand imi ies daliile mai mereu sunt papate de ei,le place varianta frageda,asa ca am acoperit planta cu un pet de 5 l si l-am dat deoparte cand deja a crescut si nu mai este in meniul lor.Succes in tot ceea ce faci!
Mihaela, daca si tu ai, atunci m-am linistit. Incepusem sa cred ca, daca din toti vecinii numai eu am, e o treaba paranormala, dar acum imi dau seama de ce ei nu au: pentru ca ei nu au umbra si nici flori, au gazon.
O sa imi fac un sistem de capcane, caci dupa ce a plouat alaltaieri, iar am gasit niste monstri, nu multi, dar mari, de ma si intreb unde au stat pana s-au facut atata.
Din toti vecinii noi avem asa bunatati deoarece avem multa verdeata,acoperit solul cu cate ceva,deci ideal pentru ei,dar prefer sa am compania lor decat sa am pamantul negru.
Am pus pe Youtube filmulet cum ii culeg si cu gainile vecinei.
Azi la noi a plouat,maine dimineata este zi de cules si fericire intre orataniile vecinei.Daca le-ai vedea,doar ma apropii de gard si vin buluc ca stiu ca au ceva de rontait.
https://www.youtube.com/watch?v=V20AEL5Cqbw
https://www.youtube.com/watch?v=VDXNAIxiPJk
Numai bine!
Mihaela, m-am uitat la filmulete, nici n-as fi crezut ca se poate bucura vreo fiinta de aceste scarbosenii de limacsi! Foarte bine daca ii mananca gainile, poate imi iau si eu o gaina sau o rata in curand :))
PS: vecina ta are un cocos schiop, ai tu grija sa ajunga sa manance si el macar o bucata, ca se misca greu si nu mai apuca.
Trimiteți un comentariu